夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

疫情淡d 我地又見返心理醫生。
醫生拎左一個道具-一個波。佢想帶出每當我拋個波俾阿保,阿保要接住。eg 我問佢問題,佢要答我而唔係無回應就走左去。
仔細諗返,咁多年個波都跌落地下的

珍珠宮

pnylw 發表於 20-6-12 22:25
疫情淡d 我地又見返心理醫生。
醫生拎左一個道具-一個波。佢想帶出每當我拋個波俾阿保,阿保要接住。eg 我 ...
係咪即係話妳要等佢回應妳來證明佢收到妳嘅訊息,交托佢辦嘅事,或則到妳意思?
我係人地有問我,我必應。至於有冇則準人哋嘅意思來回應就另外一回事了。
我最有困難的是要辨別他人問我問題的重點和出心設置 是以下兩樣那一樣:
1 究竟他是真的想知我腦袋如何想到會這麼做,會如此選擇,
2. 還是他在挑戰我做這事的方式和選擇,對我做嘅與選擇有負面意思。
於是我會揀一個我會準確作答的來回,就是以上的第1樣,只照問題的字面意思來照自己的實況回答。
例如此類問題:“Why are you doing this?” 「你究竟真唔明定假唔明?」
這類問題會引起我思維對自己一連串嘅分析,首先我要準確理解發問人指的「明」是甚麼?而後就要分析自己在那裏表現出來給發問人誤解我明的地方,不明的地方。跟住我要如何再多加解析給發問人明白我在她向我發問之前所做的事,講的內容 背後的邏輯思維,因由,動機,出心設置。結果就會搞到如 @YolandaTam 在樓上 1030#講她家阿保相公 會死loop,可以loop到半夜嘅情況。
現在回想,我與前夫初婚時,前夫第一次唔睬我,唔同我講嘢,我要知道點解,於是打開來同佢一起研討。結果我就loop到佢由晚上八點交談到過了零晨兩點。我才得到個我將來在與他互動上我評估有可能改進嘅方案而唔會令佢唔同我講嘢嘅。咁我才罷休去瞓覺。那時我沒有工作,沒有書讀,所以我有這麼多的資源和我前夫搞好個關係。後來婚後好快前夫就搵錢養家不得力,我要擔負起這必要有人肩負的家庭崗位的話,我必須全程投入我所有資源,於是捨棄了所有搞人際關係的要花我的資源。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

YolandaTam 發表於 20-6-12 13:36
好多亞保沉迷緊嗰陣被打擾,即時變暴龍
好想知當初 858D jm 湊女點克服呢個問題
...
我同大女有嘅互動最多。這個女也是測試 Apserger positive 的。我在下面會講被這個女打擾的情況。
第二個女,佢互動能力有限,我照顧佢生理需要最多。而且照顧佢時必須要全程投入,如果唔係好容易要送佢入急症室。所以我減低自己所有被打擾的機會。我基本上乜都放低曬,只全心全意地照顧佢。
第三個女,只有資源專心湊到她戒掉我的人奶。這女已經有大家姐同佢玩,示範畀佢睇,她戒片比大家姐早。自理能力發展方面都比大家姐早。她好像知道自己是BB似的,樣樣都要與大家姐並齊。
講翻大女:阿保媽咪湊阿保女,呢次有故講;佢會特然間無厘頭咁大嘈大嚷,我一停低我專心做緊嘅嘢時,佢就唔扭計。
佢未聽懂好多人話時,未會行咁細時,我停低唔做嘢,我亦冇同佢互動,靜係同佢對望,佢就唔嘈。我一返轉頭對住部電腦繼續做我要為我媽搞嘅事時,佢就大嘈大嚷。佢又唔係尿尿,便便的,又唔係肚餓,或甚麼不舒服的,自己玩緊嘅玩具好地地。我決定唔理佢,繼續專心做自己要辦成的事。點知佢唔罷休,係都要嘈到我停。我一下子唸唔到點同佢溝通佢先會則到佢咁同我互動沒有效用,我用翻佢嘅溝通方式來會佢,這次我停下自己做嘅嘢,同佢對望,但呢次我加多一個反應,就係學佢咁對住佢大嘈大嚷。佢用「啊、、、啊、、、啊、、、」咁嚷我,我又用翻「啊、、、啊、、、啊、、、」咁嚷佢,嚷到佢唔嘈。我自己專翻身繼續做我嘅嘢。做完先理佢。以後佢都好似冇再咁同我互動。
後來會行,會自己食,識聽簡單指示,兩、三歲咁大,教會有傳道人到訪,我留客吃午飯。坐埋位一陣,佢扭計大嘈大嚷,我測過佢有冇對乜嘢唔滿意,又冇,搞到我哋大家食不安。我抱起佢入我主人房,關埋門,半跪體位,將佢彎腰放上身在我大俾上,一手臂扶搵佢唔會跌,一手連續打佢八月十五 十下以下。然後慢慢企翻佢起身自己站立。我繼續跪著同佢兩眼平線相看,好平心溫柔咁同佢一邊講一邊用紙巾幫佢抹眼淚,:「頭先妳冇聽媽咪話,媽咪叫你唔好喊,你係要喊,曳曳,所以而加媽咪要打打妳。而家妳喊完,媽咪再同妳一齊出去繼續食飯。出去唔好再喊,要做乖乖女。」佢好快收聲,唔喊,咁我就拖住佢手一齊當乜事都無發生過咁行出飯廳,安坐好佢係high chair 上。大家繼續食飯。
再去到佢五、六歲時,有次我開車帶佢出去玩,我一開出街,佢就開始無啦啦大喊大叫。我叫佢自己收聲,講畀我知對乜0野唔滿意,佢又唔講,問佢係咪唔想去,我可以唔帶佢去,畀足機會佢自己收聲同我講,我車行到就來出十字路口,佢連一個字都唔講,靜係得個大喊。結果我選擇立即係十字路口掉車頭使翻屋企。佢知道我回頭,更加話「No.No.No.」仲發咗癲咁係咁踢前座椅背。我唔理佢,照開翻屋企停車場。泊好車,但唔落車,我有中氣咁同佢講:「如果妳仲想媽咪同妳去嘅,妳要自己收聲,我要聽到妳唔喊,平靜後,我才再開車同妳出去。」佢後來自己收到聲。咁我亦當無事發生過咁再次開車帶佢出去。
團契同我互動慣嘅人都話我講嘢溫柔而且慢。失去耐性時講嘢先會快速。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

別墅

858D 發表於 20-6-13 04:58
係咪即係話妳要等佢回應妳來證明佢收到妳嘅訊息,交托佢辦嘅事,或則到妳意思?
我係人地有問我,我必應。 ...

我c6 99% 跳去你point 2.
2. 還是他在挑戰我做這事的方式和選擇,對我做嘅與選擇有負面意思。

基本上我每問一次問題佢都當我敵人 challenge 佢。有時我真係唔明想了解,佢就點都回應唔到我/ 發脾4唔答我,都唔知話佢玻璃心好定自尊心太强,所以我地連理性溝通都無。

珍珠宮

pnylw 發表於 20-6-13 09:21
我c6 99% 跳去你point 2.
有D阿保係難以從發問者嘅語氣,聲調,重音,快慢,甚至臉部表情來分辨兩個points的那一個point。其實我都分辨唔到,我就算見到對方好冇耐性嘅面部表情,我都唔選擇以point 2 來解譯發問者的意思,因為
A、如果係我自己發如此問時,我一定是point 1 的出心設置。
B、阿保的同理心所及之地只限於自己的自身經歷。從小至大,我甚少被人如此發問,更不會被問後又叫我不必作答或作解析的。我是在這版才多經歷這等事,可能妳C6過去的經歷是我的相反,所以他會選擇point 2來解譯你。
C、就算我發問時有生氣的賣相,我也不是對任何人來生氣,我只是因為要承受事情的負面果效而失去耐性。如 小菜豆在樓上說她老公因為兒子賴屎而僅僅於懷了幾日,我都會。
D、根據我所領受嘅正道的人與人之間相處之道是先 "give other a benefit of doubt",假定人無罪,在從口供中,和其他證據證明他屬於與我難相處的類別。例如那些人問了我這類問題又要叫我閉嘴,不聽我作答的。

侯爵府

858D 發表於 20-6-13 10:58
有D阿保係難以從發問者嘅語氣,聲調,重音,快慢,甚至臉部表情來分辨兩個points的那一個point。其實我都分 ...

昨晚有一件事,亞保同阿女&我幾乎嗌交。
阿女經常要自己印老師 handout, 用 inkjet 印易化開。碰啱亞保放假,我提議去買部 laserjet,晚餐外賣返屋企。買完返嚟,我陪阿女去睇跌打,亞保留喺屋企,講好咗我同阿女返咗嚟佢就落街買嘢食。

侯爵府

回覆樓主:

同阿女返到屋企......
亞保:食乜?
我:um......(我胃炎)紫蘿牛肉唔得, 通菜鮮魷唔得...... 咁燒肉例牌,腐乳炒通菜啦......
女:燒肉要爆過先至食喎......
亞保(插咀):你唔好出聲住!
女:我順口提吓啫,天氣咁熱,唔爆過啲燒肉會肚痾㗎嘛...好,咁我唔講囉。
我:咪住,燒肉爆過咪硬得滯 (猶豫不決)你都係買碗瘦肉粥俾我,我食少少你哋啲菜咪得囉!
亞保(瀕臨暴走):咪講好咗食呢間,你唔得嘅話唔好講吖嘛!
我:咁我諗住你哋啱食咪得囉......你咁惡做咩喎
結果亞保轉身出咗去買,四餸,一粥,一糖水,一樣不漏

侯爵府

回覆樓主:

亞保出咗去,我哋兩母女完全搞唔清楚佢乜事幹咁扯火。
亞保返嚟,佢自己解畫。
亞保:講咗係去某幫襯開餐廳買外賣,我就當係一個 must work 嘅方案,完全無考慮過你胃炎,啲嘢食唔食得嘅問題,突然間變卦,我就
我:你啲人係咁㗎啦。

珍珠宮

YolandaTam 發表於 20-6-13 12:30
亞保出咗去,我哋兩母女完全搞唔清楚佢乜事幹咁扯火。
亞保返嚟,佢自己解畫。
亞保:講咗係去某幫襯開餐廳 ...

你老公嘅思維呢樹同我似。爆火係自己感受到嘅,於是就會爆完後自我分析得有咁specific 得咁 specific,然後有個需要感去講解翻畀當時人(你個例子,妳同阿女)知。
我想要達到的果效:
1. 希望別人明白自己那正面善良的出心設至而不會因誤會造成反彈情緒生自己的氣。
2. 希望別人大人有大量,能力就住我嘅辦事不力來使用。望妳能明解臨時改變我要執行任務嘅方向係會使我有辦事不成或不如收貨人(妳)的要求嘅壓力感。

我分析自己可能表達力比普通人低,常被人誤會,飽受被負面誤解,有口說不清的痛苦。於是特別有需要被準確了解。

珍珠宮

858D 發表於 20-6-13 08:18
我同大女有嘅互動最多。這個女也是測試 Apserger positive 的。我在下面會講被這個女打擾的情況。
第二個女 ...
回顧,發現我這阿保大女 與我小時有同一樣的毛病。就是沒有溝通地無情情爆喊。
家母說我小時候會特然間坐在她旁邊在姨媽家中看電視爆喊。無論大人用甚麼方法氹我,我都不收聲。最後家母唯有呃我話鄰居有個 Bogeyman(中文版應該係叫 R污婆),聽到細路喊,就會來偷咗個細路走。咁嚇我,我至收到聲。
我估又係由於阿保不善於表達自己,不善於知道自己究竟想點。
好似近日又有一單有我要學習的地方,我想去安慰人,減少那人的負面感受,估不到反而讓人認為我是在分析佢嘅事。我慌忙道歉,我差點又衝逃覆轍地犯同一個錯,就是去多加解析我的出心設置。幸好過去在這版受的訓練讓我記得不要再描,只會越描越黑。

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-6-12 13:50
"要在阿保的專長上說服佢是要懂使用那方面專長的術語"...完全同意, 我C6同妳MINDSET一樣

「普通人都係咁、、、自己記憶就係憑據。、、、」見妳真有慧眼,分辨到阿保與普通人之別,如果我前夫好似妳咁識唸,我就唔會畀佢搞到我多時無言以對,食死貓。

侯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 20-7-3 11:37
「普通人都係咁、、、自己記憶就係憑據。、、、」見妳真有慧眼,分辨到阿保與普通人之別,如果我前夫好似 ...

因為我承認伴侶叻過我, 亦接受咗要繼續共同生活的話, 家庭就要以佢為主導。註定家庭地位不能平等。
幸好, 從小我對愛情婚姻沒有浪漫憧憬, 而家沒有失望。
亞保如果有分類, C6都比較似妳類型, ESP妳嘅選擇恐懼症/系統性選擇,
終於令我明白佢今時今日與別不同的生活方式, 亦知道有D生活鎖事不能隨佢系統性選擇,否則佢會忘記肚餓或基本人道需要。
大事就交俾佢系統性分析選擇, 一般佢都會先老點我幫佢地墊式搜集資料, 佢才有系統性決定。

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-7-3 12:10
因為我承認伴侶叻過我, 亦接受咗要繼續共同生活的話, 家庭就要以佢為主導。註定家庭地位不能平等。:sweati ...
好感恩有妳在此分享與亞保伴侶相處的成功之道。
近年來多了對亞保從心理學上來分析,亦開始對亞保症做個分類,有學者把之分 5 類。將來當研究資料越多時可會更細分。
我的症狀分佈在這兩類居多:Methodical 和 Studious
妳在前的貼文曾說過妳C6身邊有接觸的朋友多數有佔他便宜的情況,想他多認識些對他好的朋友例如他的舊時大學同學,我不記得妳是如何形容他,但當我閱讀理解妳描述的,亦令我想起他這方面和我有相似的。根據 以下連結資料:這種症狀是 Studious 類型亞保。
https://blogs.psychcentral.com/not-robot/2016/09/the-five-types-of-aspergers/?li_source=LI&li_medium=popular17
五類亞保中,這類阿保的 意識能力 最低。容易被人佔便宜。 這類亞保 當後生時常被人嘲笑,但現在 在有生活歷練的人中反而喜歡有 這類亞保 在他們的朋友圈子裏。這類亞保可會很有幽默感。

子爵府

858D 發表於 20-7-3 11:37
「普通人都係咁、、、自己記憶就係憑據。、、、」見妳真有慧眼,分辨到阿保與普通人之別,如果我前夫好似 ...

我反而覺得
你前夫係咪有咩問題?
睇你之前既回覆
佢脾氣, 情緒, 溝通能力甚至智商係咪明顯有問題?
甚至到一個可以攞傷殘津貼既程度?

珍珠宮

crt1234 發表於 20-7-4 13:01
我反而覺得
你前夫係咪有咩問題?
睇你之前既回覆
自從我前夫一年前第一次主動離開我搬到老遠,我不需要與他日日有機會互動後,我越來越睇到佢係有某方面問題。以前我為大局著想,我冇得揀,一直要同佢「困獸鬥」,所以一直搵不到適合我家的方案和資源分配來正面對抗佢有嘅問題。過去這一年來,我甩身後才開始慢慢處理過去27年來被他精神、情緒虐待的後遺症。過去一年我是在休養總總受虐待的生理健康問題,也沒有空餘資源來正視他的問題。
這裏有人以為我常曬幸福,曬我先生。其實我的出發點是要平衡我自己,我知不是我先生特別對我好,而是我前夫實在對我太不健康。我要不斷定睛在我先生對我好來壓抑我負面情緒來繼續面對我前夫。
「甚至到一個可以攞傷殘津貼嘅程度?」如果佢願意睇心理醫生,用有效的證明文件來攞傷殘津貼,我就唔使同佢捱得咁身心疲弊。畀你提咗我,等我唸下有咩辦法可以使佢攞傷殘津貼。

子爵府

858D 發表於 20-7-5 03:04
自從我前夫一年前第一次主動離開我搬到老遠,我不需要與他日日有機會互動後,我越來越睇到佢係有某方面問題 ...

難道你27年來從來都無諗過佢有咩問題?
中間有無諗過叫佢睇心理醫生?
從來都無正視過?

我諗佢咁既情況
應該唔會批到傷殘津貼

珍珠宮

crt1234 發表於 20-7-5 14:30
難道你27年來從來都無諗過佢有咩問題?
中間有無諗過叫佢睇心理醫生?
從來都無正視過?

我自己都係怪人一個,自問沒有資格或資歷評估人哋有咩問題。
中間我哋唔係經濟上嘅挑戰就係資源上嘅挑戰 照顧個與生俱來有嚴重腦癱的女兒,草根階層退休沒收入不懂英文靠我養和照顧嘅父母。為大哥一家5口新移民生活奠基等等有我們忙碌生活的。
其實現在你提起佢可能心理上不健康,我才開始懷疑。我懷疑都係因為我假設你有普通人的審人能力,所以你比我有資歷和資格分別出一個人在心理方面的問題。

況且,一直以來我對我前夫只有一個要求,就是佢擔起養家活兒的擔子。我連這麼簡單的,人之常情的事都搞唔郁佢來承擔。我仲可以對佢有乜嘢影響力?我真係從來都無正視過。冇唸過佢心理問題會影響佢養家能力。我咁睇,如果佢只系做一份例如郵差或司機的工作(我已知足),不用要一個心理上好健康嘅人都做得到吧。

珍珠宮

講開從來只有人話我生活上的問題,沒有我話人的事。
今天,我先生叫我換衣服和他一起在他的工作坊搞雷射金屬器材,我開心地換上吊帶工人牛仔布裙。由於吊帶總是從我脖子上跌落手臂,就算我在背後已經交叉了吊帶,依然會跌。這次我改了方式來穿,連前面也把吊帶交叉來繫在胸前。It works for me. I have no problem with it. 我先生看住我笑了 。我從他的反應中才領悟到我這樣穿有給人怪怪的感覺。人哋會覺得有問題的。我先生很像湊女的動作伸手來把我的吊帶反交叉繫在我胸前。我也不堅持我的方式。
我有些名牌T shirt,由於底面有縫布連接的地方,和有牌子在背後 銀著我肌膚,使我不舒服,我會把牌子剪掉,專登把T shirt反轉底面來著。同先生去街坊酒樓飲茶,D相熟侍應生會笑提示我講:「妳件衫反轉咗來著吖。」我笑回,「我知道吖,我有意咁著嘅。 多謝妳嘅好意。」

侯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 20-7-3 21:50
好感恩有妳在此分享與亞保伴侶相處的成功之道。
近年來多了對亞保從心理學上來分析,亦開始對亞保症做個分 ...

"與亞保伴侶相處的成功之道"->今天還不能用成功來評價。
不過透過妳分享作為亞保的心路歷程, 會幫我提升對C6正面印象。
以往我誤解他自以為自己比別人有能力而自大, 錯覺他識賺錢就囂張市儈。
有小孩後覺得他大男人只焦點係自己成就, 卻逃避對家庭照顧責任,
看輕作為爸爸教育的責任。用錢請工人湊小孩, 日後打算又用錢請補習教小孩, 又用錢買物質滿足小孩就以為是愛。
睇完呢個帖, 才認識這類人腦袋的理性, 意志, 羅輯的控制強過基本生理需要和慾望感受。
即是, 上至像照顧幼兒這類脆弱而高度對生理需要及情緒照顧的能力,
下至成年人的情感需要, 亞保完全是盲點。同妳一樣全日冇食飯完全唔知肚餓, 到深夜十二點才瘋狂咁食晒三餐份量。
嬰兒交到他手上一日, 真的可能會餓死或被屎尿浸死。因為他欠同理心沒有能力處理。即時到離婚一日, 他也沒有能力去為挽救婚姻, 因為他也理解不到伴侶在他身邊有幾委屈。除了即時的衝突外, 夫婦常出現的角力, 如冷戰, 報復或耍脾氣, 對"系統思考"的他唔WORK。
我自己的感受就算了, 但是在父母同在有利小孩成長的前提下, 我可以將小孩的需要用理據向他反映。可能他是"Studious", 常常"阿SIR審犯"偵探上身。係教會又成日被人搵笨或作小組話題的取笑對象。
暫時沒有力能離開亞保, 就要想辦法在他身邊生存。如果我能訓練到跟亞保白頭到老, 永結同心, 我應該有妳先生嘅智慧了。

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-7-6 10:08
"與亞保伴侶相處的成功之道"->今天還不能用成功來評價。
不過透過妳分享作為亞保的心路歷程, 會幫我提升對 ...
哈哈,我先生曾經氹過好多女人做佢女朋友,自願獻身畀佢,從來只有佢主動同人分手,不會有人主動同佢分手,有兩個,都會自己搵翻佢要求複合。一個人有如此待人接物的智慧,我都服佢。係我先生第一個非心理學家看出我是個亞保來的。
今日佢同我講咗句好搞笑嘅話:「嘩!你以為你了解你妻子,直至見到她會做這些事。我都要考慮下好唔好繼續同妳一齊瞓。
我笑。
事原,我同佢講我食呢個花生醬加果醬三文治特別慢係因為我要食完雪櫃罐有硬籽嘅 respberry 山莓果醬。我要食 花生醬加果醬三文治 係因為這是我唯一可以食完 家中一罐 薑黃粉 嘅方法。我把薑黃粉加在花生醬上,夾入三文治 來食,咁樣我唔會食到薑黃粉到處都係黃色。如果唔係呢D目的,我係唔食 花生醬加果醬三文治。
當我聽到佢講話開始擔心與我共枕後,我笑回:「你大可放心,只要你唔會變咗隻龍蝦,我係唔會食你嘅。」
佢用好搞笑嘅面部表情來同我講:「我變龍蝦就唔會發生,我係擔心你誤想我係隻龍蝦0者。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊