自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

所有圍住自己發生嘅都係唔如意嘅事, 可以點樣開懷?

有個"深黃C"細佬, 家庭聚會或whatsapp group入面一講社會嘅嘢, 九唔搭八都拉埋去鬧政府. 想同佢拗又怕你一言我一語嗌交收場. 成日都有個念頭唔出嚟聚會但又做唔到, 想退group又會俾人發現. 為咗唔係切身嘅事同家人反面, 第時事過情遷又驚自己會後悔. 好折磨!!!

修例風波再加肺炎疫情令經濟衰退. 公司被迫減少人手. 今日有個做咗好多年同我算係friend嘅同事last day. 佢走之前同我握手講bye-bye叫我保重, 個下我個心突然好痛.

兩公婆已一把年紀應該退休. 就算唔係完全退休至少可以做D輕鬆D嘅工, 唔使面對壓力, 唔怕俾人炒, 有得做就做, 無得做就算. 但兩條廢柴唔生性, 點都唔肯正正式式揾份工幫補家計. 近來有疫症佢地竟然話可能幫到佢地, 至少呢段時間老豆老母暫時唔可以迫佢地揾工. 因為好多公司無人返工加上某D行業受嚴重影響.

以往我唔想面對呢D問題我會用旅行, 出街食飯, 見下朋友...等等去麻醉下. 而家全部被叫停! 日日返工放工返到屋企對住兩個廢人.

好想揾人呻下. 但又唔想打開肚皮俾人睇. 想同C6傾訴佢又無心機聽. 成日只係顧住講佢自己D嘢俾我聽, 就算我完全唔出聲佢都唔會問下我咩事. 我唔知佢係睇唔出我唔妥定係扮唔知.

今日收工走咗去碼頭望住個海好耐, 有非常軟弱嘅一刻, 但最後都係返咗屋企.

我真係唔知點樣面對所有難題, 唯有上BK呻下. 發放負能量, 唔好意思.

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

牛年勳章

worthy 發表於 20-2-28 21:14

有個"深黃C"細佬, 家庭聚會或whatsapp group入面一講社 ...

两夫婦同两個廢人係你貴親?

都吾係好大件事啫!
自己同老公搵D娛樂,不要鑽牛角尖!

水晶宮

畀面勳章

virgokaren 發表於 20-2-28 21:21

我估「兩公婆」係樓主同佢C6?「兩個廢人」係仔女?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主,你諗多左! 現市况唔好係事實,保持心景開朗好重要! 同埋你講嗰D係小問題,都會有唔開心嘅! 兩個廢人唔做野咪斷佢糧,你份工咪照返,無影響嘅!
古人話: 屋內無病人,門外無債主。已經係好好! 睇開D,日子會過

水晶宮

回覆樓主:

我記得你呀!早一两年見你開舖呻两個仔都廿幾歲讀完書唔肯正經搵工,c6已屆退休(忘了)你其實承擔太多令個個都依賴你,其實都唔再靠得幾耐,不如你搵份輕鬆工或返下兼職休息一下,對自己好d, 佢哋就要面對現實啦!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

virgokaren 發表於 20-2-28 21:21

樓主嘅仔女

水晶宮

有個"深黃C"細佬, 家庭聚會或whatsapp group入面一講社 ...

細佬都幾十歲人,大家對外界睇法唔同無謂拗傷感情,當睇唔到唔回應就算唔好晒時間去唔開心。你要對自己好d, 令自己開心!

琥珀宮

仔女已經長大,俾我就狠心啲踢佢地走,如果唔係你照顧同到,佢地點會咁大膽喺屋企賴死?都係因為睇中你弱點

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 20-2-28 21:29
我估「兩公婆」係樓主同佢C6?「兩個廢人」係仔女?

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

仔女唔生性就激氣D!
但如果佢地都成年了,就咪鬼理佢地!
錢揾左留番養老,佢地冇錢就會去揾工做!
我知,講就容易!但你要狠心D,咁至係愛佢地的表現。
加油!!!

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

畀面勳章

worthy 發表於 20-2-28 21:42

你同細佬,細時一家人,大時兩家人,又唔係日日見,其實真係唔駛咁上心

至於你子女,可謂「啃老族」。佢哋長大成人,你個責任已經完咗。年紀大,你都要為自己打算。再者,你再縱容佢地,將來佢哋如何生活?為佢哋好丶為自己好,做人有時要狠心d

至於兩公婆,一齊幾十年,有乜唔可以開心見誠講?我C6都成日滔滔不絕講自己嘢,到我講時佢又唔專心聽,我會直接話佢㗎

大宅

ricecooking 發表於 20-2-28 21:40
細佬都幾十歲人,大家對外界睇法唔同無謂拗傷感情,當睇唔到唔回應就算唔好晒時間去唔開心。你要對自己好d ...

鬧政府啫,又唔係鬧你,唔好咁上心

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

virgokaren 發表於 20-2-28 21:46
仔女唔生性就激氣D!
但如果佢地都成年了,就咪鬼理佢地!
錢揾左留番養老,佢地冇錢就會去揾工做!

咁大個人都好難改變,識人兩個仔女,成40歲都仲係媽寶,阿媽會問佢地出街有冇錢食飯

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

樓主仔女讀完書唔返工,樓主繼續供養佢地? 俾錢佢地用? 制定規矩,為家貢獻係每個家庭成員既責任。首先,錢唔好俾佢地,佢地無錢用,然後等佢地揾到工作再分攤水電媒,日常生活開支費用。佢地一定係在家太舒服了,所以無揾工目標。咁係為佢地好,父母會老,總唔可能照顧佢地一世。
細佬黃c可以唔好理,whatsapp校靜音通知,隔段時間,刪除訊息唔洗睇。
加油啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

KK20010609 發表於 20-2-28 21:47
你會唔會太叻? 所以很多人都指望你?

樓主係家庭重心、佢既帖我好記得:阿伯嘛
既然阿伯呢關都捱得過、其他既都可以……所有難題都要俾耐性時間、政見不合儘量少提少講、無謂上心勞氣、2個衰仔唔生性、可以既狠心斷水斷糧、不過知你哋唔忍心、俾時間、呢個時勢揾工都難、况且佢哋真係又冇心揾……
辛苦你、上黎bk呻下吐苦水、唔好亂諗同太多負面情緒、人係要向前看、順景逆景都會面對、就係香港人既强項、加油!

worthy    發表於 20-2-29 10:39

大宅

回覆樓主:

試下去搵啲宗教信仰

珍珠宮

既然你已經覺得咁低潮,倒不如人生任性一回。
捱過疫情拎起勇氣放低所有野,去一個痛快而長長既旅行

琥珀宮

good_pig 發表於 20-2-28 21:58
咁大個人都好難改變,識人兩個仔女,成40歲都仲係媽寶,阿媽會問佢地出街有冇錢食飯
...

呢啲都係父母縱出黎

首頁

尾頁

跳至