夫婦情感

跳至

首頁
34567...68

尾頁

珍珠宮

YolandaTam 發表於 20-3-11 01:07
我家相公應該係 #61 link 講嘅 methodological, 畫公仔畫出腸不在話下,講嘢亦經常詞不達意,我經常要做即 ...
食嘢我唔挑。唔好要我做選擇就得喇。如果要我做選擇,我就要餐牌裡樣樣試曬,再比較其他餐館同樣嘅嘢,比較下有邊一樣是在其他餐館食唔到嘅,我就定左以後次次去邊間就點邊樣來食。
我做選擇係要有個系統來分析,排位後,選頭位。
當有多於一樣嘢並排頭位嘅話,如果我有資源要曬排頭位嘅嘢,我就會 唔使再唸,一於要曬。
但係細個家貧,冇錢畀我要曬,我企係 北河街 揀一條 中國製造嘅 抹面毛巾,最便嘅,但係有粉紅色,粉綠色,粉藍色,粉黃色 我揀,我企係度好耐都唔知揀邊一種顏色。買毛巾嘅老闆走來話我:「揀條毛巾都唸咁耐,第日你點揀老公啊?!」我聽左回:「我咪唔嫁人law!」跟住一條都冇買就走0左。
而家 我有了 對 阿氏 嘅認知 再回顧,我知為何我決定唔到邊個顏色,因為係要用情緒來揀嘅。冇阿氏嘅人係呢個情況會用,「我鍾意邊個顏色,我見到邊個顏色特別開心嘅,我就揀果條。」
而家 我畀我先生同我揀。起碼佢可以用佢情緒來揀到佢開心。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-11 09:00
我c6佢自己或帶個仔買鞋都有吾知邊隻合適嘅問題喎!呢様係咪阿氏特徵?
...
我最近買鞋仲搞笑,清貨價,非名牌,價錢不是我要考慮的。
既然揀唔掂邊個碼最合我著,我乾脆三個碼買曬佢,同一個款,同一個顏色,除了碼數唔一樣外其它一模一樣。
我分開最大果對,上飛機果日著,因為有時坐完飛機對腳會發腫。
最細嘅果對,夏天著,因為夏天唔使著咁厚襪。
中間個碼,我冬天著。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

858D 發表於 20-3-11 23:25
我有幾個女。
其中一個係嚴重發展遲緩,她有與生俱來的腦癱。不過已經是過去式。她已經離開呢個世界。
大 ...

好對吾住!提起你D吾開心事!希望你囡囡去到一個更美好世界!
你大女測一日就確診,咁佢D特徵係咪好明顯?我仔現在等緊第二次見心理學家。以前懷疑佢adhd,專注力不足,資優.....都check吾倒;係近呢兩年懷疑佢阿氏。
所以湊佢好忙

子爵府

858D 發表於 20-3-12 00:02
我最近買鞋仲搞笑,清貨價,非名牌,價錢不是我要考慮的。
既然揀唔掂邊個碼最合我著,我乾脆三個碼買曬佢 ...

如果係咁!我會買吾同顏色,感覺抵D

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-10 22:12
我係比c6笑不能一心二用嗰個

我個狀況真係比較困身,好難有拍拖機會,不過成日聽要有二人世界,會 ...
嘻嘻!一心一用係強處來嘅。我哋應該以此為豪,好過有D人一心二用,做到兩頭唔到岸。
唔好畀壓力自己,已經有特別小朋友要湊,要教,真係要有取捨。人嘅資源有限。好似我同我前夫咁,顧得D子女來,顧唔掂我哋兩公婆自己。

以下呢 5樣 嘢可以做嘅 都係溝通功夫,唔使二人世界嘅安排,希望可以幫你一個容易D嘅開始。
https://psychcentral.com/blog/5-tips-for-loving-someone-with-aspergers-syndrome/?li_source=LI&li_medium=popular17

不過,其實你最要顧掂嘅係你自己嘅情緒健康,精神健康。

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-11 11:09
回覆 gilgil39 的帖子

你係咪有兩個仔? 叫佢同細佬玩啦唔洗擔心, 佢地又唔係真自閉, 遲D會有朋友 ...

係呀!但疑似阿氏嗰個EQ極低,每日説不停,成日投訴.......所以兩個成日哎交,打交,想攞我命

子爵府

858D 發表於 20-3-12 00:16
嘻嘻!一心一用係強處來嘅。我哋應該以此為豪,好過有D人一心二用,做到兩頭唔到岸。
唔好畀壓力自 ...

冇錯!我就係顧吾掂兩個細路,所以更加冇時間去理夫妻關係。
其實我成日同c6講:「你幫我理多啲兩個細路,我先有時間理你」 但佢好似左耳入,右耳出口咁!

子爵府

858D 發表於 20-3-12 00:16
唔好畀壓力自 ...

多謝你幫我搵資料!

珍珠宮

"Are you yelling?" Asperger's, NLD, and Tone
https://blogs.psychcentral.com/a ... li_medium=popular17

呢篇文形容嘅家長和小童學生 就係我顧慮嘅曾經發生我細個時。有阿保嘅家父成日被家母娘家人話佢脾氣醜。因為佢容易發燜憎。我做嘢後,認知0左自己嘅缺陷,我最唔想遺傳0左落我嘅阿保症度。所以,我會先對同事朋友備個案,同佢哋講如果佢哋見到我有燜憎,生氣嘅表現,我唔係生佢哋嘅氣,或任何人嘅氣,我係對我自己工作成績結果不滿而已或對件壞事不滿而已。Don't take it personal. So far, 20年來,出奇地每個人我咁同佢講嘅,都一致性認同 和 讚我好脾氣,EQ高,林善。但係,唔知點解係我前夫唔咁認為。

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-12 00:12
如果係咁!我會買吾同顏色,感覺抵D
減價清倉貨,冇唔同顏色,冇短碼畀我有連續三個碼揀已經好難得。
好在冇第二個顏色,如果唔係,我會買曬兩個顏色,三個唔同碼。我先生就,佢個銀包!

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-12 00:09
好對吾住!提起你D吾開心事!希望你囡囡去到一個更美好世界!
你大女測一日就確診,咁佢D特徵係咪好明顯? ...
唔緊要,算係守得雲開暫且見月明啦。
我大女係十年前嘅測試,而且在美國,已經係全區最好嘅測試系統。開車都要個幾鐘先去到測驗場地。有一團專家響果樹。
佢只係邊緣,唔算重症。她爸亦唔去深究,還在抵賴。佢連我嘅阿保症都抵賴。我廢事同佢呦,因為我哋當時還有個腦癱女要照顧。

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-12 00:30
冇錯!我就係顧吾掂兩個細路,所以更加冇時間去理夫妻關係。
其實我成日同c6講:「你幫我理多啲兩個細路, ...
我同我前夫就係咁。
不過我同我前夫個情況好似唔同你和你C6,我兩分身都唔掂湊住一個腦攤女,一個阿保女。仲有一個疑似正常發展嘅女。但呢個女唔聲唔聲果類。人地一睇就知呢個正常女醒目。我唔知呢個正常女會唔會聰明反被聰明誤。呢個女 人人話佢性格最似我,又冇遺傳我D阿保症。
我自問有幫我前夫照顧個老攤女兒好多,但係教女就要全部畀曬我前夫管。尤其social 發展方面。我最弱係一人湊住我個阿保女在 play group 玩。我自知自己個 social skill 已經有問題,根本唔知點調解小朋友嘅糾紛。硬住頭皮都要上啦。我係D容易畀人蝦嘅,畀人搵笨嘅阿保。真係唔想個女歷史重演。好在佢阿爸都教得佢哋好。唔會畀同學蝦到,亦唔會去蝦人。人夠好,去到邊都吸引到願意同佢做朋友嘅人。

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-12 00:32
多謝你幫我搵資料!
嘻嘻,呢D資料對我自己都好有用。
我先生好好,琴晚同佢分享,佢會問我D資料講乜嘢。
講到如何同阿保子女講何為愛果篇。我加左自己嘅個人領悟,對我來講,希臘人果幾種愛其實對於阿保來講都仲係太過抽象。冇個可衡量嘅單位數據畀我理解。我係用 近年來 有心理學家 歸類做 5種愛的語言來掌握到何為愛。我先生都認同 用 5種不同愛嘅語言來教阿保症人會有效率好多。
以下係五種愛嘅語言:
1. word of affirmation 言語上說 我愛你,作情詩等等,負面講句,就係口甜舌滑。
2. act of service 服務,服侍。 例如,幫手做家務,搬搬抬抬,接送。負面講句,就係做兵,做阿四。
3. quality time 一齊坐下,傾下,睇下電視,行下公園,行下街,一齊買餸都係。
4. intimacy touch. 攬下,錫下,拖下手仔 等等
5. gift 送嘢,畀錢,畀家用,養家等等

原來每個人用嘅語言來抒發自己去愛人 係可以同 本人自己 感受被愛係唔同嘅語言。
好似我咁,我去抒發我愛人,係用 2. act of service 來表達嘅。但我感受被愛嘅語言卻是 5. gift 被養起,被包起。
如此解析到點解我同我先生咁夾得來,同我前夫唔得。我前夫從來冇畀過 5 養我。
而我先生感受被愛係 我服侍佢,聽佢話。
我係佢第一位被佢養起,唔使我搵錢嘅女人。佢願意畀,我願受。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 858D 的帖子

"如果要我做選擇,我就要餐牌裡樣樣試曬,再比較其他餐館同樣嘅嘢,比較下有邊一樣是在其他餐館食唔到嘅,我就定左以後次次去邊間就點邊樣來食。
我做選擇係要有個系統來分析"

痴線架...C6又係咁。
所以好唔想同佢出街食飯。
明明已經到咗晚飯時間出街食好肚餓,佢竟然成個太子區行曬,逐間門口menu睇,然後又行返轉頭比較幾間,又行返前面揀啱心水果間,坐低又再由頭睇多次menu,睇下點order最平最抵食又最特色嘅野食,搞得黎間店都打烊,“佢仲要問乜妳好肚餓咩?”

侯爵府

2024年龍年勳章

妳好忙仲要成屋都係demand大嘅男人。亞保daddy照顧唔到兩個仔,亞保哥哥又唔肯照顧讓下細佬。
細佬都只能自求多福,自己顧自己。可能係最生性果個。
係啊,有d家長話明明個仔好多野講,點會有自閉症?其實小朋友與其話自閉症,其實係極度自我。如果大仔有睇開心理學家或精神科醫生,就等評估結果,問下專家有什麼可以改善。
佢地時常處於情緒高漲,偏偏唔識講出來,小朋友都好辛苦。要有d專業訓練教小朋友用語言表達情緒出嚟。令其他人明白。你大仔係咪讀band 1小學?

子爵府

858D 發表於 20-3-12 03:06
減價清倉貨,冇唔同顏色,冇短碼畀我有連續三個碼揀已經好難得。
好在冇第二個顏色,如果唔係,我會 ...

咁好彩冇多啲選擇俾你
就你呢個case, 令我想起c6成日買錯野,比我炳......好似買咗吾吸水質地嘅毛巾、自己試過對鞋先買點知又話緊......我成日覺得因為佢性急,唔會考慮多一步就買;而家先知可能係佢另有問題....能力問題。

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-12 07:59
回覆 858D 的帖子

"如果要我做選擇,我就要餐牌裡樣樣試曬,再比較其他餐館同樣嘅嘢,比較下有邊一樣是在 ...

我c6又冇呢個特徵,反而係我會睇多幾間先,因為我有選擇困難症

小菜豆    發表於 20-3-12 09:44

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-12 08:12

妳好忙仲要成屋都係demand大嘅男人。亞保daddy照顧唔到兩個仔,亞保哥哥 ...

所以我長期好大壓力!仲要大仔身體唔好,好多問題,再加埋佢疑似adhd,阿氏......一方面要處理佢身體問題,令一邊又要搵佢個腦係咩問題;仲要得我觀察到佢嘅行為問題,c6係冇感覺嘅!
好彩細佬應該係正常,不過就百厭,成日激嬲阿哥,長期家嘈屋閉。
「情緒高漲」形容我大仔好貼切,講嘢又大聲,又不停咁講,長期好激動咁,叫佢安靜一陣係好難嘅事;仲要加埋細佬都講不停,但就冇咁激動,好嘈好嘈.....
大仔曾經講過佢個腦係不停轉,不停諗嘢,連瞓覺都係;如果係真,其實好可憐。唔知呢樣係咪亞氏症狀?有冇得醫呢?
佢間小學算係好嘅!不過最後我認為揀錯咗俾佢,唔適合佢。

侯爵府

2024年龍年勳章

"大仔曾經講過佢個腦係不停轉,不停諗嘢,連瞓覺都係"之前睇EK資優版, 好多帖都反映小朋友咁嘅情況。妳可以睇下d家長點處理。https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3763909&extra=page%3D1

大仔睇心理學家, 係咪有做評估?包括埋IQ TEST?
無論自閉或資優, 小朋友情緒控制都係一大困難。

我有擔心過小朋友情緒, 2歲外婆幫手湊佢返n班,
佢係學校瘋狂踢外婆跌落地, 我覺得呢個畫面好肉酸。
兩歲人地體諒佢仲好BB細個, 但係佢地唔明白咁樣係傷害人,
即使再大D上小學, 中學都唔會明白有呢D攻擊性行為。

所以妳啱, 要幫大仔find out問題同幫佢調整番正確行為。
社交就算啦, 佢唔好係學校被投訴我當嬴。

另外, 大仔身體唔好, 係咪敏感性體質? 佢有冇濕疹? 鼻敏感? 對聲音敏感? 容易氣管敏感? 高功能自閉症兒童好多都係敏感兒童, 照顧需求同留意嘅日常又係多d。
幾肯定妳大仔特別嘅程度, 更需要照顧嘅程度比亞保c6更大。另一方面, 佢應該有d過人之處, (除咗記性好)妳發掘下。

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-3-12 07:59
回覆 858D 的帖子

"如果要我做選擇,我就要餐牌裡樣樣試曬,再比較其他餐館同樣嘅嘢,比較下有邊一樣是在 ...
我一邊讀你講你C6,我一邊笑到唔識收口。我完全明解你C6嘅系統化選擇。連最後果佢唔為意身邊人受影響嘅:「乜妳好肚餓咩?」都係 阿保 嘅代表性對話。

我冇妳C6咁好彩,有妳咁有耐性陪佢行幾轉,度幾運。我身邊男人係我家父有咁嘅耐性對我,等我做選擇。但係我家父係寵我,因為佢認為我最似佢,又最氹得佢。家母在場,我哋就做唔到呢D。因為家母會發爛咋,我哋都畀曬家母話事,食邊間,點乜餸。
所以好多阿保人在生活上 都適宜做順服,跟班 時又有自己嘅小天地同空間應用自己嘅系統來管理。
我先生嘅家居,好多嘢例如家私,擺設,全由佢話曬事。但係佢就留翻一個房係畀我全用,我嘅小天地來運用我嘅管理系統。佢話佢想畀到一個我住得開心嘅環境。佢又真係比我前夫做到。

首頁
34567...68

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊