自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

每日出去半個鐘至一個鐘,一個星期換一個

男爵府

一日一個

男爵府

回覆樓主:

返工一日兩個
唔返工一日一個,就算只係落一落街都要即日掉

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

2日

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

一日
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

bks2014 發表於 20-3-1 08:03
如果返工,戴一日等於十小時
如是是ftm ,每日只需要去買餸二小時, 咁後者用四日的總時數以前者更少
...

點會咁計呀,個口罩中間過濾果層你一開出來接觸空氣就過濾緊,你用少 d最多咪濕氣少d,可以延長多少少時間,根本你掛係度一日唔用,過慮果層都會滿,然後會失效,置自己於危險而不自知。

珍珠宮

fupigpig 發表於 20-3-1 14:47
上落樓都要搭lift,尤其有d自稱「只係去買餸一小時」以為用時間去計係好安全⋯
lift空間非常細、街市超市 ...

無錯,一出門就已經有沾病毒嘅風險,我自己尋日分別出左兩次街,其中一次都係十分鐘左右,我都換左兩個口罩,我真係晤放心個口罩重用咁多次

男爵府

新年前已有用口罩,果時一日兩個,覺得唔換好不自在。但而家口罩存貨不多,所以一日用一個。有時除低飲水老驚細菌整到臉,一日一個是極限

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

我想問,唔係只可以用一次嘅咩?
用兩日三日四日嗰啲人,點樣再用?

子爵府

2024年龍年勳章

guardianangel 發表於 20-3-1 13:37
好驚,原來咁多人唔係日日換口罩!!!!!

真係嚇親我

伯爵府

唔怪之得咁多人確診

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有公式計

侯爵府

KK20010609 發表於 20-3-1 14:06
即棄的用一個星期, 布的可以用很多個月

暫時你是冠軍

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

依家天氣咁熱,出一出街個口罩已經濕咗,仲點可以2日一個?

珍珠宮

NoName 發表於 20-3-1 15:12
無錯,一出門就已經有沾病毒嘅風險,我自己尋日分別出左兩次街,其中一次都係十分鐘左右,我都換左兩個口 ...

你同我都唔會咁用啦⋯⋯等同求其包住口鼻就係有口罩咁囉。咁樣用兩三日又去街市買餸,不如一個都慳番啦,求其屋企搵條厚毛巾包住個頭出去囉⋯
呢度bk真係好神奇,平時就有多餘錢北上飲飲食食,買盒口罩就講到買卡鑽石咁貴嘅

珍珠宮

行屍走肉 發表於 20-3-1 15:17
今次知竟然有咁多人喺呢個時候重複使用一次性口罩,甚至有人用三日,我就突然明白咗,終於知道自己點解係 ...

講口罩用幾多日,係呢個bk forum完勝嘅啫!
我返工嘅大廈,大堂先排隊過機測體溫,個實Q同我距離真係幾尺遠,有流海要整好頭髮俾佢check左先行得,再過一part酒精搓手先行到去搭lift⋯
上到公司門口,recep提供公司口罩必須更換,自己個口罩自行處理。

珍珠宮

guardianangel 發表於 20-3-1 15:05
點會咁計呀,個口罩中間過濾果層你一開出來接觸空氣就過濾緊,你用少 d最多咪濕氣少d,可以延長多少少時間 ...

亦置大眾於危險而不自知呀

成班北角佛堂玩開咁⋯

男爵府

一日一個

男爵府

fupigpig 發表於 20-3-1 13:09
原本呢d只係老人家logic,「總之貴就唔捨得用囉」,難明bk咁多人係咁樣用口罩⋯⋯

當貴價一盒$300-500, ...

同埋而家百幾二百已經有一盒 平時是但買件衫都要啦
有冇咁多人窮到咁呀

首頁
45678...11

尾頁

跳至