1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔識講句子,複合詞都中冇,只係得包包。媽媽。爸爸。水水。衣類字。正常嗎

男爵府

shoe_girl 發表於 20-3-2 02:56
唔識講句子,複合詞都中冇,只係得包包。媽媽。爸爸。水水。衣類字。正常嗎
...

我個仔22個月時都係咁,24個月時去左協康會評估,姑娘話有需要排治療,到而家25個月喇,我跟姑娘同仔仔玩遊戲既模式咁同仔仔講野,係有d進步,起碼以前問佢玩唔玩,食唔食,要唔要唔采你,或者只會點頭,而家識講出來(答到要/食/玩),想小朋友學習講野,最緊係要遊戲中當自己係旁白咁慢慢形容BB做緊咩,適當時問下BB野,特別係動詞同名詞,2歲BB應該要開始掌握,媽媽~比/放~車車/食~飯飯/比~奶奶

可以睇下呢個
https://youtu.be/9EpFgANKbPQ

珍珠宮

回覆樓主:

同路人

男爵府

...

我女都係22個月,仲未識講句子,但識講2個唔同音調既詞

民房

...

我個女2歲半都未識講句子(emoji)健康院叫3歲返去睇睇

男爵府

...

我仔23m識講簡單句子,例如:我要水水、媽媽抱抱、媽媽陪我玩。
你個小朋友如果淨係講疊字可能大人平時大人都淨係同佢講疊字,試試教佢講多d,每個小朋友進度唔同,可以問問專業人士意見。

伯爵府

...

歲半返健康院,姑娘有冇講咩?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我個囡都差唔多...
最叻只係會講 "媽媽坐" "爸爸曳" "爺爺曳"
大部份都係講單字, 都有D擔心
D英文字就識曬, 叫佢講佢識講
但好少講句子

洋房

...

死啦,我女23m重有幾日就24m只講 hi , oh no , night night,Bubble,bye bye,重要唔係成日講,好小出聲,點哄都唔肯講(emoji)

洋房

Simon123456789 發表於 20-4-18 05:12
死啦,我女23m重有幾日就24m只講 hi , oh no , night night,Bubble,bye bye,重要唔係成日講,好小出聲, ...

但唱歌都會跟住唱,但刻意教佢或者叫佢講佢就唔肯出聲

男爵府

如果bb識得聽指令我覺得唔驚,我仔細個都係乜都唔識講,媽咪都唔講,1歲半讀a-z就識,不過比咭佢玩叫佢攞乜都識,佢大約2歲半開始問佢野先答,呢個歲數先叫媽姨,音唔正,佢一路大講嘢都唔叻,反而讀英文好勁,2歲n班時老師成日拿住本書叫佢讀,覺得佢好勁喎,佢而家11歲一路以嚟讀書都係英文和數學超好,英作和數唔駛我教,中文係偏向差啲,句子都差啲寫唔出,細路仔點會唔識講嘢,可能性格唔喜歡太多說話,我仔真的偏向文靜,老師話佢上堂重未試過多咀傾計,佢性格都唔會多咀講人壞話,但係最叻搏阿媽咀,句句串到我扯火,放心啦各位媽咪,有檢查過唔係智力或其他障礙問題就得

別墅

我囡囡29個月,都係呢兩個月先開始講多野,唔駛太大壓力同擔心

大宅

ceciliawan 發表於 20-4-25 22:43
我囡囡29個月,都係呢兩個月先開始講多野,唔駛太大壓力同擔心

同意,我囡都係兩歲半之後開始講嘢先突飛猛進

首頁

尾頁

跳至