自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

中國專家指,引起2019冠狀病毒病(COVID-19)的病毒SARS-CoV-2,具有與人類免疫力缺乏病毒(HIV)類似的變異,其與人類細胞結合的能力最高是SARS的1,000倍。這意味着新冠病毒傳染性最高或是嚴重急性呼吸系統綜合症(SARS)的1,000倍。

侯爵府

報道稱,相關研究結果已經公布在中國科學院運營的研究論文預公開平台上。

侯爵府

從這科學院公報負面訊息令我感覺上內地現在透明度比從前高了相當多

習大人下令不準隱瞞

的確令當地政府處理立刻全面升級
果斷封城等暫時無其他國家可以做到
處於領先模範地位

珍珠宮

2024年龍年勳章

HKITMan 發表於 20-2-29 08:46
從這科學院公報負面訊息令我感覺上內地現在透明度比從前高了相當多

Meanwhile 在美國

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

HKITMan 發表於 20-2-29 08:37
中國專家指,引起2019冠狀病毒病(COVID-19)的病毒SARS-CoV-2,具有與人類免疫力缺乏病毒(HIV)類似的變 ...

子爵府

其實死亡率唔係好高?

水晶宮

習主席的確令中國係進步透明左好多,佢有心提升人民生活質素, 但始終中國咁大難管治,下面有的縣市級官員想隱瞞怕有負面影響,但環顧其他國家何嘗唔係一樣

侯爵府

二世龜 發表於 20-2-29 09:09
其實死亡率唔係好高?

SARS 17%. 武漢肺炎 2.5%

但而家武漢肺炎傳得比SARS大1000倍
意味死亡人數要用 2.5% x 1000 vs SARS 的17%
即是遠遠大過2013 SARS

完全解釋到為何內地咁緊張
其實今次香港人比內地人落後好多
有d人仲特登唔帶

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

woodpecker 發表於 20-2-29 09:04
Meanwhile 在美國
邊個先係隱瞞疫情?!
放下自在

侯爵府

cattz288 發表於 20-2-29 09:34
邊個先係隱瞞疫情?!

其實我地都要勇敢承認開始時有當地人員隱瞞

而中央政府立刻介入並大力度改正
否則不敢想像

並作出非常果斷封城決定
暫時並無其他國家能夠做到
處於領先地位

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

HKITMan 發表於 20-2-29 09:43

我諗呢個係人之常情, 你睇美國, 日本, 都係無分別, 遇到大事故, 第一時間心態係隱瞞, 不過好彩最後積極面對! 唉! 你睇日本同美國仲係處於消極手段, 唔確診唔覺係大問題住! 相對韓國就積極好多
放下自在

珍珠宮

HKITMan 發表於 20-2-29 09:43

中國真是進步好多

珊瑚宮

回覆樓主:

還慶幸死亡率低
祝福患者早日康復

大宅

回覆樓主:

但係同一時間武漢封鎖晒消息,無晒當地記者訪問。
或者退一步諗,個個國家都唔想d 人亂講野, 所以要做晒研究先可以發表。
坦白講,美國又無firewall,自由上網,又無得封你IG, Facebook,要隱瞞談何容易
過左三個月,終於到美國有本地感染,睇下黎緊一個月會點, 有爆發就真係全世界攬炒

公爵府

回覆樓主:

維穩派走啦!
隻病毒上年11月12月已人傳人,唔好係度欺騙啲C9!
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

伯爵府

Honey 發表於 20-2-29 10:00
維穩派走啦!

珍珠宮

維穩派走啦!

你指在美國已經人傳人,不過說是流感!?

珍珠宮

維穩派走啦!

係囉!接近個幾兩個月后先開始積極面對,叫做無穏瞞。
大陸宣傳手法,報喜不報優。

大宅

咪一樣大把人話內地隱瞞...
其實同佢地講咩都無用...

首頁

尾頁

跳至