0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

moonbaby520 發表於 20-3-2 15:07
係呀 我真係頂唔順,但我請個陪月唔比我抱 佢成日都話一抱就會抱慣 佢一係到返工 我就冇得抱 要由佢喊 :囧 ...

其實個個陪月都係咁教,但睇下你buy邊一套,我就比較偏向抱佢比安全感佢,雖然係辛苦,但好過佢喊到唔停,我覺得都唔係個個BB可以訓練到唔扭抱,每個BB性格都唔同,你做媽媽嘅要有自己一套,講真陪月都係嚟1個月,日後你要對BB咁耐,你應該建立自己一套對待佢嘅mode,你覺得應該抱就抱,有時少少扭計可以唔抱,或者你忍心,就堅持唔抱,都係睇你點諗咋,加油呀媽媽,我仔2個幾月,都係keep住要抱,手都斷,但如果比到安全感佢,我又覺得ok嘅,BB再大啲就會自己玩,到時你想抱都未必有得抱呀。
都係個句,你要決定自己走邊一套

別墅

Archung106 發表於 20-3-2 15:14

其實個個陪月都係咁教,但睇下你buy邊一套,我就比較偏向 ...

你都講得岩 我的確唔buy陪月果套 多謝你意見

複式洋房

回覆 moonbaby520 的帖子

係嘔奶...佢嘔唔出...頂住...跟住睇住佢成個人硬左.......又喊唔出,好辛苦咁...

別墅

moonbaby520 發表於 20-3-1 20:16
我囡一個月大 佢夜晚訓夠 日抖唔眼瞓既時候就好扭計 係咁狂喊 (又未到食奶時間 又睇左片唔洗換 又掃左風) ...

有無定時餵奶?有無食玩訓?有無教佢自己訓覺?平時你係點令佢訓覺的?每樣野都重要, 一環扣一環 抱我覺得係要 但係我就只限醒嘅時候抱 醒左我點抱都得 只係我唔會抱訓 因為我要佢自行入睡 你可以睇下有關訓練嬰兒自行入睡 唔哄睡對佢發展有咩好處 再睇下你會唔會實行
我諗我BB同你BB有d似 我都訓練左佢自行入睡 佢都係玩嘅時間唔多 訓練左已經好好多 你都試下

別墅

priscilla_yiu 發表於 20-3-7 00:48
有無定時餵奶?有無食玩訓?有無教佢自己訓覺?平時你係點令佢訓覺的?每樣野都重要, 一環扣一環 抱我覺 ...

我唔知點為止係同佢玩 佢一醒左 我就算坐係佢隔離陪佢 講下野 high chair 瑤住佢 佢都係會喊
當佢咁樣喊 通常都可以維持幾粒中 喊下停下 之後到下一餐奶食飽先有機會因為喊攰又食飽而訓教 通常都肯自行入睡

大宅

我囡一個月大 佢夜晚訓夠 日抖唔眼瞓既時候就好扭計 係咁狂喊 (又未到食奶時間 又睇左片唔洗換 又掃左風) ...

我個女第一個月都係咁 大大下佢就冇再咁
依家差唔多6個月
瞓醒都唔嘈人 見人就笑 好好玩

大宅

moonbaby520 發表於 20-3-2 15:07
係呀 我真係頂唔順,但我請個陪月唔比我抱 佢成日都話一抱就會抱慣 佢一係到返工 我就冇得抱 要由佢喊 :囧 ...

啲陪月通常知識水平低,冇兒童心理學背景,唔會考究BB心理發展,求其方便自己就算,所以我唔會聽佢哋講。

BB喊就係要抱,佢梗係有需求佢先喊㗎啦!
你嗰個BB應該係傳說中嘅「高需求」BB,若有20%係咁,

https://www.mombaby.com.tw/parenting/babycare/articles/4368

聰明啲㗎,不過難湊d
你要加油呀!

別墅

sabsab122 發表於 20-3-8 14:39
啲陪月通常知識水平低,冇兒童心理學背景,唔會考究BB心理發展,求其方便自己就算,所以我唔會聽佢哋講。
...

謝謝你 我會加油=)

別墅

moonbaby520 發表於 20-3-8 18:32
謝謝你 我會加油=)

我都同意BB喊就係有需求 但個個需求唔一定係抱 可能係話你知佢肚痛 唔舒服 凍 熱 唔鐘意係個個地方 太多太多原因 要媽媽慢慢了解下先得 不過如果抱佢就唔喊 但抱得太多會唔會令你好攰?如果會形成困擾 就要試下唔係次次抱 了解多d 始終個個BB都唔一樣
佢喊係佢有要求 但無被滿足 係有性格 叻嘅小朋友黎架 加油

大宅

moonbaby520 發表於 20-3-8 18:32
謝謝你 我會加油=)

我囡而家個半月 情況好似你bb (emoji)
想問下你而家bb大左點呀?

別墅

Kwykwok 發表於 20-9-5 22:21
我囡而家個半月 情況好似你bb (emoji)
想問下你而家bb大左點呀?

果陣差唔多3個月佢開始睇到野就好好多,我會放佢係嬰兒健身架到,佢都會自己玩,玩差唔多半個鐘左右就通常都會喊,係因為佢玩到攰想扭眼訓,我會放佢係highchair到瑤住佢,拍下佢心口哄佢訓。

大宅

moonbaby520 發表於 20-9-7 01:53
果陣差唔多3個月佢開始睇到野就好好多,我會放佢係嬰兒健身架到,佢都會自己玩,玩差唔多半個鐘左右就通常 ...

睇黎我都係要捱到3個月
我囡又肚風多 夜晚7pm後扭喊到10pm 見到都辛苦 之後夜晚都瞓與
我未教佢自行入睡 而家想佢日頭瞓多少少就唯有抱佢瞓 等瞓到冧就入落床 通當落床後瞓到45mins(emoji)

別墅

Kwykwok 發表於 20-9-7 12:35
睇黎我都係要捱到3個月
我囡又肚風多 夜晚7pm後扭喊到10pm 見到都辛苦 之後夜晚都瞓與
我未教佢自行入睡 ...

你點解覺得佢係肚風多?

大宅

moonbaby520 發表於 20-9-8 01:08
你點解覺得佢係肚風多?

我囡3星期大開始每晚都準時痛
好多屁放
睇中醫話有小腸氣易入風 加上佢難掃風(emoji)
日間落床瞓瞓好少 除非抱住瞓
有時都會得佢係床喊下先
唉 好多野都做唔到

複式洋房

Bb唔訓覺 成日喊 如果處理..我bb6星期大..佢有時 2pm-4am唔訓喊,有時1pm-11pm唔訓,有時5am-11am 2-8pm唔訓...佢唔訓都係喊...但日日訓咁少 點處理⋯⋯你當時如何解決

首頁

尾頁

跳至