時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

香港01://俗稱「武漢肺炎」的新型冠狀病毒肺炎疫情持續,本港每日持續有新增確診個案。中大呼吸系統科講座教授許樹昌昨日(3日)分析現時疫情指,本港暫時出現社區爆發的風險較低,因為絕大部分個案也能找到源頭,但強調「今日唔知聽日事」,市民不可鬆懈。
教育局早前宣布,全港中、小學及幼稚園最早在4月20日復課。許樹昌說,學生應分批復課,中學生的個人衞生意識較高,可首先復課;小學生和幼稚園學生的衞生意識較弱,容易引致學校播毒情況,應等待最後一名患者確診後28日才復課//

呢隻病似流感,流感不能滅絕,即係細路仔以後唔駛旨意復課!

唉!書生抗疫!

瑪瑙宮

學校人多, 課室又窄, 迫埋一齊, 下下聚集一日半日, 小朋友小息又四圍竄, 非常危險, 無辦法都要咁做, 以策安全. 小朋友出事, 大人又嘈做乜叫番學架喇, 玩埋一齊又惹開鬥指責. 最後都係一齊鬧政府做得唔好

男爵府

Nancy20090615 發表於 20-3-4 15:24
學校人多, 課室又窄, 迫埋一齊, 下下聚集一日半日, 小朋友小息又四圍竄, 非常危險, 無辦法都要咁做, 以策安 ...

但做縮頭烏龜都唔係辦法。
反正有網上教學,隔日番、小組教學可以嗎?

瑪瑙宮

dolala 發表於 20-3-4 15:29
但做縮頭烏龜都唔係辦法。
反正有網上教學,隔日番、小組教學可以嗎?
...

唉, 我都唔知, 留專家攪.

總之, 有第一個小朋友有事就大鑊 (亦都難知佢係响學校惹到定邊度), 又隔離, 醫院又唔準探唔準陪架麻, 到時大人又鬧爆架喇. 唔番學住係上策.

補充內容 (20-3-4 15:46):
亦都難知佢係响學校惹到定邊度, 又搭校車/巴士/小巴/港鉄, 又出街食 LUNCH, 學校訂飯 n 個源頭.

男爵府

Nancy20090615 發表於 20-3-4 15:43
唉, 我都唔知, 留專家攪.

總之, 有第一個小朋友有事就大鑊 (亦都難知佢係响學校惹到定邊度), 又隔離, ...

我其實都反對隔離政策⋯⋯

瑪瑙宮

dolala 發表於 20-3-4 15:45
我其實都反對隔離政策⋯⋯

總之, 小朋友一定要無事.

大宅

天空一片灰暗,看不見出路

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

他冇用“永遠”兩個字.

流感同武漢肺炎根本係唔同級數的病毒.SARS冇變成風土病,幾個月內找到解藥,所以我相信死亡率比SARS低五倍的Cov id19 夏天前會找到解藥.

如視像教學配合倒,中學在冇確診個案後三週可復課.如冇大爆發先到小學同幼園.

男爵府

Jasmine-4711 發表於 20-3-4 17:30
他冇用“永遠”兩個字.

流感同武漢肺炎根本係唔同級數的病毒.SARS冇變成風土病,幾個月內找到解藥,所以我相 ...

好難28天無確診,除非學某D,驗少D,睇唔到。因為某些國家唔會完全圍堵,而大家亦無可能唔出去公幹/旅行

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

dolala 發表於 20-3-4 17:46
好難28天無確診,除非學某D,驗少D,睇唔到。因為某些國家唔會完全圍堵,而大家亦無可能唔出去公幹/旅行
...

米咁灰,
當年沙士都冇封關,都消滅左病毒啦

男爵府

Jasmine-4711 發表於 20-3-4 18:50
米咁灰,
當年沙士都冇封關,都消滅左病毒啦

話口未完今日已經有印度既輸入個案

仲有日本、歐洲、美國、東南亞

許樹昌咁講真係永遠都唔駛開學啦

首頁

尾頁