跳至

首頁

尾頁

大宅

以下是我心儀選擇:-
1.般小
2.聖彼得小學(上午)
3.聖中西區聖安多尼學校
4.聖公會呂明才紀念小學

想問下聖嘉祿學校 有冇人知好唔好,
各位比d意見

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

般小太多人爭
我都想報, 但知好渺茫

我會揀1-3-4-2~

大宅

我想問點解你會將聖彼得最後, 我都睇d媽咪講le間唔錯, 但我又唔鍾意半日, 我怕下左下午排, d時間好難控制.

另外般小我對這間其實不太深入認識, 只知雙班主任, 校風好, 你知唔知佢地英文書用邊間出版社, 除中英數還有d咩科目.

真的不好意思, 我太多問題發問, 因我身邊沒有同年齡又同區小朋友家長可解答.

另你小朋友讀邊間學校, 我囝囝讀聖保羅堂.

原帖由 小倩 於 09-5-27 20:26 發表
般小太多人爭
我都想報, 但知好渺茫

我會揀1-3-4-2~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 熙媽咪 於 09-5-27 23:21 發表
我想問點解你會將聖彼得最後, 我都睇d媽咪講le間唔錯, 但我又唔鍾意半日, 我怕下左下午排, d時間好難控制.

另外般小我對這間其實不太深入認識, 只知雙班主任, 校風好, 你知唔知佢地英文書用邊間出版社, 除中英數還有d咩科目.

真的不好意思, 我太多問題發問, 因我身邊沒有同年齡又同區小朋友家長可解答.

另你小朋友讀邊間學校, 我囝囝讀聖保羅堂.

因為我小朋友返緊全日制幼兒學校, 平日都要延展到7點先放學...
如果返半日, 佢有半日時間留响補習社, 我怕佢會心散掛住玩~
同埋我唔想佢星期六都要返學
我揀學校唔係睇佢用咩書, 呢方面認為唔係咁重要...
我反而著重校風 & 校園環境~
呂明才係好, 但我參觀過校舍, 內籠偏舊偏暗, 好有壓迫感...
反而般小 & CWSA開揚好多...
CWSA, 呂明才 & 聖彼得都有宗教背景, 我已蝕咗5分

禁止訪問

複式洋房

我只想選St Peter am. 2)pm. 3)才選般小, 但一定入唔到. 般小名氣大,難入. 但升英中只有50+%. SP反而有68%.

原帖由 熙媽咪 於 09-5-24 23:29 發表
1.般小
2.聖彼得小學(上午)

各位比d意見 ...

大宅

你係報出年9月入學既小一呀嘛??
我第一round報左聖嘉祿, 好唔好要出年先話俾你知囉....

原帖由 熙媽咪 於 09-5-24 23:29 發表
1.般小
2.聖彼得小學(上午)

各位比d意見 ...

複式洋房

我個仔都係同你個仔一間學校,我個仔讀k2pm,你個仔呢
原帖由 熙媽咪 於 09-5-27 23:21 發表

另外般小我對這間其實不太深入認識, 只知雙班主任, 校風好, 你知唔知佢地英文書用邊間出版社, 除中英數還 ...

大宅

HI! 我囝囝你K2A

原帖由 pupuland 於 09-6-10 14:25 發表
我個仔都係同你個仔一間學校,我個仔讀k2pm,你個仔呢

複式洋房

may be we know each other
原帖由 熙媽咪 於 09-6-10 22:57 發表
HI! 我囝囝你K2A

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

聖保羅堂幼稚園當然好啦, 不過佢唔係咁易入, 同埋好似話鐘意收大b
原帖由 shadma 於 09-6-11 11:25 發表
我都想報聖保羅堂幼稚園, 請問有無咩comment ar thxx

男爵府

原帖由 Octopusma 於 09-6-3 18:56 發表
你係報出年9月入學既小一呀嘛??
我第一round報左聖嘉祿, 好唔好要出年先話俾你知囉....

我等待你的回覆,因為我都係心儀這一間

男爵府

我同意小倩講,呂明才比較喑,我都唔係好鍾意!般咸道太多人爭,我唔會想!

現在暫時排位︰

1.聖嘉祿(待參觀後再決定)
2.聖彼得下午班
3.聖彼得上午班
4.中西區聖安多尼

大宅

hello!! monica,

之前大家傾kg, 依家已經傾小一, 時間過得真快...

點解你會心儀聖嘉祿既? 我最初諗都冇諗過呢間學校, 果時我心儀般官, 呂明才我係舊生都有諗過報, 但參觀過好多間之後, 最岩自己心水既係舊聖安多尼同聖嘉祿, 但我地想選小班, 同埋舊聖安多尼既返學時間早, 放學如有課外活動係冇校車, 一定要自己接OR俾佢自己搭車走, 所以最後選左聖嘉祿...

我選校冇點睇佢地既書本同課程, 主要按番自己同小朋友既情況, 去睇學校夾唔夾自己, e.g. 我工作時時ot夜返, 返學時間不宜太早, 課堂安排, 大小班, 環境, 師生關係(感覺)等...

呀, 聖嘉祿係普教中的, 仲有好多興趣班, 但大部份係老師負責教番, 所以感覺上師生關係密切好多....

原帖由 monica_kam 於 09-7-20 19:31 發表

我等待你的回覆,因為我都係心儀這一間

大宅

選校真係好主觀架, 直接d講句, 我唔鐘意果間學校就老早轉校啦, 點會俾阿仔讀足6年呢, 讀晒6年既我當然係滿意架啦 (一般黎講都係咁啦)...

般官人人讚好, 但參觀完我就只因一個point令我完全唔再考慮, 一個point抵銷晒佢其他既優點, 但這個完全係我個人問題, 呢個point亦好多人係好buy, 所以好定唔好冇準則的...

原帖由 monica_kam 於 09-7-20 19:34 發表
我同意小倩講,呂明才比較喑,我都唔係好鍾意!般咸道太多人爭,我唔會想!

現在暫時排位︰

1.聖嘉祿(待參觀後再決定)
2.聖彼得下午班
3.聖彼得上午班
4.中西區聖安多尼 ...

男爵府

agreed, 其實男仔在中西區可選擇的不多, 本人不喜歡上/午班, 所以聖彼得唔會考慮, 般官位太少及課程聽聞不太深, 但這兩間派位都ok.

囝囝今年升讀小一, 在選小學的日子裏真係內心掙扎好耐, 我認為最好自己去開放日, 然後搵日去校外搵讀緊既媽咪問下意見; 當你做完research後, 自然會發現你最心儀既小學是哪一間; 最終我選了中西區聖安多尼, 但有些同學仔媽咪就有唔好既feedback 不過算吧, 既然是自己既決定, 希望囝囝會讀得開心

原帖由 Octopusma 於 09-7-21 13:05 發表
選校真係好主觀架, 直接d講句, 我唔鐘意果間學校就老早轉校啦, 點會俾阿仔讀足6年呢, 讀晒6年既我當然係滿意架啦 (一般黎講都係咁啦)...

般官人人讚好, 但參觀完我就只因一個point令我完全唔再考慮, 一個point抵銷 ...

王國長老

原帖由 Octopusma 於 09-7-21 13:05 發表

般官人人讚好, 但參觀完我就只因一個point令我完全唔再考慮, 一個point抵銷 ...

可以分享般官咩問題令你唔會揀?
唔想版面講, 可以PM...
THX

民房

回覆 18# mymelody2003 的文章

好多家長都喜歡小朋友讀全日制學校,但我剛相反,較喜歡半晝,升了小學樣樣都忙,返全日會好累,我就係見到自己個小朋友返全日好忙,一d時間都無,每晚一訓低好似死左甘,好可憐 ,所以今年同佢轉左間半晝學校,希望佢多d空間,小朋友訓多d,人都醒d。現在d半晝學校買少見少,仲要校譽好的,就更難。
其實全日/半晝都係教相同程度的野,不過全日的校園生活就豐富d。

首頁

尾頁

跳至