夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

gilgil39 發表於 20-3-1 16:07
冇錯!感覺就係湊住個仔......未有小朋友可能冇咁反感,但已經湊住兩件,仲要湊埋個大,真係好難頂,好大 ...

我認唔住笑左

男爵府

858D 發表於 20-3-3 19:47
何謂「好」決定,每個人嘅要求,達標嘅主次,對成果的評價都唔同。因為對方呢D嘅觀點與角度同我唔一樣,就 ...

你思想 諗法幾特別

大宅

gilgil39 發表於 20-3-1 14:39
如果另一半永遠長唔大,除性格大细路,不會管教子女,更不會管理自己,如飲食不健康,喜歡吃零食,細路見到 ...

一樣,我好想離婚

伯爵府

冇錯!感覺就係湊住個仔......未有小朋友可能冇咁反感,但已經湊住兩件,仲要湊埋個大,真係好難頂,好大 ...

點解,我老公同你老公係100%一樣。
但我打算離婚。
我細個屋企父母關係係唔好。日嘈夜嘈。我媽臨死都鬧緊我爸!
我唔想好似我媽咁。
我情願辛苦啲都要過自己想過既生活!
我有2個小朋友。我仲係嫁左過外國。
但疫情過左後,我會番香港申請離婚!
我受夠啦!

子爵府

地震寶寶 發表於 20-4-12 04:01
點解,我老公同你老公係100%一樣。
但我打算離婚。
我細個屋企父母關係係唔好。日嘈夜嘈。我媽臨死都鬧緊 ...

100%一樣?.....我現在懷疑我c6因為有阿氏保加症所以導致佢個人咁。你c6會否有同樣問題?
我們在另一個帖講緊,你去睇下

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23103807

侯爵府

gilgil39 發表於 20-3-1 14:40
大家的思想已經好唔一致,好難溝通,心靈的溝通更加沒有;佢冇同理心,唔識理人感受;我有唔舒服,亦都唔識 ...

你已好幸福了 我果件同你一樣 不同的是 無家用 但負責部份開支 皮氣大 講粗口

伯爵府

gilgil39 發表於 20-4-12 08:00

100%一樣?.....我現在懷疑我c6因為有阿氏保加症所以導致 ...

咁我要去睇下!thanks

子爵府

micsin 發表於 20-4-12 09:01
你已好幸福了 我果件同你一樣 不同的是 無家用 但負責部份開支 皮氣大 講粗口
...

我都知佢唔係最衰嗰種.....但佢唔係最差都唔代表一齊會開心

小菜豆    發表於 20-4-14 08:06

侯爵府

gilgil39 發表於 20-4-13 22:52
我都知佢唔係最衰嗰種.....但佢唔係最差都唔代表一齊會開心

我同佢一起 要小心說話 不然 會被悶 我都唔想同佢一起 感覺 無尊嚴 無自由 但有兩小朋友 如離開 好大機會 個仔跟佢 仔仔 會被暴露於暴力之中

子爵府

micsin 發表於 20-4-14 07:33
我同佢一起 要小心說話 不然 會被悶 我都唔想同佢一起 感覺 無尊嚴 無自由 但有兩小朋友 如離開 好大機會 ...

咁你嘅生活會好大壓力!
點解D仔一定跟爸爸呢?
有冇同c6好好傾過?或者搵婚姻輔導?
本來我同c6想報一D夫婦嘅堂,但疫症來到,乜都停晒。

大宅

我老公同你老公似足九成,唯一唔同就系佢好勤力返工。其實佢放假我仲辛苦,本來湊我囝一個變左湊兩個

大宅

我同你個另一半係一模一樣,真的好難頂,都唔知日後點到老,真係好想有人關心一下自己

侯爵府

gilgil39 發表於 20-4-14 23:13
咁你嘅生活會好大壓力!
點解D仔一定跟爸爸呢?
有冇同c6好好傾過?或者搵婚姻輔導?

你咪算好囉 佢肯同你上堂, 我果件好自我架, 婚姻咩導 咩都試過 得我一個去見 教會都係得我同小朋友去 佢唔肯面對 有咩辦法呢 嚮佢世界 自己咪婚姻輔導囉 有時間都打機啦 人渣

子爵府

leungsiufan 發表於 20-4-14 23:37
我老公同你老公似足九成,唯一唔同就系佢好勤力返工。其實佢放假我仲辛苦,本來湊我囝一個變左湊兩個:igive ...

肯勤力上班都好,我c6成日想吾做,現在得份part time, 成日喺屋企,雖然有幫下手,但啲細路見到以為唔使做都得,冇一個好榜樣比啲仔囉!

子爵府

babytwins01 發表於 20-4-15 00:09
我同你個另一半係一模一樣,真的好難頂,都唔知日後點到老,真係好想有人關心一下自己
...

我明,我都唔知點樣可以行落去。
你有冇睇我講另外一個帖、會唔會佢又有其他問題?

別墅

gilgil39 發表於 20-3-6 23:04
我C6都係每次比我話完就唔多出聲,但我唔知佢有冇內疚。
佢表達得太少了,通常只有我講,所以連鬧交嘅溝通 ...

基本上同你情況一樣,我成日話佢,如果將我地鬧交「對話」錄音,播返出來會以為我係癲婆自己不停講野⋯

有次終於chok 到佢回應一句,佢覺得好委屈俾我話佢

子爵府

pnylw 發表於 20-4-19 12:16
基本上同你情況一樣,我成日話佢,如果將我地鬧交「對話」錄音,播返出來會以為我係癲婆自己不停講野⋯

...

我好明!所以講多幾次已經冇氣,得我一個講,冇回應,最終冇得著,好冇意思!
所以身邊D人見到只會覺得我唔好,吾會知原來另一位溝通有問題。
連唉交都旡嘢講,平時會點?日子耐左,仲會有咩講吖

大宅

gilgil39 發表於 20-4-15 10:55
我明,我都唔知點樣可以行落去。
你有冇睇我講另外一個帖、會唔會佢又有其他問題?
...

嘩,睇完你個帖,發現我老公都似有阿氏!一樣架!生完仔之後真係好嬲佢,好似港童咁。

唔知有冇遺傳左比我囝:(,暫時睇落就冇野,佢活潑有感情,唔似爸爸咁麻木

子爵府

gilgil39 發表於 20-3-1 17:00
我嗰個永遠冇聽見佢同小朋友講道理,一嚟就鬧,極冇耐性,叫佢同小朋友戶外活動又唔鍾意。宜家先知佢係極 ...

難怪好多人話生仔要考牌

子爵府

wingyaumama 發表於 20-3-5 11:11
Common sense嘅意思係,你唔好諗住有啲大家都認為會識做嘅嘢,佢哋會懂得去做! 淨係呢句common sense我已 ...

所以呢種情況,亞氏人士在職場會好蝕底,好多人/大眾覺得common sense 的野都唔識,自自然然就會俾公司老細/上司嫌棄。

首頁

尾頁

跳至