論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上个工人嘅双面人做法真系气到让人呕血!
让我社交性死亡,根本无法请工人!就算请到工人,咁子嘅被其他人成天洗脑,都冇办法长久做。

有冇人知,我依家该点办???

大宅

jasper001 發表於 20-3-6 10:31
我都以为和上个工人关系相当好。
因为佢对我嘅孩子很唔错,每个月我都有额外畀佢几百块钱奖励佢。
平时都买 ...

換個印尼,唔會羣埋班菲咪唔會聽壞話

複式洋房

回覆 Deutsche 的帖子

系咩?印尼嘅工人照顾小朋友好唔好?
小朋友唔会讲粤语,惊沟通有困难

子爵府

jasper001 發表於 20-3-6 16:01
回覆 Deutsche 的帖子

系咩?印尼嘅工人照顾小朋友好唔好?

印尼也有識英語和國語的,台灣做過工,懂台灣國語

你去找有台灣經驗的,在視像跟她对話試

我用過两個台灣經驗的,國語清通完全冇問題,現在這個還會說英語

大宅

我每次換菲傭一定有八卦鄰居幫佢聯絡上手工人, 壞習慣不斷惡性循環
下次我都要換番次印傭
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

大宅

chbch 發表於 20-3-7 14:21
我每次換菲傭一定有八卦鄰居幫佢聯絡上手工人, 壞習慣不斷惡性循環
下次我都要換番次印傭
...

我就係咁樣被我個機不離手的菲公主玩死,所以換左印傭,第一個印傭係台灣做過三年,所以識國語和少少英文,第二個唔好彩請左個斷約死蠢印印,唔夠3個月送左佢歸家,依家呢個未黎過香港,只係馬來西亞做過2年,暫時好好,好老實聽話!哎!真係好睇運氣gar,我都好希望佢可以keep到,唔係做幾個月後就變哂

複式洋房

回覆 joycechiang 的帖子

佢哋人前一套,对你好尊敬,好有礼貌。转身就到处讲你坏话,真系气死人!
我依家呢个嚟了才几天就讲唔做了,被上个工人和工人邻居洗脑嘅非常严重!
我都要开始揾印佣嚟过渡了!

大宅

jasper001 發表於 20-3-7 16:15

佢哋人前一套,对你好尊敬,好有礼貌。转身就到处讲你坏话,真系气死人!

我果個都係,人格有問題。佢第一日黎,我地咩都買全新俾佢,床、床褥、生活用品等等。平時都買好多新衫俾佢。但佢同我朋友姐姐講我地要佢訓廚房、要佢朝行晚拆、有食無定時、無得休息(下刪三百字)
佢應承賣假拿錢,轉頭同朋友姐姐講我地唔俾佢放假,要去大使館投訴。佢真係痴線兼精神分裂!
唔係我地要人幫手凑b,一早炒鬼左佢

複式洋房

anperbaby 發表於 20-3-7 17:51
我果個都係,人格有問題。佢第一日黎,我地咩都買全新俾佢,床、床褥、生活用品等等。平時都買好多新衫俾 ...

哈,我比較好彩冇遇過公主,可能我只請完約姐姐有關

水晶宮

jasper001 發表於 20-3-7 16:15

打工仔在老闆背後講老闆壞話, 其實好平常喎。

大宅

banana@baby 發表於 20-3-7 19:54
哈,我比較好彩冇遇過公主,可能我只請完約姐姐有關

完約都唔代表好呢度好多僱主都有請完約工人卻遭遇不測。香港好多僱主都會為小朋友/唔想煩,忍到工人完約。原本我都唸住佢做得過得去都會盡量俾佢完約,但佢似係會玩野既人,養唔熟,所以唔會俾佢完約害人。

首頁

尾頁

跳至