跳至

首頁
12345...23

尾頁

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-13 00:50
當然有報,報多冇報少添,盲搶炎都要多謝中外傳媒有心引導令大眾誤解CDC同國安局網頁內叫大家準備嘅訊息。 ...

唔好意思, 想再問一下

既然媒體有報導疫情的嚴重程度,
為什麼仍有人去睇波(摟頭摟頸、大叫大喊)
街上仍不多人戴口罩(因為買不到?)
學校唔比學生戴口罩自保
我睇有媒體的街頭訪問, 途人不慌不忙, 說只是flu

請問以上種種是我接收的資訊有問題,還是真的?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bbsonyy 發表於 20-3-15 12:43
唔好意思, 想再問一下

媒體要嘩眾取寵才多人看,香港人不喜歡Trump不喜歡美國自然特別報導這類新聞,的確政府和CDC最初都掉以輕心,而一向這段時間的流感和呼吸道疾病個案很多,冠狀病毒也不是新學名,十多年SARS 美國受影響不算嚴重,萬料不到現在人口流動比以前大好多,直情有由武漢直航班機嚟美國大城市,商務會議展銷會也比以前多,申請簽証出外旅行亦容易好多,計起飛機郵船班次亦比以前普及,細菌病毒傳得比想像容易同快。

Again, 老外習慣唔同,中國人握手,美國人擁抱,口罩的而且確唔多人戴,外國人習慣係病人戴口罩防止自己感染人,唔係病人唔戴口罩,打乞嗤咳會用手或衫去遮掩。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔好意思, 想再問一下

冇聽過學校唔俾學生戴口罩,我仔有同學戴個防毒面具返學添,冇話唔俾,只係異相d, 反而之後一直強調要保持個人衛生,洗手唔好摸面口鼻等。

係架,係買唔到口罩,多謝中國人香港人之前千方百計搜刮晒寄返去大陸同香港,搞到呢到賣醫護物資嘅公司要限制出售,因為供不應求,而家香港人台灣人笑美國唔準備,唔一早叫3M生產多d, 非常有品。

如果你喺香港的話,肯定你睇到嘅資訊有偏頗,因為香港傳媒最鍾意報導美國點衰點差,美國自己傳媒都鍾意報衰唔報好,近大選就更加因為政治原因而有偏頗報導,製造恐慌佢地不遺餘力。加上Trump真係成日講錯嘢,佢班幕僚唔掂。

王國長老

唔好意思, 想再問一下

所以我嘅習慣係唔只睇一個來源,本地嘅資訊我會睇本地傳媒,我唔信阿邊個傳嘅WhatsApp或微信,我睇官方資料,例如話某某校區停課,我上該校區網睇,而家太多看圖作文,微信一張相作大篇文,反中國嘅人居然信微信講美國而唔信自己對眼,有人拎張相出嚟話而家美國盲搶唔只米廁紙同水,仲搶買鎗,問佢資料來源,佢話微信,張相矇過鬼,仲要個個都大陸人樣,揾鬼信,起碼我呢個州買鎗要有牌要background check, 唔係超市買棵菜。之前bk公海話美國暫停郵寄香港服務,其實只係郵政局暫停guranteed delivery service, 因為好多航機取消,郵局唔可以保証該日期內寄到,但香港傳媒好似唔識英文咁亂寫。

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-15 13:54
所以我嘅習慣係唔只睇一個來源,本地嘅資訊我會睇本地傳媒,我唔信阿邊個傳嘅WhatsApp或微信,我睇官方資 ...

我明白不可只看單一媒體, 我就係睇美國媒體, 英國媒體, 民間媒體, 都覺得西方人冇華人甘著重防疫

學校不讓學生戴口罩就係討論區講的

別墅

rose-mag 發表於 20-3-15 13:54
所以我嘅習慣係唔只睇一個來源,本地嘅資訊我會睇本地傳媒,我唔信阿邊個傳嘅WhatsApp或微信,我睇官方資 ...

delete

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

TSX 發表於 20-3-14 11:59
唔使disclaimer 嘞, 呢度唔係公海, 我哋美國媽媽會嘅媽媽們都好理智, 大家都係純討論, 傾下計.
我又真係 ...

好難講㗎。之前有個加拿大媽媽開鋪想純討論喎。我又做頂心杉。佢就話唔想同我嘈又話我離題喎⋯⋯

公海就算吧啦。一日證明唔到係美國搞事,一日都有疑點呀嘛,只要一證明到係美國有問題就係真相大白嘛,我明㗎。某程度上覺得似追住自己條尾喺度轉圈。
你今日backup左未?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

TSX 發表於 20-3-14 11:46
我呢度尋日下午突然宣布下星期開始停課. 啲人即刻放工去超市団貨. 新聞報導凌晨一點嘅Kroger仍然大排長龍, ...

Prime Fresh價錢應該同舖頭一樣。Instacart應該會好d,有其他超市店鋪選擇,唔洗硬食WholeFoods價,不過要俾會員費/送貨費。我地都係之前落超大雪唔想出街嘅時候用過幾次。今年冇咗冬天所以都未用過。Postmates同instacart你應該係可以免費開個account入去貢吓,之後先決定用唔用。而家instacart有得選擇drop off喺門口,唔洗見送貨員,又多重social distancing。

尋日喺farmers market買夠兩個禮拜肉類同一個禮拜菜,目測人流多咗50%,唔算crazy。其實d小型market都仲係乜都有(except tp and disinfectants),不過可能因為d貨平時都比出面貴小小所以冇人去。

有人教我去lowes同home depot搵廁紙同wipes,仲要大大樽添。我冇唸住去呀(都係唸住一煲滾水看門口)。有需要嘅可以去睇吓。同埋Staples網仲有d商用廁紙輪。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-3-14 08:27
我今朝突然想,美國呢邊擴散得快嘅不乏有錢城市,除咗好多由大陸嚟嘅人之外,有好多係上過郵輪去過國外開會或旅行嘅人受感染,果D人口流動性比較少嘅地方個案少好多。

其實我都係樂觀嘅。雖然我地省數字都好高,但睇source,有8成係同一個conference出來,有1成係旅遊返來同佢d家屬,未查到source其實好少。New York一個律師就惹到70單出來。 其實我覺得喺條街無程程惹返來嘅機會仲係極微。

王國長老

bbsonyy 發表於 20-3-15 14:05
我明白不可只看單一媒體, 我就係睇美國媒體, 英國媒體, 民間媒體, 都覺得西方人冇華人甘著重防疫

學 ...

咁要了解下該媒體背景,平日報導嘅質素,唔知當地文化背景習慣的話,用香港果套準則,邊度都會覺得唔妥,即係唔戴口罩就係死罪,就係冇防疫意識,口罩可以擋到嘅係飛沫同部份病菌,有口罩就一定冇事?我屋企有唔少n95口罩,之前問香港親友駛唔駛寄俾佢地,點知每個都俾個lecture教我點揀口罩:n95 冇用架,要bvf bef b whatever f 99% balabala, 得得得,我留番自用,你地自己揾啦。突然身邊好多專家過醫生嘅親友。見網上教人車布口罩嘅又被質疑有冇濾心?去邊買?唔夠架喎!其實冇又要用的話,拎張紙巾蓋住都要啦,又驚死又奄尖,我知人家條命太矜貴,外國人佛系自欺欺人啩。

王國長老

bbsonyy 發表於 20-3-15 14:05

學 ...

唔知你指邊個討論區,我只講我喺美國見到嘅,或者真係有老師唔俾用口罩,原因係咩我唔知。好似銀行咁,顧客平時入到去要除帽除黑超除口罩,係一種安全意識,你可以戴住口罩入去拒絕除,對方亦可以拒絕唔做你生意,大大個牌寫住we reserve the rights to not to serve you.

唔係講笑,唔serve就係唔serve, 叫保安請個客走都見過,有唔走鬧事嘅叫埋警察添,最後都係要走。

以前我會睇吓hk01,而家兩睇,自從佢幾次亂譯美國新聞後,我懷疑班人有心扮唔識英文。我識有班香港人好得意,反中反政府,但次次講美國嘅新聞就話睇微博,講中國quote大紀元同台灣傳媒,難道會覺得仇中背景嘅傳媒會講中國好?

王國長老

眼訓 發表於 20-3-15 20:56
好難講㗎。之前有個加拿大媽媽開鋪想純討論喎。我又做頂心杉。佢就話唔想同我嘈又話我離題喎⋯⋯

公 ...

當一個人唔鍾意你,你呼吸都係錯。呢大半年來見到好多有被害妄想症嘅,成日覺得有人針對佢地。

我呢度星期四五確診11單,學校即時關閉,校區停埋學,之前好多華家長嘈到拆天,俾佢地請假又話點解唔停學,叫佢地自行曠課又慌死蝕底,而家停學又呻d細路喺屋企好悶,大人一日到黑困獸鬥,要返工又話冇childcare, 圖書館康樂中心可以暫托又話咁咪又係多人聚集,defeat the purpose of social distancing, OMG! 想點?未停學就吵唔停學,停學又話冇人湊,開放托管又話危險,好難服侍囉。

王國長老

MLY001 發表於 20-3-15 18:30
咁須唔須要寄口罩返美國呢?朋友住NY,佢就客氣話唔使,有都唔敢戴。
唔知宜家要幾耐先收到呢?
...

如果你朋友話唔駛就由得佢啦,NY公校仲未停課,呢樣反而擔心d, NY仇視華人問題嚴重過加州,見有真係打人嘅暴力事件。如果你朋友可以work from home就好好多,呢幾日見到NY果邊朋友話好多人瘋搶物資,不過其實仍然買得到,除咗洗手液短缺外,食物供應冇問題,希望疫情快d轉好,大家就唔駛再擔心。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-3-15 22:01
咁要了解下該媒體背景,平日報導嘅質素,唔知當地文化背景習慣的話,用香港果套準則,邊度都會覺得唔妥, ...

事實香港又真係爆得少,更加令到d人覺得口罩係主因。咁我又想知係咪戴咗口罩就可以乜都唔怕?既然口罩咁無敵仲要搶消毒劑?既然所有防疫措施都係一齊進行,有冇人答到口罩阻止到幾多%嘅個案?咁外遊返去唔洗隔離啦,戴口罩咪得囉。口罩個功用有幾多係被神化咗?

男爵府

TSX 發表於 20-3-14 11:59
唔使disclaimer 嘞, 呢度唔係公海, 我哋美國媽媽會嘅媽媽們都好理智, 大家都係純討論, 傾下計.
我又真係 ...

係呀, 仲有D話想US亡國死哂D美國人, 侵侵中招兼埋單就普世歡騰, 真係好好笑, 佢地成日鬧YC人偏激冇腦, 但自己講嘢嘅tone同YC真係一D分別都冇, 仲有宜家疫症當前, 佢地就不停去比較邊個政府人性D, 有錢D, 医療好D, 總之就係佢地覺得HK同大陸好D就好似佢地已經冇哂疫症咁要celebrate, 真係無聊到極點

伯爵府

好媽媽勳章

bettylovingbb 發表於 20-3-16 00:29
係呀, 仲有D話想US亡國死哂D美國人, 侵侵中招兼埋單就普世歡騰, 真係好好笑, 佢地成日鬧YC人偏激冇腦, 但 ...

算啦,係某些人心中美國就係錯,所有中國的不如意都關美國事。無聊到極點!(但其實叫佢哋移返中國又唔願意,真予盾)

王國長老

眼訓 發表於 20-3-16 00:18
事實香港又真係爆得少,更加令到d人覺得口罩係主因。咁我又想知係咪戴咗口罩就可以乜都唔怕?既然口罩咁無 ...

我相信口罩有一定程度保護作用,但歐美正常環境下生活,注重衛生,空氣流通同maintain social distance更重要,真正要用口罩係醫護,出入醫院同有健康問題嘅人,例如癌症病人,長期病患者等。而家加州州長宣佈叫年過65歲人士留喺屋企唔好出外,咁有冇plan幫佢地去買餸買日用品?有d仲返緊工未退休喎。

我絕對贊成醫護,公職人員,customer facing嘅人應該保護自己,我見有超市收銀戴口罩手套,亦見有銀行俾員工戴口罩同手套,我地要照顧自己,亦要照顧他人,大家都平安至有用,而唔係一個人霸晒所有物資,好多人搶唔到,亦好多人連日常物資都冇錢買,food bank都叫人損贈去幫弱勢社群。

公爵府

bettylovingbb 發表於 20-3-16 00:29
係呀, 仲有D話想US亡國死哂D美國人, 侵侵中招兼埋單就普世歡騰, 真係好好笑, 佢地成日鬧YC人偏激冇腦, 但 ...
我都見到嗰 d 留言,其實佢哋唔明白,而家全球一體化,任何國家都唔可以獨善其身,歐美經濟冧左,中國製造嘅產品搵阿誰買呀?靠內需嗎?別開玩笑

男爵府

mugtaitai 發表於 20-3-16 09:47
我都見到嗰 d 留言,其實佢哋唔明白,而家全球一體化,任何國家都唔可以獨善其身,歐美經濟冧左,中國製造 ...

絕對係, 所以佢地好儍

別墅

rose-mag 發表於 20-3-15 22:16

唔知你指邊個討論區,我只講我喺美國見到嘅,或者真係有老 ...

delete

首頁
12345...23

尾頁

跳至