夫婦情感

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

wingyaumama 發表於 20-3-4 09:12
我的情況 完全和你一樣,有兩個年齡很接近的小朋友, 未有小朋友之前生活很愉快,但有了小朋友後 問題全 ...
我大女又係好似你個兒子那個年齡診斷有 亞氏保加症。係我最唔想遺傳畀個女嘅。佢啊爸話要將D女好好咁教,唔好第日嫁0左人就難為了人哋個仔。唔要好似我父母教女咁教0左我出來。所以佢啊爸教女,我無資格干預。

點知而家呢個大女讀書又學到好似佢阿媽我咁叻。但得個讀書叻,如果人際關係搞唔好都係好蝕底。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

畀面勳章

我明。好似湊仔甘
大家越黎越冇話題⋯

子爵府

858D 發表於 20-3-4 23:01
我大女又係好似你個兒子那個年齡診斷有 亞氏保加症。係我最唔想遺傳畀個女嘅。佢啊爸話要將D女好 ...

亞氏保加是高功能自閉症者
我囝囝智商130,但人際關係及EQ就…

我諗你IQ應都高的!

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-4 19:22
一樣!我都頂唔順個仔,再者面對個仔係好需要老公嘅支持,但咁嘅情況使我嘅壓力加倍......感覺好無助:pity ...
我唸如果你老公知道同面對到佢自己有亞氏保加症呢個現實,可能會支持到你面對個仔。
我個case係,我面對到我自己有亞氏保加症呢個現實(反而係我前夫面對唔到),所以我唔要我D女似我。自己亦不斷要克服自己呢個「缺陷」。盡力幫我D女都克服到。當我有D乜嘢過來人克服「缺陷」嘅心得,我都會分享畀我D女知。
好似我個 亞氏保加大女 十歲果年,我提議老時同佢一齊住,等佢照顧老媽我。她立即回:「媽媽,我唔會同你一齊住。我同你夾唔來同屋住。但係我會經濟上供應你不足,時時來探你。」我都明白亦心領到我呢個女嘅好意。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

wingyaumama 發表於 20-3-4 23:19
亞氏保加是高功能自閉症者
我囝囝智商130,但人際關係及EQ就…

我IQ夠高來畀我一個人搵錢擔起三代人幾頭獨立開支嘅家。
Yes, 自閉症下有好多種,有一種係 過度活躍症 (ADHD), 以前D人唔知,就話呢D兒童惡教,頑皮,坐唔定。
我D亞氏保加 嘅,就唔聲唔聲,我行我數。通常好得老師教授鍾意,因為我D亞氏保加生 唔似 ADHD生 上堂唔搗蛋又成日拉高全班考試總平均分。
你講中0左,我係好似你老公咁 會同人一齊生活到老,不離不棄嘅。但係我唔知呢個係我亞氏保加症定係其他因素。我前夫唔懂欣賞亦唔夠能力就住我亞氏保加症來使,多次話同我係錯配,後悔同我結婚。我現任先生就懂欣賞我D IQ,有能力同強大內心來容納我D缺陷,將我嘅軟弱變為剛強來使用,與我相處得好開心,毫無壓力。

大宅

原來咁多同路人,我老公都係一樣。家事小孩既事咩都唔理,對小朋友只係識打罵,日日就係到訓覺睇片,夠鐘食飯就出黎,飯前飯後都唔會幫手。我就黎頂唔順,諗起自己要禁樣過下半生覺得好悲哀。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 gilgil39 的帖子

Exactly, 我媽見到佢咁對我,都話佢無情無義。
最弊佢過於理性,又叻得濟,
我偷偷地食避孕藥都俾佢估到,
就算冇講過我人工幾多,
佢都從各方面收支計到,真係高手在人間
想留d私自錢為自己打算都好難

子爵府

各位jm:

如果你先生真係有亞氏保加,好坦白講, 你要將佢當一個大細路, 咁你就會開心好多!如 要佢幫忙 啲佢唔熟悉程序嘅事,你要話畀佢聽個步驟, 咁 佢就會跟住做, 千祈唔好諗住佢會思考!

近幾年香港圖書館已經多了很多亞氏保加嘅書籍,猶記得 十幾年前 圖書館只得一本由小童群益會編輯的亞氏保加症的書,當時我對此症完全沒有認識, 唯有上網、到協康會及找朋友在台灣買有關此症的書嚟做參考!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 wingyaumama 的帖子

謝謝啊!我仔參加緊協康會訓練,有d書睇。
因為幼兒階段是治療黃金期,希望改善得到,
日後唔會好似爸爸社交條路咁難行。

子爵府

同時再提醒各位,此症會遺傳,遺傳給囡囡的機會不是沒有,但相對遺傳給囝囝的較少!最好早點確認早點從小開始用合適的方法去教導來改善!

亞氏保加、亞斯柏加、高功能自閉症,以上名稱皆可在 圖書館找到資料!早點看看作參考, 無論對婚姻關係或者對親子關係,都會讓你更了解多一點與他們相處之道,同時能令大家釋懷!

子爵府

belky 發表於 20-3-5 00:10
原來咁多同路人,我老公都係一樣。家事小孩既事咩都唔理,對小朋友只係識打罵,日日就係到訓覺睇片,夠鐘食飯就 ...

你要分清楚究竟係佢真係做唔到定一或係懶!
如果單從你以上所講嘅我覺得似懶多啲!

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-5 08:25

謝謝啊!我仔參加緊協康會訓練,有d書睇。

十多年前, 我已經參加大埔協康會裏面嘅訓練, 同埋 有位 陳老師同miss Ling 教導呢班小朋友在學業上的補習! 不過好多人排隊報名的!

子爵府

gilgil39 發表於 20-3-4 22:36
我都試過病左,佢可以照大覺瞓;甚至做手術、生仔,佢嘅反應都一樣平淡;冇喜悅,冇擔心。
佢阿媽病咗入院 ...

啲人都話睇另一半點對家人,就知將來佢點對你

子爵府

wingyaumama 發表於 20-3-5 08:28
你要分清楚究竟係佢真係做唔到定一或係懶!
如果單從你以上所講嘅我覺得似懶多啲!
...

係啦,咁究點分

子爵府

回覆樓主:

生活上未同佢住過一段時間,但日常情況都會遇到,例如我叫佢幫我換床單,佢可以唔拎起床上面既野,就咁鋪張床單落去,我諗呢啲野,正常人都識掛,但佢好似連咁簡單都做唔到。

洗水樽,即大家普通出街飲用果種運動形水樽,個樽口細隻手伸唔到入去洗,問我點算,我話可以買啲好似洗奶樽果種刷就得,佢問我即係咩黎,天啊,我都無小朋友,未試過洗奶樽,但我都知咩係長柄刷啦嘛

子爵府

wewanwan 發表於 20-3-5 08:44
係啦,咁究點分

首先你要知佢強項弱項係乜嘢!

例如我C6對水電呢方便好有信心, 如果屋企有關水電嘅問題佢都會好主動 去做!
但係 家務上嘅嘢 佢就完全唔會去處理!

即係話佢有信心做嘅嘢,佢會唔需要你任何嘅提點就會去做! 咁佢即係其實唔係懶!
但冇信心的事,佢地會怕處理得唔符合你嘅要求或處理得唔好,佢就會避免去做!呢啲就係佢自知能力有限而唔係因為懶!

遇到呢種情形但你又好需要佢幫手,你只需要講畀佢聽步驟,等佢逐點逐點跟住去做, 而佢又願意去跟嘅 ,咁你就明白佢之前唔做嘅原因係因為怕做錯而非懶!

但係過程之中難免有點令你不滿,不過你千萬別表現出來,要 淡然處之!咁樣下次佢都會再繼續幫手,否則 佢又會去逃避!

事實上你真係要當佢係一個小朋友咁樣去教導, 當中嘅甜酸苦辣 真係要 嘗試過 才明白!

子爵府

wingyaumama 發表於 20-3-5 09:01
首先你要知佢強項弱項係乜嘢!

例如我C6對水電呢方便好有信心, 如果屋企有關水電嘅問題佢都會好主動 去 ...

多謝您打咁長回覆,我諗如果要問強項,就係訓覺,任何時間任何地方只要一靜下來坐低就可以訓,去戲院睇戲從來都只會訓 ,當然我有去了解點解佢可以咁勁咩情況都訓到,發現佢係有睡眠窒息症,有建議睇下醫生問下,不過你都知男人係唔願意承認自己有病, 加上佢又肥零運動,又成日飲凍野,個人濕重所以更加易攰。

可能有人會話,咁你可以煲啲去濕野比佢飲,同佢一齊做運動,呢啲野我全部都有做,煲去濕佢話唔飲呢啲野,做運動佢話腳痛,天氣熱,落下等等。

侯爵府

2024年龍年勳章

係, 去大埔新違廣場果個中心做社交訓練。
家中照顧亞保小朋友,已經要付出雙倍耐性同時間,原來另一半不能分擔不特止, 仲要瓜分埋謹餘嘅愛心。
真係請多幾個工人都唔掂。

子爵府

858D 發表於 20-3-4 23:22
我唸如果你老公知道同面對到佢自己有亞氏保加症呢個現實,可能會支持到你面對個仔。
我個case係,我面對到 ...

其實由個仔有問題到我而家懷疑c6, c6係察覚吾倒佢同個仔嘅問題。而c6好多時都講唔出自己個感覺, 所以想了解多D都唔得,我只可靠日常觀察。
如果人到中年先被懷疑有呢個病,都吾會去做評估卦?
最搞笑佢成日鬧個仔論盡,冇調理.....我係旁人眼中只係五十步笑百步

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-5 09:50

係, 去大埔新違廣場果個中心做社交訓練。

其實個大人係咪冇嘢可以做到?如果有心去面對,克服就去睇書自己去修正自己?
所以我成日同c6講其實佢最需要工人,佢太多手尾要人執

首頁
34567...10

尾頁

跳至