0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我囡一個月大 佢夜晚訓夠 日抖唔眼瞓既時候就好扭計 係咁狂喊 (又未到食奶時間 又睇左片唔洗換 又掃左風)有時抱佢都會停下唔喊 有時都係照喊照扭計
就算佢喊到攰 訓著左都只係恰一恰十幾分鐘 而且佢日抖恰著都唔會訓得霖 小小醒就扎醒 手腳彈起 有冇人知道佢其實咁樣扭計 係想扭抱定點?我見有d bb係唔眼訓自己會玩 而唔係唔訓教就狂扭 狂喊 有冇人可以指導下我點做?(emoji)(emoji)

別墅

我個仔都係咁,6星期大都唔肯訓

大宅

我個仔一、兩個月個時都係咁,只要係清醒就會喊。不過到佢接近3個月既時候就慢慢好轉。
你可以試下用奶嘴幫佢渡過呢段時間。

複式洋房

我都仔都係咁....廿幾日越黎越嚴重,開頭醫院返黎屋企都唔怕...呢十日八日越黎越嚴重....又噴奶..又窒息...又係咁自己谷便便...

別墅

GOGOASIA 發表於 20-3-1 21:57
我個仔一、兩個月個時都係咁,只要係清醒就會喊。不過到佢接近3個月既時候就慢慢好轉。
你可以試下用奶嘴幫 ...

我有比奶嘴佢呀 但佢唔太鍾意食 成日都搵利頂返出黎繼續狂喊

別墅

pandappk 發表於 20-3-1 22:08
我都仔都係咁....廿幾日越黎越嚴重,開頭醫院返黎屋企都唔怕...呢十日八日越黎越嚴重....又噴奶..又窒息... ...

佢係喊到窒息?

別墅

GOGOASIA 發表於 20-3-1 21:57
你可以試下用奶嘴幫 ...

我都希望佢可以好似你咁講 3個月到好轉

別墅

adaliu32 發表於 20-3-1 20:57
我個仔都係咁,6星期大都唔肯訓

咁你搵唔搵到方法解決?

別墅

我個仔宜家末夠一個月 依幾日開始咁樣
唔肯訓就喊
一放佢落床就會扎醒 好似好驚
求解決方法

大宅

moonbaby520 發表於 20-3-1 22:47
我都希望佢可以好似你咁講 3個月到好轉

可以試下用食玩訓呢個模式呀,我大約2個月就定時餵佢,餵完玩一陣,跟進先放佢落床。當然唔會一開始就唔喊,但真係慢慢睇到佢係進步緊。
同埋可以知道佢係肚餓喊定扭眼瞓喊,試下丫。
睇下呢個post,睇下有無幫助。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4210990&extra=&page=1

別墅

moonbaby520 發表於 20-3-1 20:16
我囡一個月大 佢夜晚訓夠 日抖唔眼瞓既時候就好扭計 係咁狂喊 (又未到食奶時間 又睇左片唔洗換 又掃左風) ...

我個囡而家三個月大,初頭兩個月都係咁,因為BB腸胃未建立好,所以會成日肚痛,或者無安全感又會喊,所以只能等時間過,滿左一百日就會己好好多架啦

大宅

可能冇安全感,你試下用包被包住佢(包手、腳,頭吾包)

大宅

回覆樓主:

我仔都係咁,去到2個月後先有改善,之前做咩都唔得,搞到我地個個都怕咗佢

大宅

我個B依家都係咁,成日扭

別墅

Archung106 發表於 20-3-2 10:50
我仔都係咁,去到2個月後先有改善,之前做咩都唔得,搞到我地個個都怕咗佢
...

咁當佢喊既時候 你係會抱佢定由佢訓係到喊?因為人地話唔好成日抱 會抱慣 所以搞到我唔知點樣做好

別墅

zoeho85 發表於 20-3-2 09:44
我個囡而家三個月大,初頭兩個月都係咁,因為BB腸胃未建立好,所以會成日肚痛,或者無安全感又會喊,所以 ...

咁當佢喊既時候 你係會抱佢定由佢訓係到喊?因為人地話唔好成日抱 會抱慣

別墅

wan105 發表於 20-3-2 10:29
可能冇安全感,你試下用包被包住佢(包手、腳,頭吾包)

我夜晚訓教用 佢肯乖乖訓 唔喊
日抖用就唔得 佢都係照喊扭

別墅

moonbaby520 發表於 20-3-2 13:26
咁當佢喊既時候 你係會抱佢定由佢訓係到喊?因為人地話唔好成日抱 會抱慣
...

BB頭三個月最好抱多啲等佢有多啲安全感,通常五個月打後先唔抱咁多,頭三個月通常BB喊都因為有需求,抱多啲好架

大宅

moonbaby520 發表於 20-3-2 13:25
咁當佢喊既時候 你係會抱佢定由佢訓係到喊?因為人地話唔好成日抱 會抱慣 所以搞到我唔知點樣做好
...

我會抱,因為初生BB未適應到呢個世界,佢會感到不安,多抱佢會令佢感受到媽媽嘅愛
而且佢喊成咁,唔抱你都頂唔順啦

別墅

Archung106 發表於 20-3-2 14:42
我會抱,因為初生BB未適應到呢個世界,佢會感到不安,多抱佢會令佢感受到媽媽嘅愛
而且佢喊成 ...

係呀 我真係頂唔順,但我請個陪月唔比我抱 佢成日都話一抱就會抱慣 佢一係到返工 我就冇得抱 要由佢喊

首頁

尾頁

跳至