跳至

首頁

尾頁

大宅

全世界都陷入恐慌,如果繼續無解藥,預左要以年計去過呢種生活,地球上好多嘢都要推倒重來!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wrymoep 發表於 20-3-27 20:37
全世界都陷入恐慌,如果繼續無解藥,預左要以年計去過呢種生活,地球上好多嘢都要推倒重來! ...

再拖多幾個月,食物鏈會受影響,食水又係,加州早兩年要制水,而家20秒洗手又要常洗手,會浪費好多水,不過最緊要疫情可以快d受控,否則全球攬炒。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

風水輪流轉,我今朝同老公去買餸,去到一間我地平時有去開嘅唐人商店,門口有個男人好惡用國語趕人,我老公唔識聽,以為係管制人流未入得,我好眼利咁見到有張紙貼喺外面,寫住Can't come in with no mask,好似有寫中文,我拉我老公走,叫佢去第二間買。我其實手袋裡面有口罩同手套,會睇下環境至用,不竟買口罩唔易又貴。但我覺得呢個員工態度非常差,早幾日去到買嘢個老闆已經好衰,問多句都話冇,上星期賣咗好多爛西芹俾我地,我老公又冇睇清楚,返到屋企最少每條有兩大瓣唔要得,有D要撕走1/3條,平都冇用,根本條數喺番到,間店只賣生果菜同乾糧,店細又冇控制人流,本身我都冇咩preference,只係去開另外一D人多又要排長龍,所以至去呢間,買麵同乾糧嘅選擇都算可以,而家唔會再去,唔係用唔用口罩問題,我明白佢地都想保護自己,但門口個員工態度太差,入面個老闆之前又堅臭臉,咁少我一個客佢應該唔會執笠嘅,我都係每次買三四十蚊啫,我估對於佢係濕濕碎啦。

我地去老外超市排隊,人地有晒排隊界線,有員工專門喺門口用消毒藥水噴抹購物車,入面又分流結賬,而家反而唔戴口罩嘅人少過戴嘅。都係果句:人多戴口罩正確,如果超市有人流管制有保留空間俾顧客,我反而覺得戴手套更重要。

大宅

rose-mag 發表於 20-3-29 02:27
風水輪流轉,我今朝同老公去買餸,去到一間我地平時有去開嘅唐人商店,門口有個男人好惡用國語趕人,我老公 ...
我哋呢度都開始多咗人帶口罩啦!

伯爵府

好媽媽勳章

big007 發表於 20-3-29 04:29

去亞洲超市都多人戴口罩,不過好多人都戴錯囉

大宅

rose-mag 發表於 20-3-28 23:13
再拖多幾個月,食物鏈會受影響,食水又係,加州早兩年要制水,而家20秒洗手又要常洗手,會浪費好多水,不 ...

攬炒已經開始左! 仲有邊個國家無事?
食物鏈係亞洲地區已經開始受影響,越南禁止食米出口,泰國禁止雞蛋出口。 唔知仲會唔會陸續有來?
大6嘗試復工,好多工廠一復工又爆發即刻拉停。 戲院想復播又即刻爆要拉停。
咁究竟果D所謂康復者,係咪只係病徵消失但其實依然帶病毒四圍傳? 專家對呢種病毒特性根本仲未摸透! 一日無解藥,情況只會繼續壞落去。

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-26 23:23
我地呢邊二月就開始報,我仔原本今年申請做summer camp輔導員,面試係呢個星期,而家停學,咩都停晒,再開 ...

好傷心呀! 我個仔嘅summer residential program 已經宣佈取消嘞! 唉, 唔單止佢好失望, 我都好失望! 因爲今年唔參加下年超齡, 而且好難得俾佢入到裡面嘅first choice. 希望佢哋有其他options. 我覺得佢哋應該再睇定啲先再make decision. 依家決定有啲言之過早!

王國長老

TSX 發表於 20-3-30 15:32
好傷心呀! 我個仔嘅summer residential program 已經宣佈取消嘞! 唉, 唔單止佢好失望, 我都好失望! 因爲今 ...

我覺得去到暑假放緩已經算好,未敢太樂觀到暑假會突然冇晒事,所以就算如期,你又會唔會叫個仔三思?之前好多人話lockdown冇可能,而家shelter in place or stay at home order其實都所差無幾,而且唔知去到幾時。我地呢度有個county將班homeless送去quarantine center,未解決之前唔俾佢地隨處走,咁至係shelter in place嘛,而且包住包食,班人又落得有瓦遮頭,我都不知幾想我地呢度係咁,可惜市長冇咁做,星期日喺我奶奶屋企門口見到個homeless喺度瞓緊覺,我老公打去911再轉去311叫人嚟,半個鐘都冇警察到,最後我老公落車同條友講叫佢走,所以我而家一個人真係唔敢出街。

奇怪在我知有人日日搭車去學校拎免費餐同食物,但其實佢地又唔係冇錢到要同人爭救濟品,仲有特登揸車去拎,唔好講貪心,淨係夠膽搏搭巴士嘅真係寫個服字俾佢地。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

呢度有d餐廳做埋零售。去pick up外賣時見都有啱就乜都買d,一兩日菜同小小嘢。肉同海鮮就同批發/魚販訂。So far應該唔需要再去超市。BB食糊仔冇乜所謂。平時都會出街行吓公園咁,條街靜到呢。。。

我覺得早兩個月時為咗唔好引起恐慌同減低歧視中國人,所以強調隻病唔係咁得人驚。死亡率係under 2%,主要係老人或有其他長期病居多,後生身體好嘅絕大部份都死唔去。雖然有d人病到死死吓,但亦有好多冇乜嘢,仲有普通流感一年都死幾萬人啦。我覺得因為咁結果而家有好多人唔識死。雖然條街冇人行,唔代表佢地冇渣車去人地屋企玩。好多後生都抱住病咪病囉嘅心態。新聞真係要繼續大力報導後生死唔去唔代表可以come out clean。如果不幸屬於病重嗰班,幾健康都會病到死去活來,再惹埋俾自己父母grannies死埋先識來後悔。。。
你今日backup左未?

公爵府

big007 發表於 20-3-29 04:29
我哋呢度新聞都放聲氣探討口罩嘅需要性,有大學教授出來講戴左點都好過唔戴,起碼防止到自己嘅飛沫噴出去,隱形病患冇咁容易傳開去,但現實係口罩難買,醫護都唔夠用,所以呼籲大家將 medical grade 嘅口罩留返比醫護,自己戴自製嘅口罩,叫做好過冇

大宅

mugtaitai 發表於 20-3-31 14:35
我哋呢度新聞都放聲氣探討口罩嘅需要性,有大學教授出來講戴左點都好過唔戴,起碼防止到自己嘅飛沫噴出去, ...
係,希望多啲人明白。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

希望繼續咬緊到四月中就再有好消息啦。
https://www.nytimes.com/2020/03/ ... ictions-fevers.html

王國長老

眼訓 發表於 20-3-31 12:39
https://www.nytimes.com/2020/03/ ... ictions-fevers.html ...

我冇咁樂觀,尤其是紐約、新澤西果邊,加州同華盛頓州冇東岸咁多都嚴陣以待(部份人啦,唔係全部),SF灣區已經公佈shelter in place/stay at home order會延長至5月1日為止,東岸果邊如果仲係經濟大過天,真係擔心呢個寒冬有排都過唔到。

我公司東岸係總部,兩個星期前已經要全部back office人返晒屋企做嘢,前線對客果批冇得講,唔開門唔得,但已經係兩間門市併一間開,大家輪流開,都係唔掂,因為只要有一個員工出事,兩間門市嘅人都要留家14日,如果唔好彩多幾個確診仲大鑊,所以而家又要變陣。有D友仔又唔生性,叫佢地唔好返公司,有人話屋企做唔到嘢,走返公司做,佢地話公司冇咩人仲安全。我點解知道?因為有一次真係要返公司攞嘢,之前冇準備要留喺屋企咁耐(而家話until further notice),有D文件或notes冇拎到返屋企,於是我問準老細,仲戴晒口罩手套返去,拎完冇再逗留,只係同一個同事傾咗幾句,大家中間距離冇六呎都有四呎,佢有兩個幾歲嘅女,我唔知點解佢咁勇,我就唔敢搏,父母八十幾,奶奶又八十幾,我染到死唔去都有排煩,最驚惹到我父母,佢地長期要食藥,有事好難搞,我同仔女講,悶都要留喺屋企,最多同佢地喺市內遊下車河(冇得落車),佢地有事未必死得,但如果傳咗俾公公婆婆佢地會好內疚。

唔係馬後炮,我一個月前都同D朋友講,買唔到口罩就自己整布口罩,加濾芯好過冇,買唔到濾芯就用廚紙/紙巾,點都好過冇遮冇掩,當時俾人話我無知,布口罩冇用,之後又俾個lecture我咩PXX/BXX。。。一兩個星期前同一班人就話好多醫院告急,冇口罩用,發起車布口罩,最初都有好多人出嚟話人無知,布口罩冇用之類,話發起人害死人,我唔知點解咁多人覺得一定要用特定嘅口罩,N94/N95話唔得,布口罩又話唔得,面對現實啦,DL2 L3口罩而家供不應求,俾某D人一早搜刮晒寄去第二度,而家我地要用就要退而求其次,醫護前線的而且確需要用較為好嘅防禦用品,我地呢D唔出門口嘅就唔好再同有須要嘅人爭,不過我都有兩盒醫用口罩喺屋企睇門口,因為未來幾個月我同家人要出入醫院,唔保護自己都要保護家人同其他人。

其實一直有好多人爭拗於口罩呢個問題上,我自己係無寧兩可,經歷過SARS,我知果種無助恐懼係點,但人要有思想,亦要有分析能力,仲要知輕重,而家邊個需要醫用口罩多D?唔係坐喺屋企唔出門口嘅人,亦唔係戴住口罩日日出街只為拎免費物資或者嫌悶嘅人,除咗必須出街如購買食物用品或者攞藥之外,即使話放狗散步我都覺得唔好日日出去。網上見到有人日日搭巴士去學校為拎免費早午餐(佢一定唔係買唔起,我見佢晚遠餐好豐富);又見有人為食龍蝦揸車30 miles去另一個city,再排隊一個鐘;我都想支持食店,但好似有人去酒樓餐館如鼎XX、鯉X門買點心,員工唔戴口罩冇手套,每個等候領取嘅人排晒長龍(中間冇多過兩呎距離)等一個鐘以上,呢D根本同shelter in place倒米,好多人話要檢舉,呢個時候真係見到咩叫無知,咩叫唔負責任。

最初見到好多人都變得唔友善,大家應該都係好攰好擔心,同時我亦見到有鼓勵嘅點頭,微笑就未必見到啦,因為多咗人戴口罩。有好多而家實行嘅措施,我覺得就算疫情之後都應該要繼續推行,好似處理食物要戴口罩手套、超市清潔手推車、老人購物時間、社區關注獨居老人等。

男爵府

眼訓 發表於 20-4-1 04:39
https://www.nytimes.com/2020/03/ ... ictions-fevers.html ...

希望啦! Virginia 個Stay at Home Order 有效到6月10號! 如果6月疫情仍然都無緩慢到, 就真係想像唔到經濟會變得幾蕭條!

王國長老

TSX 發表於 20-3-31 13:59
希望啦! Virginia 個Stay at Home Order 有效到6月10號! 如果6月疫情仍然都無緩慢到, 就真係想像唔到經濟 ...

6月10號? Virginia 千幾個個案都咁嚴格?加州八千多個,不過我地灣區6個縣都去到5月1號,it is better to be safe to limit social activities!

紐約7萬5,新澤西1萬8,今日連Andrew Cuomo個細佬Chris都話中招,唔知電視台點搞?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-4-1 05:41
我冇咁樂觀,尤其是紐約、新澤西果邊,加州同華盛頓州冇東岸咁多都嚴陣以待(部份人啦,唔係全部),SF灣 ...

既然有數據支持,都只係cautiously optimistic吧。兩個禮拜後嘅事到時先算。

我覺得而家政府推布口罩係正確,幾時都係多一層保障好過少一層。我只怕d人開始買口罩,同醫護界搶。又或者戴唔啱,浪費物資仲俾自己有false sense of security,咁求其搵塊布遮吓都係一樣。又或者以為買咗口罩就可以唔洗嚴格social distancing。真心唔明,都搞成咁都仲去排隊食飯,係因為持住自己戴咗口罩冇有怕?而家好呀,搵塊布遮吓,肯定唔係合規格,等d人唔好咁容易放下戒心都好。我地都係繼續留喺屋企最穩陣。

男爵府

想請問大家, 如果要自製酒精消毒噴霧, 除咗酒精, tea tree oil 外, 仲要加啲乜嘢? 因為我Google時, 人人講嘅都唔同, 有啲話要加Aloe Vera Gel, 有啲又話要加多幾種唔同嘅essential oil. 攪到我好怕整錯咗無咗disinfect嘅功效!

公爵府

如果大家買唔到正式口罩,呢度有個簡易方法快手做個布口罩,頂住檔先,直到正規口罩供應穩定返:
http://blog.japanesecreations.com/no-sew-face-mask-with-handkerchief-and-hair-tie

王國長老

TSX 發表於 20-4-1 09:15
想請問大家, 如果要自製酒精消毒噴霧, 除咗酒精, tea tree oil 外, 仲要加啲乜嘢? 因為我Google時, 人人講 ...

小心d好,我見有新聞話有人被自製酒精燒傷,所以我冇搞呢d

大宅

You tube 有好多用 paper towel + 橡筋 就做到口罩嘅video ( 唔好意思,我唔識attach link). 雖然唔係medical grade mask, but better than nothing !

首頁

尾頁

跳至