自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

若果你家有一老九十大壽,在肺炎疫情下,你會安排跟老人家外出慶祝嗎? 若你是兒、孫...等,你又會否出席呢?

水晶宮

問下老人家意見先

可能佢都未必想大搞

象牙宮

回覆樓主:

唔會了,輪流同佢食生日飯!老人家抵抗力差呀

洋房

回覆 ash_yehyeh 的帖子

問題係每年生日都出外擺幾圍的,兒孫滿堂,都兩、三圍架。有人就以這個疫情為由唔想出席

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

beautyma909 發表於 20-3-2 12:35
若果你家有一老九十大壽,在肺炎疫情下,你會安排跟老人家外出慶祝嗎? 若你是兒、孫...等,你又會否出席呢? ...

分開逐個家庭食
有小朋友嘅家庭係會擔心一啲
不要從別人的嘴裡去認識我

洋房

crystal媽咪 發表於 20-3-2 12:46
分開逐個家庭食
有小朋友嘅家庭係會擔心一啲
多謝幾位意見!

水晶宮

beautyma909 發表於 20-3-2 12:44
回覆 ash_yehyeh 的帖子

問題係每年生日都出外擺幾圍的,兒孫滿堂,都兩、三圍架。有人就以這個疫情為由唔 ...

我覺得因為呢個疫情唔出席好正常

衰d講句老人家90歲如果中招真係好牙煙

男爵府

百佳有職員中招,去過嘅都怕掂到菌中招,更可況幾圍又坐幾個鐘嘅聚餐,老年人更是早危一族。

洋房

咁先係矛盾所在!

男爵府

我爸爸月頭70生日, 老人家已落order,唔好返去聚會

其實甘做對所有人都好, 冇人知自己有冇帶病

子爵府

回覆樓主:

呢個時期唔會安排擺幾圍,萬一有事可大可小

有親戚係都要安排都不會出席了

男爵府

bbsonyy 發表於 20-3-2 13:07
我爸爸月頭70生日, 老人家已落order,唔好返去聚會

其實甘做對所有人都好, 冇人知自己有冇帶病

呢d為子孫著想嘅長老咪好囉. 我6299自私精. 想見d孫就要佢哋冒險出嚟飲茶食飯.

公爵府

myki 發表於 20-3-2 13:18
呢d為子孫著想嘅長老咪好囉. 我6299自私精. 想見d孫就要佢哋冒險出嚟飲茶食飯.
...

佢叫你去飲茶,你可以不去,無咩自私定唔自私

男爵府

回覆樓主:

我哋有照攪,有唔舒服嘅人就冇出嚟。食飯前人人帶口罩,然後分餸食,食完就散場。最親密應該係影大合照啦。其實係有危險,但老人家想攪(老實說,唔知仲有幾耐攪),年紀又咁大,還佢心願 另外,酒樓成晚得我哋個間房幾圍,所以都服務周到,侍應全部帶口罩+手套。

wcpcelia    發表於 20-3-3 17:45
beautyma909    發表於 20-3-2 14:57

男爵府

beautyma909 發表於 20-3-2 12:35
若果你家有一老九十大壽,在肺炎疫情下,你會安排跟老人家外出慶祝嗎? 若你是兒、孫...等,你又會否出席呢? ...

純粹分享:
我爸爸80大壽,原本都安排了上星期六在酒店中菜擺幾位壽宴,邀請親戚朋友一齊同佢老人家慶祝!
最後,因為呢個疫情取消咗。
講真都會擔心家庭聚會嘅風險,亦會擔心有親戚唔敢嚟,但係又唔好意思開口!
最後諗住淨係仔女同爸爸正日食啦,點知......連兄弟姊妹當中都有需要被隔離,而家唯有過咗疫情之後先再算。

珍珠宮

回覆樓主:

我嫲下個月 90,本身都想搞。而家老豆 (阿嫲最偏心嘅大仔) 話 hold 住先,遲啲先補返慶祝

飯聚真係唔敢住。而家都唔係淨係驚惹到自己,我嗰座有隔離人士,而家叫我去見我嫲都驚

男爵府

alicego62 發表於 20-3-2 13:24
佢叫你去飲茶,你可以不去,無咩自私定唔自私

叫嘅次數非常頻密. 我話唔去, 老公話去. 最後鬧交. 佢去, 中咗招最後個結果都一樣. 係為子孫著想就唔應仲成日叫出嚟周圍去. 有冇諗過萬一個孫中咗招自己一個喺病房冇爸爸媽媽照顧係幾咁淒涼.
我99每逢新年,我生日都祝我家庭幸福. 冇佢哋成日喺度攪攪震就幸福.

男爵府

myki 發表於 20-3-2 13:18
...

同我99一樣,姑奶個個星期日都叫99飲茶,就一定叫埋我地,我根本唔想去,係老公話99想見孫。想見咪去佢屋企或者叫佢去你屋企囉!姑奶同佢住好近咋,的士唔跳錶個隻

公爵府

myki 發表於 20-3-2 13:35
叫嘅次數非常頻密. 我話唔去, 老公話去. 最後鬧交. 佢去, 中咗招最後個結果都一樣. 係為子孫著想就唔應仲 ...

確係煩,不過你同老公睇法不一致,我認為問題大D

公爵府

回覆樓主:

我奶奶2月頭71大壽都延期到3月,但似乎3月都未安全。

一個唔覺意有人中招,好大責任。

一家三口或四口人少少出街食都可接受,成圍人就咪搞。

首頁

尾頁

跳至