影視娛樂

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

我係睇完迫降先迷玄彬,秘密花園真係好好睇,男女主角演技好,我好鐘意二人交換真係好搞笑!

結局係開心但又合情合理,男主角媽媽並無因二人生左bb就接受,只係接受bb,呢幕令我覺得好深刻

都帶俾我一d反思,多從對方角度出發,唔好忘記細節

大宅

我係睇完迫降先迷玄彬,秘密花園真係好好睇,男女主角演技好,我好鐘意二人交換真係好搞笑!

結局係開心但又合情合理,男主角媽媽並無因二人生左bb就接受,只係接受bb,呢幕令我覺得好深刻

大宅

子爵府

ccdccl 發表於 20-3-27 19:29
要留心每一句對白,會發覺呼應返之前舖排的伏筆,例如羅琳爸爸在火災現場祈求落一場兩
...

無錯 ! 要留意每一句對白! 係好有意思! 所有都有鋪排、所以呢套劇最少要睇3次
ps. 千萬、千萬、千萬 (重要事講三次)唔好睇myTV super 個版本、翻譯到不知所謂!

琥珀宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

sanngsan 發表於 20-3-28 00:37
好嘅編劇每個細節位都會寫到好有意思,才能成為經典!

仲有好嘅劇本唔會去到最後幾集冇劇情可交待,就拖拖拉拉,秘密花園係越到最後幾集劇情都全無冷場,成套劇的節奏舖排掌握得好好

琥珀宮

snoopy 發表於 20-3-28 13:11
無錯 ! 要留意每一句對白! 係好有意思! 所有都有鋪排、所以呢套劇最少要睇3次
ps. 千萬、千萬 ...

點解話myTV super的版本翻譯得唔好嘅,我睇廣東話版又譯得幾抵死喎係咪羅琳意外前寫比社長封信譯得唔好?

子爵府

ccdccl 發表於 20-3-28 14:44
點解話myTV super的版本翻譯得唔好嘅,我睇廣東話版又譯得幾抵死喎係咪羅琳意外前寫比社長封信譯得 ...

佢好多意思唔係韓文意思嘅! 就好似金社長成日念個首詩!
金 壽限無 壽魚與仙鶴 ⋯⋯⋯
就已經完全唔同! 你有機會睇下

象牙宮

snoopy 發表於 20-3-28 20:25

係呀!
之前睇過韓版,再睇Tbb 版cut左好多,
前星星睇完迫降又睇返秘花園韓版,
都係鐘意呢套,有笑位又幾集哭死。

琥珀宮

snoopy 發表於 20-3-28 20:25

韓版我已經睇過好多次

不過如果只係金壽無限果首詩,我又唔係太介意,因為用廣東話好難讀得順口

我見netflix有秘密花園,我遲又喺netflix度睇多次佢譯的版本睇下有咩唔同先

子爵府

mercurycc 發表於 20-3-28 23:26
係呀!
之前睇過韓版,再睇Tbb 版cut左好多,
前星星睇完迫降又睇返秘花園韓版,

係呀!秘密花園 百看不厭! 好老實 彬彬係我心中第一男神!但迫降我又無翻煲嘅慾望

子爵府

ccdccl 發表於 20-3-28 23:32
韓版我已經睇過好多次

不過如果只係金壽無限果首詩,我又唔係太介意,因為用廣東話好難讀得順口:h ...

其實重有其他意思都翻譯好大出入! 可能我睇劇 鍾意睇佢原意思多啲!

Netflix 係未好多韓劇睇? 除韓劇係未就係美劇? 我呢排手上已劇荒 所以想係淘寶買Netflix 睇!

象牙宮

snoopy 發表於 20-3-28 23:39
係呀!秘密花園 百看不厭! 好老實 彬彬係我心中第一男神!但迫降我又無翻煲嘅慾望
...
迫降覺得麻麻,見咁hit又睇下咁,
應該唔會翻睇,
秘密花園佢d小動作有時講野好低能小氣,好好笑,成日話d衫好貴一針一針做出來。

琥珀宮

snoopy 發表於 20-3-28 23:43
其實重有其他意思都翻譯好大出入! 可能我睇劇 鍾意睇佢原意思多啲!

Netflix 係未好多韓劇睇? 除韓劇係 ...

Netflix原來真係估唔到咁多韓劇架,我越揾越多,大部分經典嘅都有,1988都有架遲d李敏鎬果套都會上架

我都係之前有jm教我淘寶買netflix架

琥珀宮

mercurycc 發表於 20-3-28 23:47
迫降覺得麻麻,見咁hit又睇下咁,
應該唔會翻睇,
秘密花園佢d小動作有時講野好低能小氣,好好笑,成日話d ...

秘密花園除咗經典場面之外,仲有好多經典對白,我見到韓劇TV秘密花園討論區有人開post玩經典對白接龍

琥珀宮

snoopy 發表於 20-3-28 23:39
...

我呢2日搵返秘密花園的花絮睇,想同迫降比較下一睇真係不得了,我彬彬同苑苑比孫小姐更sweet,唔怪之得當時有傳佢2人的緋聞

迫降有集花絮話彬彬同孫小姐咀,導演叫cut都冇停,我睇極都唔覺,但彬彬同苑苑新婚床上kiss果幕真係叫左cut二人仲唔識停呀

另外有一幕彬彬用被包住苑苑企喺屋企大廳落地玻璃前,彬彬一路執好張被拉高再包住苑苑,成個過程2人一路講笑又對望的笑容真係甜到暈左,雖然唔係高清片,但真係好好好sweet

子爵府

ccdccl 發表於 20-3-29 00:08
Netflix原來真係估唔到咁多韓劇架,我越揾越多,大部分經典嘅都有,1988都有架遲d李敏鎬果套都會 ...

多口問句、係未淘寶Netflix 人仔9.8/30日 個間呀? 係未真係睇到?? 得我即刻落單、咁又可係大電視睇多次金社長

子爵府

ccdccl 發表於 20-3-29 00:25
我呢2日搵返秘密花園的花絮睇,想同迫降比較下一睇真係不得了,我彬彬同苑苑比孫小姐更sweet,唔怪 ...

雖然迫降佢同孫小姐真係似有地下情(希望都係) 但當年花園訪問、彬彬真係有認曾經對苑苑動心、但係苑苑就直接講過、佢唔會同對手有戲外發展感情

象牙宮

ccdccl 發表於 20-3-29 00:11
秘密花園除咗經典場面之外,仲有好多經典對白,我見到韓劇TV秘密花園討論區有人開post玩經典對白接龍:happ ...

當年都睇討論區一齊傾過,最記得d好笑對白,
豬有咁多肉都唔食屎同皮。
除主角其佢人都好睇。

象牙宮

ccdccl 發表於 20-3-29 00:08
Netflix原來真係估唔到咁多韓劇架,我越揾越多,大部分經典嘅都有,1988都有架遲d李敏鎬果套都會 ...
淘寶真係咁平,香港電視睇真係無問題?

個個月續嗎?

象牙宮

snoopy 發表於 20-3-29 01:12
多口問句、係未淘寶Netflix 人仔9.8/30日 個間呀? 係未真係睇到?? 得我即刻落單、咁又可係大電視睇多次 ...
迫降唔係netflix 睇嗎?

首頁
34567...10

尾頁

跳至