烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

(我平時手腳冰冷、吾吹得冷氣既人,一吹到頭或頸背就作感冒頭暈,要沖熱水涼焗一身汗至無事)所以上網話朝早飲一杯薑茶對驅寒有好處想試吓,但坊間有好多不同做法~有D要用攪拌機或者磨蓉,呢D工具我都無…
買D乾薑焗水?用姜粉沖同切片/碎焗水功效係咪一樣?(唸住飲300ml左右)同埋一磚磚果種黑糖薑母茶日日飲係咪好高糖份?

Thank you!

珍珠宮

回覆樓主:

乾羗/鮮羗加水煲or 薑粉沖水都得,後
加蜜糖/糖,如用黑糖就和羗一起煲

我用蒸爐蒸飯就順便燉D野飲,黑糖羗加杏仁奶好好味

我也是超級寒底,有時飲完胃D氣(寒氣?)會出來

別墅

回覆 healthymimi 的帖子

Thanks!!

珍珠宮

回覆樓主:

另外,有本黄色封面的書叫乾薑排寒,主要說乾羗較有效,製法是把薑洗净切片蒸30min,然後放dehydrator 風乾

我有試做,但太煩,直接買乾薑或薑粉算

另外你可做羗奶茶,超級好味

珍珠宮

回覆樓主:

腳部保暖也很重要,我着襪睡的,我的冷從下腹位寒到腳趾,但我是上熱下寒,這亦是寒的一種,又唔受補非常麻煩

禁止發言

別墅

healthymimi 發表於 20-4-19 03:36
腳部保暖也很重要,我着襪睡的,我的冷從下腹位寒到腳趾,但我是上熱下寒,這亦是寒的一種,又唔受補非常麻 ...

係呀!我都係手腳冰冷仲有下腹都係凍架⋯⋯宜家差不多晚晚浸腳,中午又飲一磚果D黑糖薑,希望慢慢有改善啦

你點吾受得補?可唔可以分享下~
我有飲滴雞精同桑寄生蛋茶(因為想備孕)

禁止訪問

別墅

crazylife818 發表於 20-4-19 10:19
我都係手腳冰冷嘅人,飲黑糖薑都係一個好習慣

咁你係自己煲定沖一磚果隻?
我係買一(emoji)果隻帶番公司沖.…不過吾知成日飲既話,糖份會唔會太高

禁止訪問

珍珠宮

Mizva33 發表於 20-4-19 09:30
係呀!我都係手腳冰冷仲有下腹都係凍架⋯⋯宜家差不多晚晚浸腳,中午又飲一磚果D黑糖薑,希望慢慢有改善啦 ...

我就係虛不受補先煩,補少少已舌腫牙肉痛

只係非常食到薑及黑白糊椒。。。所以常加入餸內

現成一粒粒D黑糖羗有時發霉,之前有JM 分享過,我咁啱手上有包,也發現幾粒mould 了,冇買了

現在自己煲定D濃味D嘅放雪櫃,飲時加水/無糖杏仁奶/無糖豆奶再加熱

自己煲加少D黑糖,晚上蒸飯時你可用碗仔放滾水ginger 黑糖一起燉少少濃味的,之後雪住keep 幾日開稀飲

珍珠宮

回覆樓主:

受得就用煲温壼仔焗D杞子/元肉/紅棗飲下,我有心悸唔飲得,紅棗多我又舌腫

侯爵府

小黃薑煲黑糖

別墅

healthymimi 發表於 20-4-19 16:55
我就係虛不受補先煩,補少少已舌腫牙肉痛

只係非常食到薑及黑白糊椒。。。所以常加入餸內

即係煮飯果時用碗仔放埋落電飯煲一齊煮,煮完就可以keep幾日,飲時溝稀佢?thanks!

珍珠宮

Mizva33 發表於 20-4-19 17:06
即係煮飯果時用碗仔放埋落電飯煲一齊煮,煮完就可以keep幾日,飲時溝稀佢?thanks!
...

我用蒸爐(22min)得,估用飯煲的話可以放隻碗同時燉薑水,但要放滾水,否則蒸飯時間不夠耐讓羗片/乾羗出味

另外用象x保温壼也應該夠熱焗羗水飲,你試試看

首頁

尾頁

跳至