自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

價唔會落得多,不過好似月尾陸續有香港出產啦!希望快d整多d,國內又可以供應到啦

珍珠宮

birdbird 發表於 20-3-5 22:27
但我係唔飲咖啡呢! 人家一杯咖啡等如我一個 lunch.

me too

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Elenalan 發表於 20-3-5 21:34
我覺得暑假後先有機會回穩

珊瑚宮

birdbird 發表於 20-3-5 22:27
但我係唔飲咖啡呢! 人家一杯咖啡等如我一個 lunch.

正如我所講
唔係買唔起, 係唔捨得買啫

侯爵府

陪月勳章

農曆新年市面無口罩,就話放完新年市面會返大貨,過左初五開工仲未有就以為等國內物流初十新十五開工會有貨,等到大陸放完假啦市面仍冇口罩,就話香港就快有自己生產的口罩.... 等? 學大陸大自己問材料開衣車DIY仲快!

盾牌自己有貨都唔放俾藥房賣,要自己係倉賣$150 盒。

要有正常價$30-50一盒口罩,可能要年尾聖誕甚至2021

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

台灣之前限制每人7日只能買到2個,到今時今日可以7日買到3個,即係你每個用2日,香港好幸福,你肯俾錢就有,印尼$200/50個,日本$400-$500/50個,如果要返工,攞$500買一盒,都可以用2個月,如果唔捨得,咁冇解。

Mar9b    發表於 20-3-8 05:43

珍珠宮

2024年龍年勳章

mizuho 發表於 20-3-5 22:30
應該好困難,現在到歐美澳搶口罩。今天早上英國朋友話一盒50個大陸做內銷口罩賣£36。
朋友在國內做醫療物 ...

熔噴布斷供應?好似主要供應熔噴布嘅係中國,佢地春節過後仲未復工?

男爵府

小肥§澄 發表於 20-3-7 18:34
台灣之前限制每人7日只能買到2個,到今時今日可以7日買到3個,即係你每個用2日,香港好幸福,你肯俾錢就有 ...

我都同意,唔覺得而家香港係「買」唔到口罩,只係你捨唔捨得嘅問題

男爵府

回覆 Kittymummy 的帖子

日本未有禁口罩出口,但係政府已經出咗指示俾口罩工廠,政府統一分配,咁即係一般市面既藥房係唔會返貨啦。另外,禁咗網上轉賣口罩。

侯爵府

陪月勳章

bobomia 發表於 20-3-7 18:46
熔噴布斷供應?好似主要供應熔噴布嘅係中國,佢地春節過後仲未復工?

熔噴布由1.8萬一噸,升到20多萬一噸

伯爵府

其實口罩來貨一定貴左,我寧願貴d 買到都好過之前咁辛苦撲口罩

水晶宮

little_dragon 發表於 20-3-7 19:03
回覆 Kittymummy 的帖子

日本未有禁口罩出口,但係政府已經出咗指示俾口罩工廠,政府統一分配,咁即係一般 ...

但我係日本website 見仲有口罩賣,不過堅貴囉。

大宅

好媽媽勳章

小肥§澄 發表於 20-3-7 18:34
台灣之前限制每人7日只能買到2個,到今時今日可以7日買到3個,即係你每個用2日,香港好幸福,你肯俾錢就有 ...

完全同意。同埋當求大過供,價格上升係一定,講真去少一次旅行夠買曬成年口罩,問題在於自己捨唔捨得,價值觀問題。老實講我窮鬼,但呢D時候我寧願食少餐買多盒口罩,少D出街一盒夠用2個月。
我愛我家!

象牙宮

Herobear 發表於 20-3-5 21:48
其實唔係買唔到
只係貴
我覺得我地已經好幸福

是那一种的。

我附近 200/50pcs
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

goo_littlebb 發表於 20-3-5 22:24
高價仍然會持續,香港本土生產未必夠原材料用。

本土 夠做700萬 一日嗎

珍珠宮

回覆樓主:

大陸政府臨過年前已跟一些做尿片等的工廠合作,免費比機器和原料要佢地改做口罩,唔做尿片。
因為尿片和廁紙用的是無菌廠房,同埋係大牌子(香港都有得賣的牌子)比較有信心。

政府的包裝盒會印有no. ,機械原料係政府,但人力和地方是企業自己的,政府用$3/個購回。
有員工偷雞拎出去賣的,就係散裝。

香港真係好幸福。
點都好,日子會捱過去的。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

別墅

TV家 發表於 20-3-5 21:28
好快會有香港製造囗罩

韓國, 台灣生產線多hk好多,又生產開, 但每個市民一星期實名兩個炸

珊瑚宮

lawbaby 發表於 20-3-7 20:43
韓國, 台灣生產線多hk好多,又生產開, 但每個市民一星期實名兩個炸

韓國, 台灣人會唔會好似香港囤口罩呀。
BK show off不同口罩款, 就知香港人囤得幾厲害

男爵府

新聞話供應無上個月咁緊張,但我覺得不是,某些地區仲係買唔到。我住大埔,今天早上去了幾間藥房,一田,logon,sasa,Watson,只有sasa有幾盒小size口罩買,大人沒有貨,上網買又買唔到,香港生產果D又未輪到我買,所以我覺得係難買到。

大宅

回覆樓主:

依家香港係最多口罩,早前係咁搶日本,韓國,印尼口罩,點知依家人地疫情仲嚴重過香港。

首頁

尾頁

跳至