1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,有無話幾大比較好?朋友個仔1歲就上,其實係咪真係有用嫁 BB咩都未識

男爵府

yeemeko 發表於 20-3-1 23:55
如題,有無話幾大比較好?朋友個仔1歲就上,其實係咪真係有用嫁 BB咩都未識
...

我覺得2歲左右, 1歲好似太細了, 主要都係比佢去玩下.

複式洋房

Lee119 發表於 20-3-2 14:07
我覺得2歲左右, 1歲好似太細了, 主要都係比佢去玩下.

我都係咁諗,好似好晒錢

回覆 yeemeko 的帖子

Hi yeemeko ,每個BB特質都唔同,返playgroup 主要可以同多D小朋友一齊玩,學習社交和溝通技巧, 透過遊戲/唱歌提昇BB說聽能力。 BB幾大? 識得表達自己需要嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-3-4 17:30
回覆 yeemeko 的帖子

Hi yeemeko ,每個BB特質都唔同,返playgroup 主要可以同多D小朋友一齊玩,學習社交 ...

BB 10個半月,好快就一歲!識得叫下媽,其他未識..
yeemeko 發表於 20-3-5 09:22
BB 10個半月,好快就一歲!識得叫下媽,其他未識..
每個小朋友的性格和發展步伐都不一樣,9 個月BB開始會牙牙學語,到一歲至一歲半會開始識講單字,例如: 爸、媽,最重要係提供一個適當鼓勵及學習機會的語言環境,增加佢溝通的意欲。bb聽到拜拜識得揮手未呢? 媽媽有冇同佢唱兒歌/講故事?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-3-5 10:51
每個小朋友的性格和發展步伐都不一樣,9 個月BB開始會牙牙學語,到一歲至一歲半會開始識講單字,例如: 爸、 ...

覺得佢都幾多反應,識得揮下手,又會手指指唔同物件。平時都有聽下兒歌,講下故事書嘅,係咪咁就夠嫁啦?

子爵府

我係一歲俾囡囡上親子班,但唔係學術個種,而係俾一個寧靜平和氛圍佢,同其他小朋友相處,學習一下社交,我又順便係旁邊做下手工、整野食,好療癒架
yeemeko 發表於 20-3-9 13:02
覺得佢都幾多反應,識得揮下手,又會手指指唔同物件。平時都有聽下兒歌,講下故事書嘅,係咪咁就夠嫁啦?
...

BB認知能力好好呀 1歲BB活潑好動,佢地有強烈好奇心和喜歡新鮮感,多D同佢玩親子遊戲: 躲貓貓、唱兒歌(一邊唱一邊做手勢/動作),多傾計和模仿日常生活小遊戲,為BB專注和自我控制能力打好基礎,JM建議上親子班都係好好選擇呀。

複式洋房

CCHINGC 發表於 20-3-9 17:04
我係一歲俾囡囡上親子班,但唔係學術個種,而係俾一個寧靜平和氛圍佢,同其他小朋友相處,學習一下社交,我 ...

好提議,去了解下先,多謝你

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-3-10 13:01
BB認知能力好好呀 1歲BB活潑好動,佢地有強烈好奇心和喜歡新鮮感,多D同佢玩親子遊戲: 躲貓貓、唱 ...

Thanks
yeemeko 發表於 20-3-11 12:11
Thanks

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至