自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

rickswim 發表於 20-3-2 10:22
無錯,所以前車可鑑,其他國家應該提早提高警覺,但好像連外國政府也有相同情況,為何不以中國例子為借鏡: ...

鑽石公主號事件日本專家咪爆船上疫症情況
之後好快收番晒d說話唔再討論

水晶宮

tester5 發表於 20-3-2 09:49
李醫生救左好多人,但救唔到自己同佢父母。祝願佢妻子平安。

內地更多知識份子因為今次事件認知到「資訊 ...

李只係同朋友講、仲叫人唔好講出去、佢只係一個普通人、悲哀

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

又翻炒李醫生轉移視線, 又再一次令人諗起美國肺炎事件,唔知侵侵幾時認真處理, 唔再隱瞞疫情呢

珍珠宮

回覆樓主:

其實公道一d 講,一開始未知咁大鑊,又未知會人傳人,當有證據時,病毒都擴散了

每做一樣事情,總有step, 很難話一有少少情況,就封鎖

封鎖似乎只有中國做到,其他地方根本不能實行

水晶宮

我反而欣賞中國處理手!鐘南當年同李一樣!差D俾促!但當發現事情嚴重同真實!鐘才得中央重用!証明是實事求事!只是李因染病死亡!若不言亦與鐘一樣!其實唔好一味篤死中國!那個國家容許你製制恐怖!好似日本亦不是好的!

合家平安    發表於 20-3-2 16:45

水晶宮

好似一間公司都唔容許你數臭公司一樣!

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

如果

1月頭見到平時$35盒賣到$60盒嫌貴,如果我知道口罩咁短缺,我應該全副身家入曬口罩,咁2月放,我應該可以買層樓。

珍珠宮

小肥兔 發表於 20-3-2 11:39
又翻炒李醫生轉移視線, 又再一次令人諗起美國肺炎事件,唔知侵侵幾時認真處理, 唔再隱瞞疫情呢
...

動機好明顯

珍珠宮

小肥§澄 發表於 20-3-2 12:02
如果

1月頭見到平時$35盒賣到$60盒嫌貴,如果我知道口罩咁短缺,我應該全副身家入曬口罩,咁2月放,我應該 ...

我地香港首富咪做左先囤後加再售囉

大宅

係有地方要改善嘅,不過中國咁強大,怕咩

公爵府

幸福花 發表於 20-3-2 12:01
我反而欣賞中國處理手!鐘南當年同李一樣!差D俾促!但當發現事情嚴重同真實!鐘才得中央重用!証明是實事 ...

另一位張繼先醫生當時一早已上報
已獲中央肯定,重用
希望中央珍惜內地人材

男爵府

回覆 wannabe118 的帖子

中國大,京官無可能件件事都管,

每一個省其實已比歐洲大國更多人,中央如管得太緊,成個架構太擁腫.更易變得官僚..

就算而家其他地方,在疫情之下,都各自有各辦法..

如廣東,淅江等,二月中已經準備復工,更有大企業自己做口罩生產線,員工小組封閉管理等..

甚至戈外省招攬人員復工,提供獎金及交通工具..

當中有機,亦有危..

有的省份設多個關卡,你要復工就要填數十表格,提供各樣證明私等..

但社會不能一日沒有運作..當疫情過後,
能快速反彈,甚至無甚損失既省份,可能就係要冒一定風險,但火速反應既地方..

官員如不想犯錯,便好大機會失去先機..
但一犯錯,又後果嚴重,
有時國內當官,比在西方民主地方更難..

P.S.唔知澳洲山火撲滅了沒有,同樣災害,澳洲,中國在第一波犯錯下,之後國家級點應對,可以見到兩個不同既面貌...

大宅

babytt2 發表於 20-3-2 11:53
其實公道一d 講,一開始未知咁大鑊,又未知會人傳人,當有證據時,病毒都擴散了

每做一樣事情,總有step, ...

無錯... 一開始時根本都唔知係咩病毒... 點檢測...
當有新證據出現... 中國都即刻通報啦....
成日翻炒李醫生件事... 佢當時係話呢個係 sars...
當時的確係未經證實既消息... 而今次的確唔係 sars...

男爵府

回覆 wantaima 的帖子

已經唔係首富,係二富...首富係四叔..

可能對佢黎講好屈辱..

借疫情大發災難財,以奪回首富寶座...

公爵府

cattz288 發表於 20-3-2 10:13
國內仲係欠缺傳染病通報機制, 鍾院士好似都講過, 所以要改革!
相對其他國家, 國內醫護真係盡心盡力!幾多 ...

哦 我無留意到呢點。。

雖然中央的事後補救功夫非常好,但如果有好的制度, 好的官員,就唔會攪到今日既境況了。

珍珠宮

tweety_joey 發表於 20-3-2 12:11
回覆 wantaima 的帖子

已經唔係首富,係二富...首富係四叔..

係喎 已經由榜首跌落第二位。
不過人地亞前首富已將身家轉移左對岸,反正香港佢都放棄左&打算一拍兩散,所以香港先咁。。。。

珍珠宮

wannabe118 發表於 20-3-2 12:11
哦 我無留意到呢點。。

雖然中央的事後補救功夫非常好,但如果有好的制度, 好的官員,就唔會攪到今日既 ...

公平D,病毒在暗防不聲防! 防得了子彈&壓迫,防不了冷箭!

象牙宮

回覆樓主:

意大利一早封好多地方,咪又係爆....

公爵府

幸福花 發表於 20-3-2 12:01
我反而欣賞中國處理手!鐘南當年同李一樣!差D俾促!但當發現事情嚴重同真實!鐘才得中央重用!証明是實事 ...

鐘南山講起李醫生都眼濕濕

公爵府

幸福花 發表於 20-3-2 12:02
好似一間公司都唔容許你數臭公司一樣!

台灣咪係散播謠言會被檢控

首頁
12345...6

尾頁

跳至