自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

水晶宮

ngalice0214 發表於 20-3-2 00:49
多謝你提醒!你可以堅強企番起身唔容易,你要加油努力。果個老師嘅事跡我有聽聞過,有親戚嘅女,細細個開始 ...

現在你朋友點呀?我都做人呀媽睇你寫文字都想喊

別墅

回覆 Fion710 的帖子

依家女女已經走咗2年几了,除咗喺佢果個徐禽獸成立的少女古箏團個fb page 見到女女d相之外,完全聯絡唔到個女,佢哋嘅規矩係先要與家人完全分離,隔絕,先至可以入團成為高級成員。如果你係佢亞媽會點吖?有邊個唔錫自己個女?個女突然唔認自己,係條街度見到都調頭走,所有親戚唔睬,中邪咁,你係佢亞媽你會點?報警又報過,警方話佢夠了18歲,太太,你想我幫你乜嘢?女女自己蠢比人利用同洗腦唔係犯法喎!我哋唔拉得佢喎!咁拉個團長囉?太太,香港冇呢d法例喎,咁警察可以幫你乜?太太你情緒唔係好穩定,不如我幫你call白車同社工,處理你自己先啦⋯⋯你係度嘈都冇用㗎⋯⋯
佢老母這兩年都係睇唔開,好掛住個女,但唔知可以點做?我吔呢d親戚都唔敢點問,知道呢件事對佢打擊好大好大。
所以我係度提一提d daddy 和 mummy一定要小心,d女仔係青春期容易受同伴影響,而且間中不免在日常生活上與家長有小矛盾,這些團體會捉緊這些機會進行思想工作,影響d女仔,要提防你無心,但佢吔係時刻有意。要知道當你個女比佢吔成功洗腦後,你講乜嘢都冇用了,你唔會再叫得醒你個女了,因為比人洗腦嘅,永遠唔知自己比人洗咗腦。

呢個團體為咗金錢和慾望,拆散了不少家庭,製造不少悲劇,如果你哋呢個團體睇到我呢個post, 你想一下,你這樣做值得嗎?你覺得d父母奈你唔何,你唔好開心得太早!因果循環,屢應不爽,我希望你回頭是岸,為你自己將來和你自己嘅子女積些陰德吧!

水晶宮

ngalice0214 發表於 20-3-2 10:54

依家女女已經走咗2年几了,除咗喺佢果個徐禽獸成立的少女古箏團個fb page 見到女女d ...

好恐怖,個班人一定有報應

水晶宮

mln 發表於 20-3-1 23:36
好快上東張西望

推上去東張西望

複式洋房

樓主多謝你分享,我的女兒與你有一樣遭遇,分別在於佢仍然未醒覺,她跟隨一名在將軍澳姓徐的老師學習古箏多年,翻查資料原來就你說的徐老師。我的女兒就在二年前,佢剛年滿18歲突然人間蒸發,當時我和太太知道後慌忙失措,試過報警,但由於年滿十八歲不受理,打電話俾所有親朋戚友及同學,全部冇人知佢去咗邊,最後打電話俾徐老師,佢居然唔肯接電話,我哋覺得好古怪,不斷重複打俾佢,佢都係唔肯接電話,我地再聯絡佢一齊嘅學古箏嘅同學,點知全部都唔肯接電話。在呢幾年裏面,我哋不斷用不同嘅方法嘗試去搵佢,想了解佢出走嘅原因,但都得不到任何結果。直至在網上見到你的分享,才恍然大悟,這位徐老師真是禽獸不如,為咗一己私利,利用女孩及家長的信任,令到多位女孩子與家人關係破裂,與父母骨肉分離。

以下本人有一點建議給你:

(1) 盡量聯絡所有受害人及受害人的家人,稍後我會聯絡你

(2) 集合所有人一同商議下一步行動,例如聯絡徐老師現任琴行的負責人,講述詳細情況

(3) 將主題加埋去教育王國,因為嗰度比較多中小學嘅家長

(4) 聯絡各大傳媒,希望傳媒會廣泛報道

(5) 由於徐老師懂得走法律罅,所以事件未必可以刑事起訴,報警未必有用,但仍可聯絡立法會議員,希望可以提供意見

(6) 現在最重要的,是用盡一切方法,叫醒仍在發夢的女孩子

可悲的是現在還有一些未成年的中小學生,仍然在不知不覺下受她塗毒,正熱切地等待著18歲便可以離家出走,跟她開展人生新一頁,現在這班父母仍蒙在鼓裏⋯⋯

珍珠宮

好媽媽勳章

cacacakwok 發表於 20-3-1 22:13
一個社會閱歷深又係做人呀爸呀媽年紀既人,
當然好明白依啲道理,亦好明白法律係點行,
但我地跟佢學琴既人 ...

你說成班女仔現在已廿歲頭, 成人了, 要為自己的行為負責

伯爵府

畀面勳章

peter2000325 發表於 20-3-2 16:26
樓主多謝你分享,我的女兒與你有一樣遭遇,分別在於佢仍然未醒覺,她跟隨一名在將軍澳姓徐的老師學習古箏多 ...

祝福受騙的女仔早日醒覺回到爸媽身邊

複式洋房

回覆 jaycee_mami 的帖子

佢地已經為自已既無知、愚蠢付上沉重代價

大宅

annakit 發表於 20-3-1 23:12
佢地個fb確係古怪, 唔似正經樂團

係囉!唔計樓主寫嘅內容,我淨係睇呢个樂團嘅 Facebook 己覺好怪!D女仔一係 show名牌、一係著三點式泳衣,只係久唔久至有人彈下古筝。比我一定唔會㨂比仔女去!

大宅

除左樓主本人,已經有兩位家長都覆左真有其事,好恐佈想問家長們的子女都係18歲突然出去,應該係老師一直教,咁18歲成人後警察都冇野做到。
咁佢地17,近18歲會唔會開始出現不尋常?

男爵府

Fion710 發表於 20-3-2 07:17
現在你朋友點呀?我都做人呀媽睇你寫文字都想喊

agree..............

男爵府

peter2000325 發表於 20-3-2 17:48
回覆 jaycee_mami 的帖子

佢地已經為自已既無知、愚蠢付上沉重代價

你識上面O個個JM嗎? 你岩岩睇呢度發現既?

男爵府

clicktoget 發表於 20-3-2 18:15
除左樓主本人,已經有兩位家長都覆左真有其事,好恐佈想問家長們的子女都係18歲突然出去,應該係老師一直教 ...

我信, 雖然無詳細睇

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

如果幾個會員所講屬實,你哋應該一齊商量點做,一人計短,二人計長,希望你哋早日解決問題

大宅

bblyly 發表於 20-3-2 18:22
你識上面O個個JM嗎? 你岩岩睇呢度發現既?

Del

伯爵府

睇咗個fb page. 好Mk 好細路女。個個個攞住個LV 銀包九唔搭八咁。依家都唔興啦儍妹! 發明星夢定做乜呀班細嘅。入面有一個幾靚女嘅成日做主角,其他女仔企隔離做陪襯。班女仔咁抵得諗嘅真係。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

ngalice0214 發表於 20-3-2 10:54

依家女女已經走咗2年几了,除咗喺佢果個徐禽獸成立的少女古箏團個fb page 見到女女d ...

有陣時警察都幫唔到嘅事,真係要借助吓傳媒,報東張西望最好,佢哋會咬住佢唔放。

別墅

好,試下

水晶宮

Happy8861 發表於 20-3-2 18:09
係囉!唔計樓主寫嘅內容,我淨係睇呢个樂團嘅 Facebook 己覺好怪!D女仔一係 show名牌、一係著三點式泳衣 ...

Agree, 好似想呃d女仔做唔正經既野多d

大宅

回覆樓主:

希望你地快D聯絡到

首頁
23456...18

尾頁

跳至