自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

新手問如加按現有已供滿嘅私樓套現再買多一層,利息支出是否比直接問銀行做按揭為少嗎?
舉例600萬樓價,現金只有100萬,唔夠嘅全數問銀行借,這樣的話同將自住已供滿嘅私樓再加按套現比較,哪個方法利息會比少d呢?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

加按都係借,得1百萬現金,借五百萬,買六百萬,危險的事。
有銀行借?既然是新手問問銀行吧!

珍珠宮

healtheworld 發表於 20-3-1 21:59
新手問如加按現有已供滿嘅私樓套現再買多一層,利息支出是否比直接問銀行做按揭為少嗎?
舉例600萬樓價,現 ...

買4~5百萬好了,每借一百萬大約還4千。

子爵府

即是加按與否不會有太大分別?相反加按後我就會有2層未供完嘅樓,正確嗎?

水晶宮

回覆樓主:

理論上你是得100萬,但買$600萬嘅樓,即係借,$500萬,好似有d危險!
點借我唔知了,睇下有無高人指點你!

男爵府

healtheworld 發表於 20-3-1 22:54
即是加按與否不會有太大分別?相反加按後我就會有2層未供完嘅樓,正確嗎?
...

子爵府

600萬樓價是新買物業?或是已供完物業?你手上有100萬現金,若果新樓價高於現物業,就要睇你借幾多成數!

子爵府

healtheworld 發表於 20-3-1 22:54
...
若果加按後吐現果筆錢能夠Full pay新樓,咁你只是供加按果間樓,留意銀行會因應收入而計算按揭付擔!

大宅

得一百萬都唔夠比首期,所以要你兩層樓都要做按揭,除非你物業係透過加額full pay。當買500萬物業,扣減按揭成數)只可以借40%,你要加按200萬,加埋原本100萬現金做首期,最後共要借銀行400萬

子爵府

已供完現樓市價:$800萬,向銀行申請按揭借7成有$560萬吐現,加上手上現金$100萬,可買$660萬新樓而不做按揭!
但若現樓市價太低,相對可吐現的錢會少,可買新樓的資金亦少了!

伯爵府

兩間樓同一個名買?咁未要俾雙倍印花稅?

公爵府

加按第二層 按揭計你收入的四成
即第一層 你月入如一萬 比你用五千供
但第二層 你只可以攞四千供樓其至更低
好難過到壓測

公爵府

XXPigXX 發表於 20-3-2 00:54
已供完現樓市價:$800萬,向銀行申請按揭借7成有$560萬吐現,加上手上現金$100萬,可買$660萬新樓而不做按 ...

翻按借唔到七成呀
最多借六成

伯爵府

回覆 healtheworld 的帖子

記得而家1000萬以下的樓銀行可以借8成,你只是欠少少。如果加按同時供2層樓,有D銀行第二間樓的利率會高少少,問清楚,而家的經濟環境,銀行是有得傾的。其實你只是欠少少首期,就算唔加按,你可以問銀行可唔可以用私人貸款方式(利息可以做到同樓按一樣)借比你,但私人貸款這一筆通常會要你3-5年內還款,所以要看看你的還款能力。好處是你不用加按現樓,省律師費

侯爵府

狐朦 發表於 20-3-1 22:44
買4~5百萬好了,每借一百萬大約還4千。

唔止

子爵府

現有物業是聯名,是否要其中一個除名才買第二層樓就可以避免雙重印花稅?

男爵府

XXPigXX 發表於 20-3-2 00:54
已供完現樓市價:$800萬,向銀行申請按揭借7成有$560萬吐現,加上手上現金$100萬,可買$660萬新樓而不做按 ...

呢個方法係可以的

伯爵府

2024年龍年勳章

healtheworld 發表於 20-3-2 06:59
現有物業是聯名,是否要其中一個除名才買第二層樓就可以避免雙重印花稅?
...

可以,但你得100萬係手,比埋律師、地產、厘印、雜費冇左一半,要計啱數先好動手

子爵府

現階段都只是構思中,咁似乎要再儲多d首期。謝謝大家先!

大宅

healtheworld 發表於 20-3-2 08:57
現階段都只是構思中,咁似乎要再儲多d首期。謝謝大家先!

甩左名先
做好準備 無壞

首頁

尾頁

跳至