夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

你會深入去了解為什麼另一半同佢個EX 離婚嗎?

珍珠宮

GettingLost 發表於 20-3-4 13:20
愛佢就唔好去了解佢既過去, 好多野, 人夾人, 感情既事, 好難講

翡翠宮

回覆樓主:

無參考價值

男爵府

除非佢唔止一次離婚, 如果唔係, 唔會深究原因, 唔愛的時候可以有一佰個理由。

侯爵府

回覆樓主:

冇必要介懷
但最好聽下個男人講前任唔最意佢啲咩以至分手收場

好多時前任覺得個男人有問題嘅性格皮氣價值觀,佢哋一定改唔到。自己要衡量妳可以忍耐倒嗎?

不過做女人要帶眼識人 唔好再似以前後生甘咩都愛情至上

呢個社會好多離婚男人/高齡單身男人 都喺貪後生女靚女/花心唔想承擔婚姻/貪女人錢,關係上妳有咩可以同佢交換。

子爵府

anna59 發表於 20-3-4 13:47
愛佢就唔好去了解佢既過去, 好多野, 人夾人, 感情既事, 好難講

......

珍珠宮

係我必須要了解嘅。我係要憑呢D資料去判斷投資策略落呢個一齊經營嘅「合股公司生意」。
在我未決定同我現任先生一齊之前就要用理性去分析佢同個前妻離婚,同佢前度未婚妻退婚,同佢所有前度女朋友分手。
整個過程好似兩家公司合併前嘅資料搜集,研究,interview, 一齊議定好合約 後才成交。合併後,亦定期性做個協議回顧,一齊做有需要嘅修改。因為佢前股份公司自然會有好多餘債,事務要處理,尤其我先生同我都係與前度共同有子女的。必定會影響現公司嘅運作,不可避免要共同付出貢獻要管理好的事。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

Huuu 發表於 20-3-4 15:18
冇必要介懷

認同。冇必要介懷。資料係要知道,本身係中性嘅。只要客觀分析資料來謀略保障自己在這新關係中得到自己想要嘅嘢。例如 對手要畀到自己要求嘅專一,信任,等等,各人都有一個list。
我有interview 我先生點解唔想繼續同佢前妻同住生活?睇下我有冇D乜嘢係與佢前妻一樣踩中佢stress points 嘅。如果有嘅話,即係我與佢亦有可能一樣嘅分手收場。我心中有個數。
我自己亦有反思我和前夫不能同住生活嘅 stress points。Interview 我先生過程中要睇佢過去嘅成果,解決困難嘅思維,修為。好似我有一個職位要聘請人來做咁,如果來interview 嘅人係有過去工作經驗嘅,我會問佢有冇一D例子舉出來證明佢能勝任我開出來呢個職位所需要嘅qualification. 我要知我需要人來打長工定係短工,或有試用期先?
我揀人,人亦在揀我。公平吖。所以我要評估自己有咩可以同保證畀到對方嘅。我亦要用我經營前段關係嘅成績,經驗來報告畀對方知,等對方自己評估我會唔會在經營這新關係中畀到佢嘅需要。
以上呢D 協商工作,我都同我現任先生做了。

我唔會博對方愛自己來免費得到對方畀到我嘅需要。我要評估對方嘅能力有幾大機會畀到佢應承畀到我嘅需要。
當對方要同我分手時,或對方畀唔到我需要嘅嘢(我定義嘅專一也好)時,我唔責怪對方。係我自己評估不準確而受到傷害,唔係對方傷害我。將我受傷個控制權同責任揹翻上我自己身。經一事,長一智,當初我衡量我輸得起先合股嘅。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

侯爵府

858D 發表於 20-3-4 18:13
認同。冇必要介懷。資料係要知道,本身係中性嘅。只要客觀分析資料來謀略保障自己在這新關係中得到自己想 ...

聰明見解~ 人大了,成熟了。愛情與麵包要懂得平衡~

還有唔好相信男人會為妳改變
佢自己都唔知道 其實佢本性難移
男人喺愛情裡不自覺開空頭支票嘅承諾
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

Huuu 發表於 20-3-4 19:52
聰明見解~ 人大了,成熟了。愛情與麵包要懂得平衡~

還有唔好相信男人會為妳改變
聰明所見略同。

有邊個來應工唔講到自己能勝任份工吖,真係想博被妳立即叫佢翻屋企等電話咩。
所謂「聽其言,觀其行,方知其人。」
我用人唔係靠 講個「信」字,係憑 候選人 證唔證到 「信」的實底 同 憑據。

侯爵府

858D 發表於 20-3-4 20:02
聰明所見略同。

有邊個來應工唔講到自己能勝任份工吖,真係想博被妳立即叫佢翻屋企等電話咩。 ...

我曾經滄海咋.....

呢個世界有
a)失匙夾萬
b)空心老倌
c)黑心男
d)搵食男
e)貪錢嘅妢嘅上進男
f)無膊頭嘅裙腳仔
g) etc.

就喺永遠沒有專一又唔花心 寵妳又唔貪妳後生 嘅 高富帥~ 我們只係喺a-g餐揀適合自己~

就算妳見到現在嘅男人懂浪漫又氹到妳,佢只喺被前人train up 好老公/男友,前任為下任作嫁衣裳而已。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

子爵府

畀面勳章

結婚前一定會清楚了解左原因先。。我先生就係離過婚的。。

珍珠宮

Huuu 發表於 20-3-4 20:28
我曾經滄海咋.....

呢個世界有
敬你!由於 曾經滄海 先至容易面對到現實。
若能到了無求階段就當然好,可以用姜太翁釣魚策略,願者上勾。橫豎我有的是時間與資源,唔等人使,可以慢慢等,客觀地審核來 自動應徵 嘅候選人。
當分析到自己有D乜嘢需要時(被愛都係一種需要),好快D將自己嘅需要排個次序,自己心中有數,因為 a-g餐多數唔會有任何一個完全符合滿足到自己所有需要嘅餐。

別墅

$$$. The world is simple. The only complexity is human beings’ mind. Whatever excuse you want to decorate your own picture.

子爵府

會去了解,例如要知道係咪家暴或者出軌而離婚

水晶宮

Huuu 發表於 20-3-4 15:18
冇必要介懷

男人三高!高齡、高眼角、高要求
自由太多會令世人失去平衡

大宅

會啦,如果佢有2個以上ex離婚更要了解,長遠發展係講相處~何解要離婚

別墅

善宜 發表於 20-3-5 01:36
會去了解,例如要知道係咪家暴或者出軌而離婚

我就是家暴
賤ex3年拍拖都好好先生,
成家同朋友話佢好好仔
我都奇怪点解咁好仔未結婚
原來我俾人呃左
現分開 ,冇意再拍拖,深深傷害
我好想知第日点幫女簡老公吾好再簡呢d賤人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無必要揾煩惱

男爵府

Ekf 發表於 20-3-6 17:54
我就是家暴
賤ex3年拍拖都好好先生,
成家同朋友話佢好好仔

哇!首先恭喜JM逃出火海先

我曾經同我媽咪講過,男人三到中到四字頭,如果未婚又少拍拖經驗,自己遇上就要小心觀察。因為唔合理呀,咁正既選擇,無理由唔一早俾人的去結婚。我媽咪唔信

結果,我姑9中到應一應。

你ex老公結婚前對屋企人點咖?

首頁

尾頁

跳至