自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

本身用開多年nevigator,上月由500m升為1000m光纖, 以為會快及穩定D, 誰知更差。
打上1000,佢話因為當時我只安了wifi+modem 2合1, 沒有租用router, 所以而家1000m 更支援唔到,叫我租router用,師傅會上來安裝,自己買router易裝嗎?唔穩定係因為router?

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

歌莉亞 發表於 20-3-6 19:17
本身用開多年nevigator,上月由500m升為1000m光纖, 以為會快及穩定D, 誰知更差。
打上1000,佢話因為當時我只 ...

我都係租佢公司router,廢事煩,不過貴,一個月68蚊

侯爵府

賣router的師傅會樂意教你

伯爵府

carrieylaa 發表於 20-3-6 19:22
我都係租佢公司router,廢事煩,不過貴,一個月68蚊

我用1000m
佢建議我用$88添呀,我就係懷疑,仲要係租,日後要還
我印象中router係幾百元

子爵府

回覆 歌莉亞 的帖子

好易,你去商場搵賣電腦既舖頭,話俾佢知你要個(無綫)router 輸出幾多,同你要屋企幅概幾大,佢會介紹個岩用俾你,同埋問埋佢點裝,佢應該會教埋你點裝。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

modem是否在屋中間?
否則router條線拖好長
隔幅牆或轉左彎就收得唔好
最好在屋中間位裝

不如去附近水電舖問下裝router咩價?
去淘都200元左右,8針記得買千兆,百兆得4針,會慢d

子爵府

我都係用nevigator 1000m,自己買asus,無問題。有問過我租唔租,但唔係一定要租。

珍珠宮

回覆樓主:

一樣,用2合1多年,怕煩又怕唔識裝。最近決定自己買router(其實係續約時Netvigator的CS提議的,佢話自己買仲抵)。我買咗Netgear obri system,貪佢靚仔又夠cover。手機裝app,跟住做幾個steps,搞掂。聽店員講而家router的setting都係咁,好簡單的。裝好後通知Netvigator停wifi。 而家屋企wifi強哂,又快,爽。後悔換得太遲。

琥珀宮

歌莉亞 發表於 20-3-6 19:17
打上1000,佢話因為當時我只 ...

我都係用網上行1000m光纖,隻舊router支援唔到,考慮過租佢router,最後冇租,自己買Netgear隻Obri Mesh Wi-fi 嘅router,買1主機+1衛星,貴咗。

睇過網上行個租機,佢好似係租Google Mesh Wi-Fi system,佢呢款router街外冇得買,但Mesh 呢種Wi-Fi system可信賴,值得考慮。我買都$19xx,依家$1588,你計返條數,睇吓邊樣抵。

Router好少壞,唔使理網上行講果啲售後服務,安裝router亦不難,所以齋計邊樣抵就得嘞。

琥珀宮

白毛毛 發表於 20-3-6 19:57
一樣,用2合1多年,怕煩又怕唔識裝。最近決定自己買router(其實係續約時Netvigator的CS提議的,佢話自己買 ...

我前年都係買Netgear Obri Wi-Fi system,一主機+一衛星,初擺位唔啱,有啲位成日斷,後來試吓換位擺,掂咗,依家全方位收得好好。我家5人,好多電子用品,呢個Wi-Fi system好正。

公爵府

一定自己買, 買個 Asus都係幾百蚊, 一定抵過租
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珊瑚宮

回覆樓主:

去買個router, 問埋點裝,好容易的
租半年的錢, 貴過你買個新router

珍珠宮

SandyKL 發表於 20-3-6 20:15
我前年都係買Netgear Obri Wi-Fi system,一主機+一衛星,初擺位唔啱,有啲位成日斷,後來試吓換位擺,掂 ...

我好唔鐘意有幾支野伸出嚟的router。
Mesh WiFi system cover又夠大。啱晒。
我鄰居用google,都好靚仔。扁扁圓圓咁。不過我哋面積一樣,擺位都差不多,我Obri 1+1,佢要1+2。

珍珠宮

SandyKL 發表於 20-3-6 20:05

我都係用網上行1000m光纖,隻舊router支援唔到,考慮過租佢r ...

Google mesh街有呀。我鄰居係香港買架。聽佢講好似$2100,1+2組合。
同netvigator租好似要$158/月。自己買抵啲。

琥珀宮

白毛毛 發表於 20-3-6 20:30

幾支天線好阻掟。

Mesh Wi-Fi穿透力好好,所以買佢,雖然有點貴,但貴買平用。

琥珀宮

白毛毛 發表於 20-3-6 20:37
Google mesh街有呀。我鄰居係香港買架。聽佢講好似$2100,1+2組合。
同netvigator租好似要$158/月。自己買 ...

我係2018年搵,當時網上行個技術員同我講,佢地隻Google Mesh router外面冇得買,我係考慮咗一陣子,究竟租佢router好定自己買好呢?最後計吓數,都係自己買。

伯爵府

SandyKL 發表於 20-3-6 20:05

我都係用網上行1000m光纖,隻舊router支援唔到,考慮過租佢r ...

但一般router壽命多少?

琥珀宮

歌莉亞 發表於 20-3-7 14:08
但一般router壽命多少?

起碼4、5年都冇問題。仲有要注意,連router與modem條LAN線都好重要,用最低CAT5e,至可以配到1000m光纖,如果用CAT5就唔掂嘞。俾條有關LAN線教學“拎“你睇。

https://unwire.hk/2018/04/30/lan-router/game-channel/

伯爵府

SandyKL 發表於 20-3-7 14:29
起碼4、5年都冇問題。仲有要注意,連router與modem條LAN線都好重要,用最低CAT5e,至可以配到1000m光纖, ...

我剛check
是cat 5e

琥珀宮

歌莉亞 發表於 20-3-7 16:40
我剛check
是cat 5e

咁慢,可能因為個router問題嘞,換啦!

首頁

尾頁

跳至