夫婦情感

跳至

首頁
56789...67

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 gilgil39 的帖子

妳大仔同我c6差唔多類型,鐘意數字上落同指揮人,
我c6都係無偏食問題,無肉不歡。

侯爵府

2024年龍年勳章

係香港見心理學家,作用做評估,出心理報告。亦可以出轉介信去排政府資源,例如幼兒到校特殊訓練。有專業團隊去學校做語言訓練,社交訓練,物理治療,職業治療。心理學家係“評估”小朋友是否有自閉症傾向或其他發展問題。
心理學家再出轉介信去見精神科醫生,
精神科醫生才有資格“確診”小朋友。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Hoining 的帖子

妳應該感受良多?小朋友幾大?

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

Hoining 發表於 20-3-14 00:28
我3個仔有兩個五氏,我一直懷疑係我家族遺傳,點知醫生見完爸爸就肯定咁話唔關我事,爸爸根本都係...係我 ...

請問爸爸見咩醫生?係特登去評估爸爸?
我都係頂唔順c6, 雖然未証實

子爵府

Hoining 發表於 20-3-14 12:50
20/14/12佢哋簡直係攞咗我條命

眀白你!我面對一個未確診嘅仔都得半條人命
是那兩個有阿氏?如果加埋青春期係咪仲恐怖?

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-14 03:23

係香港見心理學家,作用做評估,出心理報告。亦可以出轉介信去排政府資源,例如幼兒 ...

吓!即係我仔都要等睇精神科才有結果?

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

Hoining 發表於 20-3-14 21:43
係我出trip爸爸帶仔去見兒童精神科醫生,醫生同我講一見完爸爸就知我喺屋企有幾辛苦
...

明白
我都係頂吾c6先上bk 搵人傾;傾下傾下懷疑c6都係阿氏。

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

Hoining 發表於 20-3-14 21:47
我3個仔3個都係ADHD,其中兩個係亞氏,有亞氏嗰兩個乖啲,淨係ADHD嗰個性格古惑得緊要,言語偽術叻過我, ...

嘩!真係登你辛苦
我兩個仔都想C,一個疑似阿氏,另一個都係蠱惑,不過似係正常百厭嗰只(希望冇睇錯)。

子爵府

Hoining 發表於 20-3-14 21:56
我哋唔係精神科醫生唔可以話佢有問題,但C6喺工作上係絕對做得好,佢都係管理階層,同上司下屬關係都好, ...

所以我都有問D jm有咩可以做,但幾十歲人應該吾會去睇醫生做評估,而且都定左形。不過我想佢知道自己有問題去改善下(假設佢有)。
我平時睇電視有悲慘劇情我都會喊,估計唔係我有阿氏卦。

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

Hoining 發表於 20-3-14 22:40
當年大仔簡直攞咗我條命,佢嘅中學讀咗8年,我喊咗6年,因為佢係亞氏小學成績好好,輕易入到1A學校,呢個 ...

大仔上到中學有咩問題?
我細仔又係好BB,讀書吾得,但人際比哥哥好好多。
哥哥就有時情緒失控,脾氣差,固執。兩兄弟一齊就玩唔停,鬧吾停.....佢地吾會攰但我好攰!
湊仔已經比湊女辛苦,仲要係sen.....

禁止訪問

畀面勳章

侯爵府

2024年龍年勳章

同意。佢哋唔睬人唔係因為自閉症聽唔到,係選擇性唔睬媽咪

侯爵府

2024年龍年勳章

其實睇心理學家都夠喇。佢會出曬相關嘅轉介信俾妳排精神科治療同政府資助,除非妳執著要“確診”字眼。一般學校都係要求有份心理學家嘅評估,唔需要精神科確診證明。

首頁
56789...67

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊