懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

由於我地沒有屋企人可以幫手,中途有搵過陪月同考慮請姐姐。
到最後決定自己坐月,因為怕剛剛生完bb情緒唔好,仲要面對貼錢買難受情況。

自己坐月係好大挑戰,所以係照顧BB同飲食方面,我地都做足功課。
到第7個月時,我同老公一齊去上堂,學習基本照顧初生bb技巧,例如:沖涼、餵奶、點抱bb。

係飲食方面,原本打算訂坐月餐,做了不同資料蒐集,希望節省煮食和洗餐具時間。
但最後,考慮到如果唔岩食,就硬食足一個月,令我開始卻步。
同埋每間都差不多$10000-12000,大約26-30餐左右。

我睇黎睇去,都係一般家常便飯,如果以相同價錢自己煮,食材可以買到比較好的。

洋房

MaShuBB 發表於 20-3-1 13:07
到最後決定自己坐月,因為怕剛剛生完bb情緒唔 ...

係多方面考慮完,我決定用請陪月價錢進行以下分配:
1.添置免安裝洗碗機(幫輕老公家務)
2.訂坐月湯水(懷孕期訂一個月,有湯飲同時試下啱唔啱口味)
3.一至兩星期請鐘點,大清潔一次

而每日餐單,我地買了兩本書(分別中醫同西醫建議餐單)
然後第33-34週左右睇一次中醫,根據體質選擇每個星期可以食的食物。
而食材我地都會揀進口食物,例如牛肉會買澳洲、日本和牛,水果買日本、韓國。
因為無請陪月又無訂餐,慳慳埋埋成個月食好一點,心情都愉快。

洋房

而照顧bb分工方面,我同老公有好好溝通過。
大家都一致認同,以我情緒同身體復原為前題,所以老公係屋企時間,佢主力照顧bb同煮飯。
返工的日子便前一天煮定飯(以炒飯、粥、意粉為主),方便可以用焗爐翻熱。

雖然過程大家都會很累,有時未必可以按時按候食飯或休息。
但經過完5星期,其實沒有想像中不可能完成,同時大家都分擔照顧bb角色,太累時我訓覺同坐完月出街,老公照顧bb完全無問題!
希望分享可以幫到計劃自己坐月的媽媽(emoji)(emoji)

複式洋房

自己坐月唔容易,你真係好犀利!
你老公一定好幫得手(emoji)(emoji)

複式洋房

Thanks for sharing (emoji)(emoji)

大宅

聽落就知你老公不是豬隊友

洋房

Lily2020 發表於 20-3-1 17:59
聽落就知你老公不是豬隊友

都唔係呀!煮飯係有左個陣教佢。
有時都會有睇唔過眼嘅時候,例如囡囡一路換片一路痾,老公就大聲叫反應好大然後叫我

同埋我唔洗衫,老公係可以一星期都唔洗,bb衫洗左又唔理搞到發霉

但我唔會出聲同發脾氣,一黎唔想令佢湊b信心下降,同埋想佢同bb相處時間多d培養更多感情,所以有時點睇唔過眼我都會放手比佢照顧。

男爵府

MaShuBB 發表於 20-3-1 13:09
大家都一致認同,以我情緒同身體復原為前題,所以老公係屋企時 ...

恭喜你,有個神隊友

男爵府

回覆樓主:

你好勁 我第2胎都打算自已坐月,老公請假1個月湊大b+煮飯做家務
不過我要教佢煮餸先

複式洋房

我都準備自己坐月啊,啊媽落唔到來,老公要返工,屋企仲有个停學7歲仔,俩只貓貓,你同我計畫差唔多,我就無請清潔,由老公啊哥代替幫我清潔同埋買食物(近排佢休息),鏟貓屎。湊大仔去海滨放下電。
老公就負責幫BB沖涼,洗衫。
我負責餵奶照顧BB。
湯水補品就由我附近朋友整比我。

洋房

kissapplegirl 發表於 20-3-1 21:12
你好勁 我第2胎都打算自已坐月,老公請假1個月湊大b+煮飯做家務
不過我要教佢煮餸先
...

早d教識唔使坐月時,突然有一兩餐地獄廚房

洋房

龍琪 發表於 20-3-1 22:14
我都準備自己坐月啊,啊媽落唔到來,老公要返工,屋企仲有个停學7歲仔,俩只貓貓,你同我計畫差唔多,我就 ...

準備好充足

複式洋房

MaShuBB 發表於 20-3-2 02:58
準備好充足

没辦法,疫情殺到,之前所有計畫亂晒,

複式洋房

MaShuBB 發表於 20-3-1 13:08
係多方面考慮完,我決定用請陪月價錢進行以下分配:
1.添置免安裝洗碗機(幫輕老公家務)
2.訂坐月湯水( ...

好勁 自己坐月唔容易

男爵府

回覆樓主:

自己坐月真係好叻!老公都好幫得手呀

大宅

MaShuBB 發表於 20-3-1 13:09
大家都一致認同,以我情緒同身體復原為前題,所以老公係屋企時 ...

有好隊友真無好重要!

我兩胎都係自己坐月老公陪月,身體好過生之前好多。
我老公兩胎都請左2-3星期假,我餵人奶,主力湊住bb,其他佢都做哂,坐月日子真好T^T 坐完我一湊二日日都想佢再放假,哈哈

複式洋房

咁就好喇,仲好擔心到時點算,同你情況好似,我最近都買左洗碗碟機,慳水慳力,訂左坐月湯水,同埋諗緊買唔買電子燉盅煲坐月用唔洗睇火,但係煩緊三餐點算

洋房

fantasytong 發表於 20-3-8 03:09
有好隊友真無好重要!

我兩胎都係自己坐月老公陪月,身體好過生之前好多。

係呀!主力休息、餵奶其實都唔太辛苦。如果老公返工,要完全自己照顧bb,身體會頂唔順

洋房

Rabeeabbbb 發表於 20-3-8 04:12
咁就好喇,仲好擔心到時點算,同你情況好似,我最近都買左洗碗碟機,慳水慳力,訂左坐月湯水,同埋諗緊買唔 ...

我飲完坐月湯就轉飲有藥材滴雞精補身!
我地主要食煮法簡單但食物全部都係上奶嘅嘢(炒下飯、粥)到bb三星期大左右,訓得長時間先煮多d餸!

大宅

回覆 MaShuBB 的帖子

你兩公婆都好叻!我黎緊都會同老公自己坐月,但係好驚唔識照顧初生bb,而家唯有睇多d youtube 片當練習

首頁

尾頁

跳至