自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

https://m.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20200229/s00001/1582940170483/%E7%96%91%E9%9B%BB%E5%8B%95%E6%BB%91%E6%9D%BF%E8%BB%8A%E7%9F%AD%E8%B7%AF%E8%B5%B7%E7%81%AB-%E6%B2%99%E8%A7%92%E9%82%A87%E6%AD%B2%E7%94%B7%E7%AB%A5%E4%BA%A1%E7%88%B6%E5%91%BD%E5%8D%B1
疑電動滑板車短路起火 沙角邨7歲男童亡父命危 (09:40)
昨晚(28日)11時許,沙田沙角邨金鶯樓13樓一個單位發生火警,消防到場在單位內救出住戶父子及女鄰居,其中7歲男童昏迷送院後證實死亡。消防初步調查相信,單位內一部電動滑板車因電線短路引致火警。火警中約100住戶疏散到安全位置。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

田心分區助理指揮官(行動)文連發總督察表示,起火單位住有一家三口,事發時女戶主外出工作,41歲鄭姓女鄰居則到單位照顧戶主兒子,當時3人在單位內看電視,其間一部放近門口的電動滑板車疑因電線短路起火,女鄰居及時逃出單位,吸入濃煙不適,清醒送院治理;戶主父子未能及時逃生,兩人昏迷送往威爾斯親王醫院,7歲男童其後證實死亡,48歲黃姓男戶主情況危殆。單位近門口的火勢及燒焦情況嚴重。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

鄰居李先生說,事發時聽到爆炸聲,形容爆炸聲像「垃圾車經過,然後有數下碎石聲」,濃煙透過窗隙飄入屋內,他隨即與鄰居逃生,其間曾聽到男戶主呼救,「爆炸冇得幫手 ,我手無寸鐵點幫」。涉事單位門外放置兩部電動滑板車,李先生說,男戶主任職廚工,每日會將滑板車擺放門外,他曾見該戶主從單位內拉出電線為滑板車充電,保安曾就此上樓貼告示發出警告,惟情況並無改善。另有女鄰居稱,男戶主曾用滑板車接載兒子上學並發生意外,意外中男童眼受傷。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

docomo 發表於 20-2-29 11:35
鄰居李先生說,事發時聽到爆炸聲,形容爆炸聲像「垃圾車經過,然後有數下碎石聲」,濃煙透過窗隙飄入屋內, ...

呢d車根本冇牌又危險,但又成日見到

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

good_pig 發表於 20-2-29 11:39
呢d車根本冇牌又危險,但又成日見到

死傷者好慘,但原來佢哋平時係放喺走廊,一直影響到鄰居。

男爵府

回覆樓主:

一早講左呢d車唔安全又犯法 咁就害左個仔

別墅

事發時女戶主外出工作,41歲鄭姓女鄰居則到單位照顧戶主兒子,當時3人在單位內看電視

即係男戶主同女鄰居喺同一屋內

goldpiglet    發表於 20-2-29 12:00

公爵府

回覆 docomo 的帖子

RIP

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

Sarah-Wish 發表於 20-2-29 11:49
事發時女戶主外出工作,41歲鄭姓女鄰居則到單位照顧戶主兒子,當時3人在單位內看電視

我都有留意呢點,仲要當時係晚上十一點。

伯爵府

呢樣又係勁奇怪,個男人一個人照顧唔到個仔?7歲又唔係bb

子爵府

回覆樓主:

RIP小朋友可憐
題外话,老豆衰及好可疑!呢d時候why个女人係屋企睇电视??我係佢老婆吾会原諒个老公!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

docomo 發表於 20-2-29 11:45
死傷者好慘,但原來佢哋平時係放喺走廊,一直影響到鄰居。

同單車一樣咁放

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

good_pig 發表於 20-2-29 11:58
同單車一樣咁放

佢果款公屋係戶對戶果種,好多人放雜物喺走廊。

禁止發言

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

象牙宮

2024年龍年勳章

男戶主48歲,仔7歲,需要女鄰居照顧?一起睇電視?

男爵府

點解個鄰居唔帶埋個七歲仔走呀?

男爵府

回覆樓主:

曾經見到係大人同個著校服細路一齊,應該去返學啦,又無保護裝備,有咩事害死個細路 。一直都話非法點解仲要用,到出事又賴人

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

bleeblee 發表於 20-2-29 12:05
點解個鄰居唔帶埋個七歲仔走呀?

內文話因為個鄰居坐近門口,所以走得切,兩父子坐近露台位,所以走唔到。

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

RIP

首頁

尾頁

跳至