跳至

首頁
23456...23

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

MLY001 發表於 20-3-16 10:52
hk01不嬲係扮黃的黨媒嚟㗎,其實好多討論區同媒體已比入侵,佢哋鍾意分化、踩別國來抬高自己,所以你睇到 ...

我唔係黃人,一向都睇唔同媒體嘅報導,純新聞fact係ok, 但沁入太多政治有時真係唔想睇,咩都叫問政府,娶老婆都唔包生仔啦,打風唔掛黑雨又嘈,公司唔俾放假又話政府唔強制,投訴之都果然非浪得虛名。以前立場新聞,hk01,巴士的報,東方,蘋果,tvb, 明報,信報,星島,港台我都睇,而家費事睇。以前戲言耳聽七分假,眼見未為真,而家居然係事實,幾咁悲哀。以前記者嘅座右銘係唯真唯善,而家咩都老作,何來有善?可悲可嘆!
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

真係痴筋,我fb谷收到有人傳話收到政府內部消息,Trump聽日會一早宣佈全面lockdown,所有餐館酒吧唔準dine in, 只能做take out或delivery, 叫人今晚好出去stock up, 跟住又話SF市長聽日朝早10點會宣傳鎖城,又係叫人今晚出去補購物資,我老公即刻上網fact check, 又係假消息! 唯恐天下不亂,已經夠顛,仲想d人暴動咩!點解d人咁黑心,我贊成冇事唔出街走動,唔出去dine in都係好事,其實去超市同人逼搶買好危險。

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-16 13:07
真係痴筋,我fb谷收到有人傳話收到政府內部消息,Trump聽日會一早宣佈全面lockdown,所有餐館酒吧唔準dine ...

不過New York Times 真係有講New York Mayor ordered 所有洒吧同餐廳只可做take out 同delivery; Chick-Fil-A 亦宣佈暫時停止堂食. 所以可能陸續有好多城市會相繼效法.

王國長老

TSX 發表於 20-3-16 13:42
不過New York Times 真係有講New York Mayor ordered 所有洒吧同餐廳只可做take out 同delivery; Chick-Fi ...

我都覺得其他州或城市仿效唔出奇,亦可能係好事,不過由WhatsApp或其他途徑傳來話confidential insider info或我妹妹做警察,開咗兩個鐘會後傳出嚟消息。。。呢d真係未必真,加州州長已經highly recommend bars同餐館暫停dine in, 起碼只維持招待一半客人,而家客多唔多,不過我依然識人日日出去食飯,話而家唔駛等位唔駛book, 又可以救市,我就覺得好勇,我上星期每朝送完仔女返學就順便買早午餐都俾我老公話我周圍去,仲出去堂食,有少少冒險。州長暫時未去到落order, 至於我地個city, 我唔知市長有冇咁強,因為仲有好多問題要照顧到,聽日留意住,仔女已停課,我擔心少好多。

公爵府

rose-mag 發表於 20-3-16 13:51

我都覺得其他州或城市仿效唔出奇,亦可能係好事,不過由Wh ...
華盛頓州已經宣佈所有餐廳酒吧只可做外賣同 delivery ,唔準 dine in,多過 50 人的聚會都唔準
我又覺得 OK,非常時期用非常手段,而家最緊要截斷傳播鍊,希望 buy time 等疫苗出,下星期一有疫苗開始做 clinical trial,呢次抗疫上美國係遲鈍,但開始做嘢了,希望短期內可以將情況控制

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-3-16 06:05
我相信口罩有一定程度保護作用,但歐美正常環境下生活,注重衛生,空氣流通同maintain social distance更 ...

口罩當然有一定保護作用,no doubt about that. 我只係覺得d香港人好似將件事神化咗。“你唔戴口罩,就係你唔衛生,就係爆發嘅原因”。唔講佢地啦,無謂晒氣。

搶購食物當然大部份都係基於fear,但實際上叫d人work from home,又叫人盡量少出街,屋企用品消耗量又真係多好多,幾夾嘅。而家唔係淨係某一度準備“落大雪”咁囤,而係全國一齊落大雪咁款。下次去超市嘅時候真係要好好感謝各位非常賣力嘅員工!
你今日backup左未?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-3-16 13:07
真係痴筋,我fb谷收到有人傳話收到政府內部消息,Trump聽日會一早宣佈全面lockdown,所有餐館酒吧唔準dine ...

而家新聞話意大利lockdown都俾每個家庭派一個成員出去買嘢,係慢d因為每個人要保持距離,反正有的是時間,但入到去個超市係乜都有。
你今日backup左未?

王國長老

眼訓 發表於 20-3-16 22:25
而家新聞話意大利lockdown都俾每個家庭派一個成員出去買嘢,係慢d因為每個人要保持距離,反正有的是時間, ...

我同兩個細路講冇嘢食時就要慳d食,我地唔會餓得死,只係冇得食想食嘅嘢住啫。

男爵府

mugtaitai 發表於 20-3-16 14:45
華盛頓州已經宣佈所有餐廳酒吧只可做外賣同 delivery ,唔準 dine in,多過 50 人的聚會都唔準
我又覺得 OK ...

係呀, 我覺得咁幾好. 啲老外最鐘意去健身呀去酒吧hang out. 佢哋本身又對呢個virus唔重視, 建議或者勸告佢哋係唔會聽. 依家直情話唔凖, 咁佢哋就no choice 嘞!

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-16 22:31
我同兩個細路講冇嘢食時就要慳d食,我地唔會餓得死,只係冇得食想食嘅嘢住啫。
...

呢個時候係最佳時機, 將以前買落但佢哋唔係好鍾意食嘅嘢清晒佢!

大宅

各位美國媽媽,你哋果度情況如何? 我哋呢度暫時停課 一星期。大家小心, 保持身心健康!

王國長老

TSX 發表於 20-3-16 23:40
係呀, 我覺得咁幾好. 啲老外最鐘意去健身呀去酒吧hang out. 佢哋本身又對呢個virus唔重視, 建議或者勸告佢 ...

最唔識死係d佬,飲少杯會死咁,要hang out咪買枝酒坐喺屋企同朋友facetime囉,佢地惹到唔死得,惹晒全家就大大鑊。尋日有個fb谷友話佢班同事仲夠膽約去bar飲酒,居然有三個唔識死真係去。有冇睇過fb上面一個住英國女人講佢老公有疑似徵狀惹到俾個女?我識有個話老公之前工幹後去賭場玩,入面好多人,而家發燒咳

王國長老

big007 發表於 20-3-16 08:04
各位美國媽媽,你哋果度情況如何? 我哋呢度暫時停課 一星期。大家小心, 保持身心健康! ...

我呢度停兩星期,夾埋Spring Break一齊放,有三星期停課,今日第一日,兩個細路都要上google classrooms做功課交功課,佢地兩個一人一張檯分開房坐,我就同個女一間房另一張檯,好彩老公以前整定一人一部電腦,可以同時四個人三間房用。暫時好OK,我work from home,兩個細路learn from home,只係要conference call時就會有少少騷擾,不過佢兩個已經係中學生,都識得自律,兩兄妹仲討論功課,一齊講笑,呢個等別嘅家中學習同工作經歷都算係意外收獲。

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

我大果個今日開始spring break, 細果個就 上星期 spring break. 所以今日算係第一日停課。冇特別嘢做,學校比咗啲 ideas 可以喺屋企做嘅 activities. 學校話睇下情況點,如果繼續停課,先真正有online classes and assignment.

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-3-17 01:11
我呢度停兩星期,夾埋Spring Break一齊放,有三星期停課,今日第一日,兩個細路都要上google classrooms做 ...

我哋放緊spring break,不過都已講定之後停課三星期。兩個小朋友上學一路都係用ipad同google classroom,我估之後都係。我哋有四部laptop,四部ipad,大家齊齊開zoom/teams應該都幾好笑。

王國長老

big007 發表於 20-3-16 09:22
回覆 rose-mag 的帖子

我大果個今日開始spring break, 細果個就 上星期 spring break. 所以今日算係第一日 ...

我地一嚟就停三星期,所以學校好快手搞掂網上學習,其實一向大部份都有用google classroom,只有Science同Maths冇,一來有老師係上咗年紀嘅,習慣課室講課,二來呢兩科都幾需要講解,不過冇計,我地spring break三月尾,呢個學期都未完,都要趕教學進度。校長老師們都好好,佢地上星期已經出好多通告電郵通知家長同學生有關安排,每科老師個別發電郵提醒學生網上上堂時間同功課需求,比較難係音樂堂,我女有學樂器,唯有佢自己喺屋企練習,而家佢走咗上樓上練習,怕羞唔想俾我同哥哥聽到,可惜學校4月個音樂會應該要取消啦,而家5月尾個中學畢業禮都唔知會唔會如期舉行。

我覺得未到夏天真係熱都未敢太放心住,就算去到4月都仲有排驚。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

big007 發表於 20-3-17 00:04
各位美國媽媽,你哋果度情況如何? 我哋呢度暫時停課 一星期。大家小心, 保持身心健康! ...

我细仔今日第一日停課,老師有比remote learning plan 和功課. 他的學校一向用電腦教學,所以問題不大。
大仔上週五開始停課,不過未週三才會公佈remote learning plan.
兩個知道唔使返學也唔用練水都好開心。

大宅

我哋呢度,唔停課,有人嘈,停課,又有人嘈。唉! 真難攪。

王國長老

SF灣區剛剛宜佈Shelter in place policy,我好多朋友都唔用腦瘋傳叫人去掃貨,有做銀行分行嘅話好多人去提款,有話普通一般多人,我都唔明D人係都要製造恐慌,係,我地好多人都未試過,但對比我地父母果代又戰爭又走難又冇得食嚟講,小巫見大巫啦,今日我至叫兩個細路慳D食,唔好同我呢樣食少少,果樣食少少,結果就係食唔晒等壞。

有同事搞嚟搞去搞唔掂個remote access,呢個時候唯有叫佢stay home,佢老細叫佢同我保持聯絡,如果佢一搞掂set up就通知我幫佢申請remote access,我估條縮骨精呢幾個星期實唔會做嘢,搞唔掂就大條道理做唔到嘢,做唔到公司又奈佢唔何,好彩唔駛返公司見到佢日日偷懶個樣。

大宅

眼訓 發表於 20-3-16 22:11
口罩當然有一定保護作用,no doubt about that. 我只係覺得d香港人好似將件事神化咗。“你唔戴口罩,就係 ...

香港人咁緊張只因為係 2003 年SARS 有過慘痛經歷,而戴口罩真係可以大幅減低傳播。 當然知道戴左口罩唔擔保無事,但香港係一個人口密度超高既城市,搭地鐵、搭升降機、逗留係辦公室呢D封閉空間係最易中招! 最慘係好多中左武肺

既人由頭到尾都全無病徵,但自己會變成 virus carrier 四圍傳播連佢自己都唔知,所以戴口罩亦可以減低中左招既人經飛沫傳染俾其他人。

雖然話武肺死亡率好低,但係中左招唔死得的話有機會肺功能損失20-30% 而唔會復原! 亦有機會有其他器官衰竭。 政府死都唔肯對大陸封關,如果唔係好多香港人肯四圍撲口罩,一早全城爆到七彩犀利過南韓! 好多呢D情況唔係度生活的話唔會了解。

係美、加情況可能差別好大,始終地方大好多。 不過到左E家咁嚴重既情況,都建議人出街戴返個口罩,係保護自己家人既做法。

首頁
23456...23

尾頁

跳至