夫婦情感

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

watchme 發表於 20-3-4 09:57
可以咁講,你試多幾個男人,就知大部分香港男人都一樣。老公交足家用,已經係一些女人既好男人啦。呢度幾 ...

我都知佢唔係最衰嗰D,但就好影響個家庭,同埋佢係爸爸,佢嘅榜樣對個仔好緊要呀!
佢已經令我好怕男人,想一個人生活多D!

大宅

gilgil39 發表於 20-3-4 10:38
我都知佢唔係最衰嗰D,但就好影響個家庭,同埋佢係爸爸,佢嘅榜樣對個仔好緊要呀!
佢已經令我好怕男人, ...

我c6在家的行為和你那件一模一樣,有次廁所有人開完大無沖開浄,我WhatsApp 去提醒佢沖廁后看看才離開,因我已幫他清潔很多次,然後佢發癲話我冤枉佢。佢入屋除鞋後鞋永遠放在路中心,唔識放好雙鞋,結婚前我天真地想工人姐姐可以解決家務和清潔問題,生活一起超過十年,問題愈來愈嚴重,到我請唔起姐姐時候我就係佢工人,想到咁我就頂唔住。

別墅

wingyaumama 發表於 20-3-4 09:28
以前我一直以為和他的磨擦 令到 我對他的愛已經徹底毀滅,甚至想過小朋友上了大學後便離開他 獨自生活!

...

好多謝你既分享,同我個case一模一樣,但我冇從亞氏保加呢個角度諗過,係你提醒左我。我都有懷疑阿女係亞氏保加,而家諗諗下老公都可能係!

睇到你個post有點如釋重負既感覺,因為之前一路都諗唔明,點解老公可以唔理我感受,大家零溝通; 而且佢永遠是對的,有問題一定係我既問題,唔會係佢既問題; 佢亦會重覆犯錯,同佢講過無數次既野佢好似重沒聽過! 我一直諗,如果佢愛我,點會一直咁對我,而家明白晒,原來佢真係能力上做唔到!

別墅

wingyaumama 發表於 20-3-4 09:12
我的情況 完全和你一樣,有兩個年齡很接近的小朋友, 未有小朋友之前生活很愉快,但有了小朋友後 問題全 ...

每次諗到好唔開心既時候,都會好似你咁諗,打算仔女成年後就獨自生活,諗到好灰好傷心! 差d想同佢講離婚,但知道呢件事一出口就收唔返,所以忍住唔提。

不過我未諗得通,雖然係老公能力問題,但我點去接受一個人長期唔理我感受咁生活落去? 我對住阿女類似既性格都頂唔順。我唔知點樣單向咁去愛一個人! 可以分享下嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章

我都以為講緊我c6.
呢d人真係唔適合做爸爸, 我唔會再生多個, 因為已經照顧一大一細。
唔理人, 唔睬人, 又唔識照顧別人, 旨意人地服侍佢。
阿B全日只食過一個包, 爆屎片臭成間屋, 由得佢自己玩自己瞓,
都要等大半日我放工才發現立即換片,旨意佢同疏忽照顧冇分別。
佢覺得冇問題, 因為BB冇喊過
小朋友嘈全住瞓覺就好似想殺人咁鬧個仔。最經典我第一胎流產傷心, 冇照顧我, 仲發脾氣怨我唔陪佢出去玩。
我好肯定C6係亞保。

複式洋房

肥肥寶 發表於 20-3-1 17:54
唯有叫自己包容佢,我老公都係咩都問我,最近屋企啲水喉塞左都係我攪,我媽聽到我通返條喉話我犀利,我都 ...

呢d 男人唔做要女人做,。。。唉。 妳真係好叻

複式洋房

原來咁多小童大碼老公...

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-4 05:17
其實係咪響你字典裡,冇錯呢個字?
例如佢成日吾記唔得交電費,搞到要cut電,正常一般人會覺得大鑊,下次 ...
「響我字典裡」有個評估制度,以評估得出嘅分數排次序。先去做排在最首位嘅事。
每一件事(story) 分 value,effort,time and resource 三方面來評估。
value:成就呢一件事嘅價值係幾多,意思係有幾值得我去做,如果唔做,我究竟虧損得起幾多。
effort:做呢件事,我要花幾多資源,例如:時間,金錢,人力,物力,心思,IQ,EQ 去做。
time and resource:幾時要將呢件事做完,有幾多人可以判出去畀佢哋做,而不是非我做不可的。
過了time and resource 的限制後,會做個 retrospective : What went well? What went wrong? What would be done better in next round of given time and resource to do it.

如果用交電費, 打人工搵錢養家呢兩件事來做例子。我知我係簡單化個實際情況,只求把我個觀點與角度給解明。
value: 打工,受人錢財,就要替人消災解難。亞氏保加症嘅人通常都有一技之長來搵食。工係唔可以失去嘅情況下,我係一人搵錢擔起成幾個獨立開支的家,自然公司的工作的 value 係最高。
effort:冇走咱嘅 係whatever it take me to get the job done. After my job done, I will consider use whatever left over time and resource to get the 交電費 done.
If I don't have any time and resource left, at least I can delegate the 交電費 to my 前夫 to do it. If no one 交電費, cut 電嘅負面影響絕對冇我失業的負面影響大。我賺嘅錢虧得起畀罰款。我又唔使靠屋企有電來搵錢養家。沒有甚麼大不了的。
我份搵錢工,如果我唔做,我前夫做唔到。此乃非我做不可之事。
交電費,如果我唔做,我前夫都辦到。唔係非我做不可之事。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

回覆 gilgil39 的帖子

續上 第 #68 樓如果你想 cut 電 案件不重演,唔好依賴C6主動嘅溝通能力,到期要交電費之前,再加上你預計你需要幾多時間交電費,到時要問佢交0左電費未,如果佢話未,你還可以自己拎翻果期嘅交電費之事來做。
我前夫負責曬所有家居管理,財政嘅事務。我住屋企好似住酒店咁。成個家唔係我嘅,係我前夫嘅。佢係子女嘅老世,我嘅老世。佢話曬事。我全份量100%畀曬佢管理。如果我消費超過佢定嘅價,我要問過佢,佢睇過個 budgget, 佢同意我先買。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-4 10:38
佢已經令我好怕男人, ...

如果經濟上可以嘅,你一個人同D子女生活都係對你情緒健康嘅。從value方面的 得失衡量,可能不值得同佢「困獸鬥」。
愛一個人不需要同佢一齊同居。不愛一個人時亦不需要分居。
與一個人同居或分居,要睇二人搵唔搵到個平衡點嘅相處之道。There is no model for all couples.
我現任先生同我就相處得好好, very stressless life. 佢試過佢前妻,我試過我前夫。我哋分居唔代表我不愛我前夫,唔代表我先生不愛佢前妻。我依然將我100%資產交畀我前夫。

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-3-4 16:23
我都以為講緊我c6.
呢d人真係唔適合做爸爸, 我唔會再生多個, 因為已經照顧一大一細。
唔理人, 唔睬人, 又唔 ...
認同!好似我呢D人亦唔適合做媽媽。我有同過我前夫講,見佢冇能力照顧我,湊我,我哋唔適合有小朋友。點知佢高估佢自己嘅搵錢能力,話佢會有能力照顧我。我唔知到當時我評估人嘅準確度亦好差,信0左佢,畀佢想要嘅小朋友。
好在我人到中年都遇翻個寶,我現任先生,佢好鍾意當我係小朋友咁湊我,又有能力同懂恰當地照顧我。

小菜豆    發表於 20-3-4 18:37

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 wingyaumama 的帖子

多謝妳分享。
我仔都被確診,而家醫學唔叫亞氏保加症,
歸納為自閉症光譜或傾向,
因為都係有社交障礙,唔識同人相處。
呢類人太特別,對於將來一起生活唔樂觀,
同樓主一樣,挨到小朋友長大就分開。

子爵府

watchme 發表於 20-3-4 09:57
可以咁講,你試多幾個男人,就知大部分香港男人都一樣。老公交足家用,已經係一些女人既好男人啦。呢度幾 ...

你最尾果句真的腰中我心聲,正正就係覺得10個男人9個一樣,除非我中途轉機,否則我一日仲係選擇男性做另一半,一日都會遇到類似問題

子爵府

koalay 發表於 20-3-4 15:12
我c6在家的行為和你那件一模一樣,有次廁所有人開完大無沖開浄,我WhatsApp 去提醒佢沖廁后看看才離開,因 ...

你呢個問題我都遇過,佢都有講佢係唔會做家務,會請鍾點做,但你點知係味會請足一世,我都唔可能照顧你一世啦

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-4 18:36

多謝妳分享。

我都深深認同你果句《對於將來一起生活唔樂觀》,拍拖一星期見一次,我都好猶豫,就算愛佢,係味可以接受到日復日感情磨滅?

小菜豆    發表於 20-3-5 02:19

子爵府

superbreadkaka 發表於 20-3-4 15:44
好多謝你既分享,同我個case一模一樣,但我冇從亞氏保加呢個角度諗過,係你提醒左我。我都有懷疑阿女係亞 ...

你完全講出我心聲!

子爵府

superbreadkaka 發表於 20-3-4 15:45
每次諗到好唔開心既時候,都會好似你咁諗,打算仔女成年後就獨自生活,諗到好灰好傷心! 差d想同佢講離婚, ...

一樣!我都頂唔順個仔,再者面對個仔係好需要老公嘅支持,但咁嘅情況使我嘅壓力加倍......感覺好無助

子爵府

858D 發表於 20-3-4 16:51
「響我字典裡」有個評估制度,以評估得出嘅分數排次序。先去做排在最首位嘅事。
每一件事(story) 分 value ...

我估我c6冇諗咁多嘢,反而係叫佢樣樣野諗多一步先去做,減低出錯機會

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-4 18:36

多謝妳分享。

原來好多同路人

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-4 16:23
我都以為講緊我c6.
唔理人, 唔睬人, 又唔 ...

我都試過病左,佢可以照大覺瞓;甚至做手術、生仔,佢嘅反應都一樣平淡;冇喜悅,冇擔心。
佢阿媽病咗入院,佢一樣冇咩感覺,去醫院探佢媽轉頭就走,連佢老豆都係咁,一D都唔關心,擔心個老婆。
所以有時foresee倒自己的將來的幾咁孤獨.....

首頁
23456...10

尾頁

跳至