跳至

首頁
45678...23

尾頁

大宅

rose-mag 發表於 20-3-19 12:23
網上開戰咩人?你出去自由廣場睇下啦,d人把口實在非常之"友善", 唔好入時政擂台,果邊仲得人驚,我已經放 ...

我明白你地感受。 講白D,網軍5毛上網開戰,製造群眾鬥爭,係黨既強項。 除左baby kingdom, 另一個好出名既討論區 discuXXX.com.hk 一樣大量5毛! 5毛唔一定係大陸人,總之有華人既地方就存在。 已經睇慣曬! 唔會有特別感覺。 總之果D刻意撩事鬥非既 post,不睇也罷,無謂咁入心! 唔好咁激動,放遠D先睇到佢哋想 drive 去乜嘢方向。

今年一月時有人講 今次武肺係黨由頭到尾 planned 出黎,我當時都唔信。 果陣我覺得多數係 有人無心之失或貪攞招數將lab入面動物攞去出售陶利而做成全球災難。 但睇呢場戲發展到E家,話呢齣戲係計畫出來,我一D都唔覺得奇怪!

最後勸喻一下,wechat 呢D無必要的話無謂用咁多,如果你真係無辦法要同內地親友通訊就無辦法,否則最好 uninstall 埋佢,對自身安全有招數! 佢有你ip address,所有聯絡人connection,如果你allow phonebook access 就更大鍋! 佢完全掌握你family tree & friends tree!

近排 wechat 吹既風向係唱衰外國,西方國家好危險,返大陸最安全,全國新增個案已跌到個位數! 祖國每一個省負責拯救一個外國國家! 係人類救星! 鼓勵海外華人收拾所有家當回祖國避難! 果然真係大量留學生、中國人相信,大舉返國! 好快就知道點佢哋返去既真正目的係乜!

今次武肺疫症威脅比SARS 厲害百倍有多,不過我相信美國政府同美國人能力可以克服到!

男爵府

wrymoep 發表於 20-3-19 15:40
我明白你地感受。 講白D,網軍5毛上網開戰,製造群眾鬥爭,係黨既強項。 除左baby kingdom, 另一個好出名 ...

多謝你提點. 我用WeChat只係for同朋友通訊. 因為海外華人唔係個個都用Whatsapp,正如我需要裝Line同台灣人聯絡. 我唔會睇入邊嘅資訊. 我都係最近因爲呢個新冠肺炎. (BTW唔好再叫武肺嘞!) 俾幾個中國媽媽拉入唔同群祖先用多咗佢. 通常read only. 我連啲function點用都未攪得清楚!
係呢, 其實你住邊, 疫情點樣? 我呢邊嘅case真係好似雪球咁越滾越大!

男爵府

muffinmama 發表於 20-3-19 00:33
我上星期已收到信,內有密碼。叫我四月一號前上網填,話如果我唔可以上網就遲d會寄正式問卷我填。

問題很 ...

我無收到信. 等陣上綱睇下先. 請問個問卷調查係base on household 定係 individual? 譬如我先生唔係Chinese, 係咪有得分開填? 咁仔女係唔係跟佢個ethnicity來填?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我明白你地感受。 講白D,網軍5毛上網開戰,製造群眾鬥爭,係黨既強項。 除左baby kingdom, 另一個好出名 ...

又5毛,又網軍 你估淨係wechat, FB同WhatsApp少咩,睇咩唔緊要,最緊要分析,唔係邊個講就信,之前我都講過,睇新聞時睇來源先,之後再睇內容。

我有香港移民嚟嘅朋友上星期打俾我話lockdown呀!出去超市買嘢啦!救命,我講咗三次唔係lockdown, 佢都話係,佢妹話佢知,仲叫我即刻去超市買嘢,我回佢唔會去同人搶,危險度仲高,而且州長宣佈係shelter in place, 唔係lockdown, 意思上唔同,而且細節上有講明之後可以去買嘢,銀行同超市都依然會開。

講番wechat, 有國內親戚朋友,所以我用咗好多年,重點係大家風花雪月,傾計閒話問候係絕對冇問題,唔好講政治,真係有網警鎖戶。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bk手機app唔打得多字。。最近有朋友提醒,如果係持綠咭會搞入籍嘅小心自己網上發言,好似FB入嘅谷,谷名同講過嘅嘢都會影響到批唔批,鬼佬唔識中文會用google translate, 而谷歌翻譯有幾好幾掂?會錯意譯錯咗會點?咪就係靠估,有咩疑點唔會歸於當事人,係會reject申請,所以最近有谷改名,俾谷友嘈佢個新名太敏感,會令谷友有麻煩,提出嘅係做有關工作嘅。都係嘅,公司HR請人都搜尋網上candidate有關言論同圖片,入籍又點會唔查?一份入籍申請處理咁耐係有原因嘅,經過上年到而家,相信以後申請移民亦更難

我每樣嘢每件事都個別去睇,政治我識條鐵,所以就無謂猜測,反正唔會知真相。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

TSX 發表於 20-3-19 08:00
我無收到信. 等陣上綱睇下先. 請問個問卷調查係base on household 定係 individual? 譬如我先生唔係Chines ...

問卷係跟每一個地址,唔係跟人。佢會問你這地址有幾多個人,跟著問每個人的資料。Race那裡係可揀多過一樣的。我先生也不是華人,我個仔就✅Chinese和white,填左white佢仲有個box你填,例如French,Irish。其他種族都有box的,Chinese就自己一行。

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

我從來都唔識股票嘅嘢,唔明點解個股市跌, 會有人咁開心? 買股票唔係想個市升嘅咩?請問有冇媽媽可以講解一吓?

大宅

muffinmama 發表於 20-3-19 01:07
不過我在新聞看到Florida啲海灘坐滿人真係好嬲,無知的一群害死好多人。
我諗我都睇到果張相,真係好多人呀!

伯爵府

好媽媽勳章

big007 發表於 20-3-20 00:39

我從來都唔識股票嘅嘢,唔明點解個股市跌, 會有人咁開心? 買股票唔係想個市升嘅咩 ...

個市升同跌都可以有人賺錢。不過最唔明係自由班人點解美股跌咁開心,莫非佢哋全部買short?美股跌全世界都跌,唔通中國香港可以冇事?

自由個班人踩美國就最開心,有時覺得都係要有trump呢個不按常理出牌嘅人先可以制衝下。

大宅

ivyscyip 發表於 20-3-20 01:04
個市升同跌都可以有人賺錢。不過最唔明係自由班人點解美股跌咁開心,莫非佢哋全部買short?美股跌全世界都 ...
原來個股票市場跌都有人可以賺錢? 真係唔識,多謝你教識我多樣嘢。
好唔明啲人咩心態,大家都係喺同一個地球生活,點解唔係希望全球都平安,而係希望某啲地方唔好?

大宅

TSX 發表於 20-3-19 21:49
多謝你提點. 我用WeChat只係for同朋友通訊. 因為海外華人唔係個個都用Whatsapp,正如我需要裝Line同台灣人 ...

我仲等緊移民,E家仲係香港。 無必要就唔出街。

其實美國唔算嚴重,只係剛開始社區小爆發。 當政府認真正視問題,民眾肯主動自我隔離,只要唔好出現大量重症令醫療系統超出負荷,疫情會好快會受控而慢慢下降。 E家買美國 confirmed case 好似好多,只係測試結果令數字滯後。 人識得驚盡量減少社區活動就好快回落。 不過始終一日無藥醫,都唔知點樣先可以完全停止。

大宅

big007 發表於 20-3-20 00:39

我從來都唔識股票嘅嘢,唔明點解個股市跌, 會有人咁開心? 買股票唔係想個市升嘅咩 ...

可能果D人大量拋空,個市大跌先贏大錢呢

大宅

rose-mag 發表於 20-3-19 22:55
bk手機app唔打得多字。。最近有朋友提醒,如果係持綠咭會搞入籍嘅小心自己網上發言,好似FB入嘅谷,谷名同 ...

我都有聽講過美國移民局會查你social media,我似傳到話申請 VISA 都 check,唔知真定假? 但係我覺得咁做一D都唔奇怪,因為美國人越來越了解強國之故! 如果有人想又要有法律保障,又要揸5星旗大叫愛國,想兩邊都賺盡,世間邊有咁著數既嘢?

無辦法,世界各地會越來越多人排華,所有野都係因果關係。 唯有見招拆招。

男爵府

big007 發表於 20-3-20 01:13
原來個股票市場跌都有人可以賺錢? 真係唔識,多謝你教識我多樣嘢。
好唔明啲人咩心態,大家都係喺同一個地 ...

因為佢地認為黑衣人同YC金主係侵侵, US係幕後攪手

王國長老

wrymoep 發表於 20-3-19 09:31
我都有聽講過美國移民局會查你social media,我似傳到話申請 VISA 都 check,唔知真定假? 但係我覺得咁做 ...

你等緊移民要小心D,邊個國家都好,點會你一邊鬧,佢一邊歡迎你,正如中國都一樣,好多人話D藝人商人親中,係正常吧!要打入中國市場賺人民幣,邊個容許你一邊反中,一邊大紅?我原本都冇想過移民或入籍有影響,係聽過有人講會問你攞社交平台賬戶資料,但因為身邊冇搞緊移民嘅人,我自己同家人亦已入籍,所以冇特別留意。不過而家冇人提出,我又覺得不無道理,亦好合乎當下形勢。

美國排華暫時未到,但仇視中國人真係有增加,最明顯係黑人,借此機會宣洩自己不滿情緒,唔一定係因為華人,但既然可以蝦,點解唔蝦呢排備受非議嘅華人,加上連總統都大呼Chinese virus!佢有時真係傻傻地,但又有人buy佢,覺得佢為自己講出自己唔敢講嘅嘢,佢唔按常理出牌雖然真係嚇死人,但而家話派錢舒緩經濟亦算冇做錯,失業已經唔係夢話,朋友圈中有人做航空公司地勤已經被炒,又有人剛話公司減20%人工,而家有份工已經係幸運,唔好講咩可唔可以work from home。餐飲零售最受影響,佢地手停口停,大公司都不能倖免,唔係必需品嘅店舖都要關,唔關又如何?都冇人行公司買奢侈品。

我見到呢度有D人係又嘈,唔係又嘈,未停學又話未停學,冇得WFH又話老細冷血,而家SIP啦,WFH加停學滿足晒佢地要永,又話要對住仔女全日想死,一日要煮三餐頂唔住,有人話停學仔女冇social life,話病毒唔係必定死人。。。對住呢D人可以講咩好,直情想問佢瞓醒未,係架,唔係一死人,但唔好到時又走去醫院呼天搶地,加重醫療負擔。疫情冇人想見到,全世界都要捱,我地而家已經好過當初武漢,要感恩架啦。

王國長老

TSX 發表於 20-3-18 22:35
講開排華, 我呢邊中國媽媽响WeChat開咗個XX城市自衞互助群. 有緊急情況下, 除咗第一時間報警外, 叫大家嘗 ...

我有主要三個WeChat Group,係學校仔女兩班家長同個女跳舞班老師家長,有幾個成日都上載片同連結,又唔求証就傳,有時得張相,你講佢又講,早前見証過一單係我朋友嘅,佢去睇醫生,診所有三個大陸人,其中一個好病,冇人戴口罩,佢驚到冇睇醫生就走咗,轉頭佢喺一個FB closed group入面寫有關見聞,點知好快就瘋傳去到另外一D FB谷,連微信都上埋,一傳十,十傳百,傳到以為係確診,因為朋友有暗示明示邊間診所,搞到診所醫生打電話去問佢,係咪佢亂講,朋友原本只係圍威喂分享,結果搞咗個大頭佛出嚟,醫生話病人係身體差,本身免疫力唔好,只係耳水不平衡。。。

不過果三個谷嘅人都會互傳資訊,不過有時我要提出叫佢地求証,好多時我分享番正確資料俾佢地,費事佢地又亂咁講。

王國長老

big007 發表於 20-3-19 09:13
好唔明啲人咩心態,大家都係喺同一個地 ...

你有冇睇過大時代?方展博走去台灣果陣日日去買股票,就係買升同跌,仲可以買升跌幾多個價位。而且股票有Long有Short咁買,有人又會襯低吸納,專係跌果陣買入等升,不過呢D要眼光同清楚形勢,否則股票都係少沾為佳,我份工會接觸到股票同其他衍生工具,有人可以致富,有人損手爛腳,我自己都有買,但係交俾人幫我管理,俾D錢人地賺,等佢幫我睇住。

人係貪心嘅,人係自私嘅,幾何睇得化,真係視富貴好浮雲?近幾年見証過唔少家族爭產,幾百萬幾千萬固之會爭,就算幾十萬幾萬都要搶,有D人受過高等教育,亦係專業人士搵到錢,但面對$$$$$$$$$$$,冇人嫌多架。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

咦?咁超市早晨老友記時段呢d好嘢,應該冇d抹黑份子宣揚喎。 黑心d真係唔想俾班盲毛知道有d咁嘅好事,仲搶唔夠咩?

又有好事:有大學宣布有需要就會放宿舍床位出來做病床。

經濟差就一定㗎啦。希望多d人唔好因為work from home而縮減原本嘅開支。唔出街食飯叫外賣或者買gift card遲d用。留意吓有冇慈善捐款俾班waiter,平時出街食飯通常俾幾多就捐返幾多。見有dog walker同nanny上網感謝各位冇取消service/唔用都照俾錢。我趁住有得免費改機票都買咗d遲d用。大家同一條船,一定要出手幫。
你今日backup左未?

子爵府

回覆 眼訓 的帖子

你好正面,好有正能量。

眼訓    發表於 20-3-22 00:50

大宅

rose-mag 發表於 20-3-20 06:39
你有冇睇過大時代?方展博走去台灣果陣日日去買股票,就係買升同跌,仲可以買升跌幾多個價位。而且股票有L ...
我有睇過呀!不過唔記得啲內容,只記得係講股票之類嘅嘢。
原來買賣股票係咁,好深澳( 唔好意思,離咗題)

首頁
45678...23

尾頁

跳至