夫婦情感

跳至

首頁
12345...68

尾頁

子爵府

858D 發表於 20-3-8 16:11
Hi,我自從同妳提議過不如我哋開個群組講呢個主題吖。但一直沒有實行。我唸如果開群組還是早了點,未必有人 ...

唔介意!
希望日後可在這裡得到啟示。

子爵府

bleeblee 發表於 20-3-9 01:25
成人亞氏真係一個好大既話題,我自己就係直腸直肚型。

好多亞氏說話都會直腸直肚。但直腸直肚的又不一定是亞氏吧!

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-9 16:58
好多亞氏說話都會直腸直肚。但直腸直肚的又不一定是亞氏吧!
同意。我有個姻親友,冇亞保症。講嘢缺乏邏輯思維,成日畀我善意但不客氣地挑佢講嘢邊樹得罪左人都唔知。 佢就話佢自己講嘢「直腸直肚」來平反佢講嘢得出嘅負面果效。
我同佢講,佢係我面前自我平反無用,因為我嘅亞保症,我唔會因為佢講任何嘢而得罪到我。但係對於果D冇亞保嘅人來講,就得罪人多,稱呼人少喇。
舉個家常事為例子:
背景:家父都有亞保症。我唸我嘅亞保好可能係由家父果樹遺傳過來嘅。
由於佢經濟唔好,家父幫補佢而畀D義大利粉佢。佢一句多謝都冇就只一句話:「唉!我剛剛先買左義大利粉。」
家父一句「德」過去:「義大利粉等得嘅,你睇下個有效期,多左唔會浪費喔。你會食得曬,係咪?!」
我話佢:「你直腸直肚唔係弊,但係從你直腸直肚出來嘅話語,就顯示左你肚子裡唸嘢總係先專注在負面果方面去唸,就先講左出來。好似人哋送禮物畀你,義大利粉,你唔係先唸到 好,屋企又多D嘢食 或者 人哋對你嘅好意而正面睇到人間有情,多謝唔多謝,家父無所謂。但係就顯示左你面對事情傾向怨氣,總係帶出畀人哋更多要幫你解決嘅問題,果種嘅難相處之作。」

實例二:佢知道我有朋友路過,要在我家過夜,已經搭飛機去了外地。又睇到我家停泊了一輛不是我的車。就直腸直肚,唔經大腦咁落結論講:「噢,你朋友租左呢部車。」 又即刻畀我有得同佢講:「一個有錢租車同自由行旅遊嘅人嘅智慧唔會咁蠢,花了租車錢,唔用部車,白放係人家處白佔人家嘅土地吖嘛?!」家父在旁,當然佢嘅亞保症嘅邏輯思維一樣頂佢唔順,不過家父EQ冇我練得咁高,家父係「炳」佢。

例子實在太多,用笑話嘅value 來講下 來怡情養性 就好喇。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 858D 的帖子

睇妳文字用詞,包括埋助語詞,

真的好似好似。

好似我多年的好朋友。

她是藝術天才,讀書成績很好,

老師都很喜歡信任她。

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-3-9 20:36
回覆 858D 的帖子

睇妳文字用詞,包括埋助語詞,
一見如故 的感覺!
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 858D 的帖子

妳讀書時期是否都是深受老師信任果一類學生?其實我好自閉,唔識交朋友,
係佢主動同我friend先,
有時唔明佢講乜,
好似好朋友,但又冇乜感情交流,
同學話我地孖公仔,但其實同佢又唔係咁親密,
佢同妳一樣,即使話自己好開心,
都好“第三身”敍事式講好多事實,
用事實黎表達自己開心程度。
但係佢語文係拿A的,表達能力冇問題,
就是同一般女仔唔一樣,說話冇高低音。
俗稱“老牛”咁嘅聲。

子爵府

858D 發表於 20-3-9 20:19
同意。我有個姻親友,冇亞保症。講嘢缺乏邏輯思維,成日畀我善意但不客氣地挑佢講嘢邊樹得罪左人都唔知。 ...

從意大利粉例子,你能理解別人心底,同埋你好有感覺喎!......換轉我c6一定諗唔到咁多野。

Btw,如果爸爸有阿氏,遺傳給子女的一定是亞氏?會否變了遲緩那種?

男爵府

我老公應該細個係有自閉,讀書叻但唔願讀冇人管,用放棄黎形容
其實我覺得相處問題唔大,同呢類人相處要畫公仔畫出腸,同埋要有強大既心臟去應付佢嗰啲好直既說話,同埋呢類人講野唔係直咁簡單,諗野有啲自我中心,慢慢同佢講番就ok

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 gilgil39 的帖子

妳係咪擔心小朋友有發展遲緩, 唔肯定是否同遺傳亞保爸爸有關?
我仔有發展遲緩, 我認為係同亞保有關。
因為遲緩係佢對外界反應慢,
源於佢地太自我中心, 只沉迷係自己思想世界,
唔關心身邊發生的事。

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-9 22:07
從意大利粉例子,你能理解別人心底,同埋你好有感覺喎!......換轉我c6一定諗唔到咁多野。

Btw,如果爸爸 ...

我覺得 小菜豆 講中0左 亞保 亦會有發展遲緩嘅症狀。但出因與其他有種種不同發展遲緩的唔一樣。
好好彩,我都養育過一個極度發展遲緩嘅女十幾年。
我嘅「好有感覺」係從我前夫處訓練翻來嘅。因為佢好玻璃心。郁D都會同我唔明講到我話明佢個心點解因我同我亞保娘家人講D嘢而碎左。
我係憑理性分析咁記住個因果關係,咁講人哋感覺會好,咁講人哋感覺會唔好受。我唔認同時就死記都要接受呢個事實。
我到而家都唔識安慰人。有時要網上搜尋搵安慰人嘅話語同方案,或者問我先生。有次我先生唔接受我嘅對唔住,話我冇誠意。我逼於無奈地出貓,上網搜尋道歉嘅信,結果搵到一個照抄畀我先生睇。佢先接受左。
我睇下可唔可以過D我前夫嘅招數畀你翻去訓練下你C6.

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-3-9 21:15
回覆 858D 的帖子

妳讀書時期是否都是深受老師信任果一類學生?其實我好自閉,唔識交朋友,
我係深受老師信任果一類學生。全班不守規矩在老師不在時喧嘩,老師一定信我沒有參與喧嘩。全班同學被罰,我都唔使受罰。
不過我講嘢把聲應該算好聽果類。D男人打錯電話,都會打翻轉頭要同我傾多幾句,希望可以同我再有聯絡。
我慣用事實來表達情緒嘅程度。係因為我唔識點表達至準確。好多人唔在乎個準確度。但係我個亞保症限制左我豁唔出去唔使咁精準。就係呢點,我已經唔會係一個藝術家。我唔識得用感受去做選擇取捨。用功能去做選擇會容易D。

珍珠宮

壞蛋獎門人 發表於 20-3-9 22:41
我老公應該細個係有自閉,讀書叻但唔願讀冇人管,用放棄黎形容
其實我覺得相處問題唔大,同呢類人相處要畫 ...
呢個方法應該都係我先生對付我嘅方法。
佢同人分享佢點應付我。佢舉個實例:
佢問我:「你愛唔愛我?」我哋已經係兩公婆一齊住一齊瞓。
我回:「唔知呢?
佢就係有強大嘅心臟來應付我咁直接即場嘅回應。
佢發現過多一個星期,我會拎翻呢個問題來答佢。因為我真係用左一個星期來分析我自己個答案係乜。
我同佢講翻:「我唸過喇,我係愛你嘅,因為以下呢幾點證明畀我知道我係愛你嘅、、、、、」

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 858D 的帖子

係啦, 佢又係呢D情況。
明明是高才生, 語文又叻, 無論學業或幫助老師都對答得有條理。
但係問佢自身嘅野, 係講咗好多合情理嘅野, 但係自己想法就夠膽死同人講"唔知點答""唔好問我"
老師以為佢謙虛或冇自信, 佢又話佢都唔知老師要佢答乜。要時間諗下點答才是回應條問題。
其實佢都唔係創造型或感性的藝術家, 不是充滿靈感或創造力果種。
佢係學國畫出身, 上中學對運用唔同顏色或材料有天份, 寫字工整或配搭顏色精準而畫畫靚而已, 或訓練出耐性比較多。我睇佢畫國畫或寫大字只要求不斷要時間重複練習而已。
最後佢做了小學老師教語文同視覺藝術。都唔算做藝術家。
佢好似好多朋友好helpful, 都係冇悄緒起伏, 但佢話知自己性格古怪預咗孤獨終老。

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-9 23:03

妳係咪擔心小朋友有發展遲緩, 唔肯定是否同遺傳亞保爸爸有關?

其實係同個仔傾開生育問題,所以諗起呢個問題?
我個仔冇咩遲緩,讀書都唔錯,係社交好有問題,但係教極佢都唔明,非常固執。
如果佢將來生小孩,遺傳阿氏都夠煩,如果會變”黃金花”個仔嗰種,真係唔知點好

子爵府

858D 發表於 20-3-10 01:42
我覺得 小菜豆 講中0左 亞保 亦會有發展遲緩嘅症狀。但出因與其他有種種不同發展遲緩的唔一樣。
好好彩, ...

我老公又係一D都唔識安慰我,所以係長期得不到情緒支援,久而久之,有吾開心事都吾同佢講,亦因此大家距離越走越遠,感情越來越淡.....

侯爵府

2024年龍年勳章

遲緩唔同智商。電影果個係自閉+智障。
發展遲緩果D亞保可能IQ高, 讀書叻,
但係自理弱過同年小朋友, 即高分低能。
例如三歲應該識自己畢飯, 戒咗尿片, 自己著褲, 識同小朋友排隊, 會讓其小朋友等, 呢D小朋友咪得人鍾意LAW
但係而家三歲我仔仲著緊片, 唔識畢飯, 社交差唔讓其小朋友, 上堂發夢諗自己野,
做唔到三歲能力嘅野呢D都係遲緩。外人以為現代小朋友被縱壞, 但其實自理能力唔夠SMART, 阿媽教極唔識

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-10 12:48
我老公又係一D都唔識安慰我,所以係長期得不到情緒支援,久而久之,有吾開心事都吾同佢講,亦因此大家距離 ...
我前夫冇放棄到唔同我講佢D嘢同感受。我用緊電腦(上BK),佢都照同我講嘢。我就望住佢,只聽,唔回。有時邊閱讀BK post,邊聽。其實佢口頭講過好多次畀我知,佢話我低能嘅地方係 唔可以同時做兩樣嘢。咁佢明知,都會見到我用電腦,又同我傾計。佢做呢D 夾唔埋 嘅 inconsistent 嘢令我好 confuse.
你唸下你哋拍拖時一齊做D乜嘢?睇下而家除了要湊小朋友外仲有冇資源來同佢做翻少少拍拖時做嘅嘢?

珍珠宮

我剛剛上網搜集到這資料,想分享下:
Can a person with Aspergers feel love?
https://psychcentral.com/lib/romance-love-and-asperger-syndrome/

我就在 Google 打 asperger 出現了許多有關 我這 亞保症 的資料有助了解。
當中講嘅好應中我。
不過我還是不要那麼自我。我覺得裏面有一段應該係你有興趣知嘅:
"What are some things you can do to smooth the way to romance?"

珍珠宮

回覆 小菜豆 的帖子

呢一則心理學文章都好。
Is it possible to teach your Asperger's syndrome child to love?
https://psychcentral.com/lib/is-it-possible-to-teach-your-aspergers-syndrome-child-to-love/?li_source=LI&li_medium=popular17

我好記得我讀小學時都問過家母呢個問題:「乜嘢係愛?」
事緣因為當晚有個男生如常飯後單獨來我家搵我傾計。說到我家會移民外國,佢竟然叫我唔好移民。我幾番問點解後,佢叫我拎筆同紙畀佢,佢好寫個原因。佢在紙上寫左:「我愛你」這三個字為理由。我唔明,拎著張紙問家母 係乜嘢意思?
家母竟然答我:「唔使理」
我又聽話喔,真係冇再理佢寫乜。

珍珠宮

我發現呢篇心理學文章幾好。文中過來人的 Iris 故事好似你嘅心路歷程。Iris 生左個仔後有產後抑鬱症,發現亞保的丈夫沒有情緒上嘅支持。個仔被診斷有亞保症,才聯繫上其實原來自己丈夫都有亞保症。
Asperger's and marriage: he is always looking for debate
https://blogs.psychcentral.com/aspie/2018/10/aspergers-and-marriage-hes-always-looking-for-debate/?li_source=LI&li_medium=popular17

解析點解亞保成日鍾意與配偶辯駁。而亞保配偶如何回應會減少情緒消耗。
例如呢個係一個亞保配偶的心得分享:
“Is that how you think about it?” or “Is that your opinion?” or stating “I can’t have this conversation right now,” has helped us reduce the number of upsets

唔怪之得我先生識同我相處啦。佢又係會問我呢D問題。係佢先好多方面服到我。我前夫就好多方面服唔到我。
我前夫就冇咁好彩,佢抵賴我有亞保,而且不停要我改變為 a neurotypical,成日話我改到。結果搞到佢自己對我好不滿同搞到佢自己唔開心。

首頁
12345...68

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊