自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

水晶宮

man11981 發表於 20-2-29 08:31
如果有啲人覺得政府工咁好做,咁他條,就唔好眼紅人,有本事自己考入去

出嚟做嘢咁耐,都知道各 ...

黎明
無錯,之前見屋企人出6個月花紅,勁羨慕!但而家佢要預收大信封嘅危機,我又覺得好慘

子爵府

回覆樓主:

97前大把人寧願做生意都不願做公務員
依家倒番轉啫 風水輪流轉 有咩好比較

水晶宮

MSAA 發表於 20-2-29 08:52
有約滿酬金一定唔係公務員啦!contract黎架咋!不過完左一個contract可以不停繼,但身份一定唔係公務員。 ...

無錯!
大學咪係咁,唔計舊制嗰班,新制全部contract, 完約有約滿酬金,通常都會續約嘅!

男爵府

MSAA 發表於 20-2-29 08:52
有約滿酬金一定唔係公務員啦!contract黎架咋!不過完左一個contract可以不停繼,但身份一定唔係公務員。 ...

原來係咁,咁佢地仲好過公務員,有得跳point,有宿舍,有酬金

男爵府

Ol0314 發表於 20-2-29 01:55

同職系的公務員一向都比私人人工高喎

你了解清楚未架?你知唔知學資啲公務員日日都ot架,有啲甚至放假都要返去ot架。
你真係一竹篙打一船人既表表者。你覺得邊個公務員懶散你可以去投訴佢,但唔係全部都係咁囉。
你講到唔想同流合污,乜你公司一個老seafood, 一個遲到早退大食懶既員工都無咩?如果有你又做咩繼續做同佢同流合污?

侯爵府

cyyiu 發表於 20-2-29 11:04
黎明
無錯,之前見屋企人出6個月花紅,勁羨慕!但而家佢要預收大信封嘅 ...
各有前因莫羨人, 但有啲人一味只識眼紅人地

公爵府

cyyiu 發表於 20-2-29 10:59
你納嘅稅,夠比幾多個文員嘅人工

我有個朋友原先份人工高過ACO嘅頂薪,走去考ACO,由starting萬幾蚊做起,因為想時間穩定啲照顧小朋友同穩定啲,就係BK所謂嘅三萬蚊文員。根據佢所言,好多位都未必好做,尤其old seafood多啲位,old seafood就係有啲人所謂hea到不得了又高人工果啲,新入職唔易做,因為要做埋old seafood果份。如果係新入職萬零蚊做得咁辛苦,仲俾人喊減人工,都幾慘...

男爵府

回覆樓主:

香港人成日憎人富貴厭人窮,自己無又要攬炒人地都無
毒舌
只要啱政見,人命疫情都可以黎拎文宣

唔好再話香港人修養質素高啦,我自己都聽到好慚愧

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Ol0314 發表於 20-2-29 01:55

同職系的公務員一向都比私人人工高喎

你認識好多公務員? 全新都係自私 眼光短淺 目中無人唔識同人溝通? 可以講下你識幾多同咩部門嗎?

男爵府

回覆樓主:

經濟差時,有私人公司結業,全部失業。疫症時,公務員不用上班,私人公司就算無口罩都要照返全日。好多公司一樣無雙量兼無得加薪

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

十幾年前,私營公司出十幾個月糧的時候,公務員都係緊守崗位,每年都係得12個月糧又點睇

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

禁止發言 發表於 20-2-29 01:33
點解有咁嘅想法
姐係傳說中公你贏 字我輸
咁著數當初做乜唔考公務員?

同意,私人公司好景,花紅十個月糧
利申:不是公務員

公爵府

pswongg 發表於 20-2-29 11:26
經濟差時,有私人公司結業,全部失業。疫症時,公務員不用上班,私人公司就算無口罩都要照返全日。好多公司 ...

明白的,總之就係你冇嘅,人地都唔可以有;你有嘅,人地有冇都冇所謂,最好冇添,完全明白的

大宅

經濟差時,有私人公司結業,全部失業。疫症時,公務員不用上班,私人公司就算無口罩都要照返全日。好多公司 ...

份份工都有好有唔好
入職個陣冇考慮埋?
只怪自己目光短淺
我識好多人都係寧願穩定唔想經濟差無左份工
所以明知唔會發達都係經濟好景時做公務員

子爵府

其實無雙糧無加薪

點解唔轉公務員or 有雙糧既公司?

起碼出面好景,公務員都唔會叫政府出雙糧

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

吓,好多私人公司冇左双糧啦,咁公務員夠有長俸啦,私人公司唔減薪但直接裁員呢

公爵府

kitlinggloria 發表於 20-2-29 11:15
香港人成日憎人富貴厭人窮,自己無又要攬炒人地都無
毒舌
只要啱政見,人命疫情都可以黎拎文宣

當日財政預算一出,我老公都嘈綜緩又出雙糧,我都同佢講,事實上香港有人真係生活得好困苦,有老人家、有傷殘人士、有單親冇支援嘅家庭.... 我自己都認識呢啲人士,佢地真係冇能力去自食其力,有綜緩係好幫到佢地,當然我都知有啲人呃綜緩或大食懶,但如果一刀切,真正有需要嘅人點算?凡事有兩面,唔好見到少少害群之馬,就否定成個族群。唔通有一家人出咗一個賊,就全個宗族都係壞人?

公爵府

親子王國15週年勳章

好景時(89十年代)邊有人做公務員?如當時做公務員畀人笑蠢添!咁多人恨做,就即係市況好差。可悲!

珍珠宮

feifei_baby 發表於 20-2-29 02:31
我夠話公屋我有份起,點解我冇份住?
公立醫院我有份起,點解我睇醫生要排隊?
大學撥款我有份俾,點解我 ...

我都想講,大學我哋d納稅人有份比錢起,咁可唔可以將搞暴動唔讀書嘅大學生踢出校?又可唔可以將咁賤咁廢嘅暴大校長革職?

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

禁止發言 發表於 20-2-29 01:33
點解有咁嘅想法
姐係傳說中公你贏 字我輸
咁著數當初做乜唔考公務員?

我都好憎呢啲人

首頁
23456...11

尾頁

跳至