夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

小菜豆 發表於 21-2-24 10:54
事隔2個月, 我最終認清楚, 不想跟C6 BNO移民了。
考慮到C6亞氏的欠缺同理心和照顧,
我和小孩跟他遠走他鄉 ...
謝謝分享,我睇曬你在那主題下的全部5歌貼文。
難為了你!你嘅分居選擇係明智嘅。精神同情緒健康好重要,而呢種健康 要靠自己來留意自己嘅需要。
我前夫一直都無策可施,無能為力,愛莫能助 我。
支持你分居期間,好好休養調理好自己各方面嘅健康。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

侯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 21-2-25 03:14
謝謝分享,我睇曬你在那主題下的全部5歌貼文。
難為了你!你嘅分居選擇係明智嘅。精神同情緒健康好重要,而 ...

謝謝妳鼓勵。也不能同妳和前夫處境相提並論。
C6情況已經不是單純亞氏保加症而離開他,
而是確實有情緒問題,也經過他叔叔確認家族病史。
因為工人整壞洗衣機而不添置作為懲罰全家,
因為天氣凍我不肯親密而晚上全屋關燈作為對我報復,
這不是亞保思維, 而是出於控制慾。
透過限制我們基本需要去依附他, 透過否定我付出和價值來作出精神虐待。
離開一個月後, 他沒有情緒失控搬周圍搵我。
他的冷淡反應, 反而似返一個沒有情感的亞保。

可能暫時分開對相方都有好處。
真心希望他回復機智理性的亞保, 而不是扭曲的仇恨。

男爵府

小菜豆 發表於 21-2-25 09:22
而是確實有情緒問 ...

Jm 你恩維很淸晰

無論結果如何,希望你和仔仔開心生活。移民絶對不簡單。我自己在美國和澳洲工作幾年,再喺澳洲住左6年,身邊有很多本地朋友。但始終沒有親人在旁,兩個人有問題時會真係有無助感。喺香港鬧交可以落街行下食野開心番,外地吾係咁容易。所以就算你地和好如初,移民真的要3思

小菜豆    發表於 21-2-25 16:51

侯爵府

2024年龍年勳章

Catvole 發表於 21-2-25 15:49
Jm 你恩維很淸晰

無論結果如何,希望你和仔仔開心生活。移民絶對不簡單。我自己在美國和澳洲工作幾 ...
多謝妳支持啊! 妳說出重點->"兩個人有問題時會真係有無助感"
我看妳給我的留言, 看了再看, 因為從妳的留言得到肯定和支持, 謝謝妳

Catvole    發表於 21-2-25 16:45

侯爵府

小菜豆 發表於 21-2-25 09:22
而是確實有情緒問 ...

辛苦你啦 jm,唔知點安慰你,只有為你家庭祈禱。
做阿保嘅伴侶已經唔容易,想喺佢哋身上得到愛情無異緣木求魚;好啦唔講愛情就講恩義,但求搭檔過日子,但你嗰位情緒又有事
無論如何對你嚟講呢段時間都難過,有咩嘅揾朋友或上嚟呢度講啦,唔好屈喺心,祝福

侯爵府

2024年龍年勳章

YolandaTam 發表於 21-2-26 23:07
辛苦你啦 jm,唔知點安慰你,只有為你家庭祈禱。
做阿保嘅伴侶已經唔容易,想喺佢哋身上得到愛情無異緣木 ...

謝謝妳
最近我和他展開溝通,
因為他叔叔投入很多幫助我們,
其實很攪盡腦汁, 似談判又似律師互相指控,
我表達多些感受就話我負面。
不過很多亞保不會說的話, 他肯說肯做了,
雖然沒有情感, 但開始有誠意。

侯爵府

小菜豆 發表於 21-3-1 13:03
謝謝妳
最近我和他展開溝通,
因為他叔叔投入很多幫助我們,

小菜豆    發表於 21-3-1 14:56

侯爵府

最近發現我家阿保原來炆餸好掂
下圖係佢主理嘅冬瓜炆排骨,火喉啱啱好又唔會好似我炆咁水汪汪。
佢一邊煮,我喺一邊做學師仔(雖然佢啲講解又 boiling point,又話要先用熱 break down 冬瓜嘅 cell wall 我不甚了了

cathngai    發表於 21-4-6 13:07

珍珠宮

回覆 YolandaTam 的帖子

阿保 都有其用武之地嘅。
對於一啲繁多功夫步驟嘅食譜,每一步可準確度都係關鍵嘅,阿保如果鍾意食嘅 或 有動力 煮俾人食嘅,就真系會煮得好成功,又唔怕繁瑣。我就係咁學會整 pizza,薑撞奶 等等。

我順便又講一則 生活小品:
天天我負責整理好我先生睡過的床單被子枕頭的,偶爾我會不記得,我先生會不作聲色地自己整理好。次次如此,久而久之我不能立即知道當天到底是我整理床單的還是我先生整理的。有一次我很高興看到被整理的床單跟我的不一樣,枕頭的開口處方向與我擺放的不一樣,從而我就知道那天是我先生整理的。我就告訴他 我知道因為若我來整理的或就不會是這樣的。他聽進耳朵就馬上感覺逆耳,他笑我:「ouch! .... 你這是在嫌我整理的床沒有你整理的那麼好。」
我分不清他這句話是真不高興還是假裝,按字面上來說就是不高興,我說得有負面圈點的批評。所以我馬上澄清我絲毫沒有嫌他的功夫不好。有時候就是越描越黑。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

侯爵府

858D 發表於 21-4-6 08:08
回覆 YolandaTam 的帖子

阿保 都有其用武之地嘅。

阿保好容易「言者無心,聽者有意」㗎,我好明白,你先生嘅「諗得太多」我同阿女都經常發生㗎。
我哋香港網課咗幾個月後有返面授課堂,阿女未調節好時間表,温書有啲 behind schedule。阿保問個女乜原因同可以點改善。其實我哋母女聽起覺得都好大壓迫感。
阿女雖然有啲唔開心,但都解釋返話自己體能欠佳,七點開始魂不附體;所以返半日學(十二點四十分放學)嘅日子只能温四個鐘頭書,返全日(四點放學)温得兩個鐘頭,經期前四日至經期結束效率再下降。

侯爵府

YolandaTam 發表於 21-4-6 11:20
阿保好容易「言者無心,聽者有意」㗎,我好明白,你先生嘅「諗得太多」我同阿女都經常發生㗎。
我哋香港網 ...

阿保當然唔明白,又複述返自己當年會考同A level 每日温八個鐘書。
嗱,其實佢應該冇乜背後意思嘅,但我哋普通人就會諗多咗,諗:喂你係咪意有所指,令我覺得自己無用

珍珠宮

YolandaTam 發表於 21-4-6 11:21
阿保當然唔明白,又複述返自己當年會考同A level 每日温八個鐘書。
嗱,其實佢應該冇乜背後意思嘅,但我哋 ...
哈哈哈、、、、喺阿保思維嘅出發點,neurotypical 人真系唸多咗,甚至會話我地喺度曬,炫耀自己點威。人地已經擺明係冇嗰樣,我就偏要講我有嗰樣,唔識得 「崩口人忌崩口腕」呢種脆弱時刻。但其實我地出心設置唔係嫁,我地只係注重於分享自己使得嘅方法去做得更好,希望人地有得著。但就唔懂點就住人地嘅心情來有揀擇地講。

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

858D 發表於 21-4-7 10:29
哈哈哈、、、、喺阿保思維嘅出發點,neurotypical 人真系唸多咗,甚至會話我地喺度曬,炫耀自己點威。人地 ...

我都唔明, 我家阿保, 日日重複某些動作, 唔悶的嗎?

每晚11:30左右, 就入房, 收拾下被舖, 日日如是, 轉頭就瞓, 做來做咩?

準時入房開空氣清新機, 日日如是, 好似個機械人咁.........

每次開完部車, 一定到後座檢查一下, 下車又要擦一擦對鞋(其實我覺得無用的)
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

珍珠宮

Manwah 發表於 21-4-7 15:53

每晚11:30左右, 就入房, 收拾下被舖, 日日如是, 轉頭 ...
這麼particular的固執位 又是 阿保 的經典。我先生已經放棄或不再關心我這麼particular的固執位的由來了。

以下是 在Youtube 搜索的 一美肥皂劇 中 阿保 人如何解析他為何非要坐那個沙發位不可:【The Big Bang Theory - 101-Sheldon explains to Penny his spot on the couch

侯爵府

2024年龍年勳章

Manwah 發表於 21-4-7 15:53

每晚11:30左右, 就入房, 收拾下被舖, 日日如是, 轉頭 ...

"每晚11:30左右, 就入房,
收拾下被舖, 日日如是, 轉頭就瞓, 做來做咩?"
佢要事先床舖整齊,然後打開被安心睡覺?
呢D動作似滿足緊佢一D心理上需要
同我C6乜都噴酒精一樣, 上咗癮, 唔做唔安心

子爵府

小菜豆 發表於 21-4-8 10:16
"每晚11:30左右, 就入房,
收拾下被舖, 日日如是, 轉頭就瞓, 做來做咩?"
佢要事先床舖好整齊,然後才打開被安 ...

佢有個定律, 假設一樣事情的運行是永恒的...

佢好自私, 又好計較, 所以好介意別人弄髒/ 亂佢的被舖 (佢成日以為我攪亂佢的東西, 可能以前只有我同佢, 個女係結婚近十年後先出世, 所以屋企有任何問題都歸咎於我身上), 佢一直以為我會整亂他的被舖, 所以在瞓前收拾一次....(其實好無謂)

佢既定的生活軌跡及想法, 可以無限LOOP咁, 日日重覆, 奇人一個, 好似機械人咁....

仲有佢成日罵錯我....好多時係工人姐姐或女兒的遺漏, 永遠都歸到我身上, 所以我和他的關係很差很差.

侯爵府

2024年龍年勳章

Manwah 發表於 21-4-8 10:23
佢有個定律, 假設一樣事情的運行是永恒的...

佢好自私, 又好計較, 所以好介意別人弄髒/ 亂佢的被舖 (佢成 ...
重複和刻板喜好, 自私計較係亞氏/A仔性格特癥。
我以前都成日硬食工人或仔做錯的後果, 明白妳心情。

子爵府

小菜豆 發表於 21-4-8 10:43
重複和刻板喜好, 自私計較係亞氏/A仔性格特癥。
我以前都成日硬食工人或仔做錯的後果, 明白妳心情。:thinki ...

謝謝你,

最後你點包容你老公? 還是緣了.............

侯爵府

2024年龍年勳章

Manwah 發表於 21-4-8 10:50
謝謝你,

最後你點包容你老公? 還是緣了.............

我帶仔搬開住, 現在分居中, 生活上頂唔順佢, 並且對移民有分歧...
其實未至於關係好差,我地趁酒店價格平放工放假見面維持關係,
雖然分開住好租屋燒銀紙, 但係我也要嘗試經濟獨立, 不想生活圍住他轉,
長遠困獸鬥只會磨滅感情。或者妳都試下同C6短暫分開, 攞返自己的自由和生活。
比自己抖下氣。

子爵府

小菜豆 發表於 21-4-8 11:01
我帶仔搬開住, 現在分居中, 生活上頂唔順佢, 並且對移民有分歧...
其實未至於關係好差,我地趁酒店價格平放 ...

其實你的方法也不錯, 但消耗金錢

相對我而言, 我女仲係細, 中一生, 而且學校就在屋企附庍, 搬都搬不了, 困獸鬥, 都唔知可以支持到幾時

因為我俩關係唔太好, 阿女出現情緒問題, 都唔知點解決.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊