時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

yyh08 發表於 20-3-7 14:11
袁講咗除了靠自律,也要靠政府,不然就會有咁嘅估計,如果估計係準的話,看返今日成果,即係政府和市民都 ...

袁係有講140萬,但何講百幾二百萬,有冇誇大又誇大,自行判斷

梁卓偉續說,於無抗體、無疫苗等情況下,六至八成人會受感染,現時做足防疫措施為「買時間」去研發治療方法。

六至八成 = 超過 400萬!!!

有冇誇大又誇大,自行判斷

男爵府

HKITMan 發表於 20-3-7 15:34
袁係有講140萬,但何講百幾二百萬,有冇誇大又誇大,自行判斷

珍珠宮

畀面勳章

HKITMan 發表於 20-3-7 11:46
梁卓偉續說,於無抗體、無疫苗等情況下,六至八成人會受感染,現時做足防疫措施為「買時間」去研發治療方 ...

六至八成?唔同的疫症有唔同的傳播率,以往流感高峰期,香港人唔興帶口罩亦唔興打疫苗,都冇咁大比例人口感染流感喎。

男爵府

我覺得香港政府做得好好 (不喜勿插)

- 封關 (封咗一部份, 無可能全面封的)
- 停學 (保障小朋友, 及傳播)
- 停工 (公務員 work from home)
- 14日隔離

黃屍成日話要搶口罩...
其他國家都係...
歐洲個邊都係...hk$800 一盒....

只係香港人機會主義, 好多人都趁機炒賣口罩...

香港政府真係算唔錯

子爵府

banbanmm 發表於 20-3-7 01:43
又走嚟亂屈人?

兩星期是我在另外一篇報導睇到,引述同一個商台訪問, 你咁神心,可以自己揾 ...

我係真係揾吾到兩星期內香港有百幾二百萬人會感染喎! 幾時有屈你?

你quote 出黎都係話根據流感感染例子而推論。我只係覺得一個正常醫生吾會講二星期香港会有百幾萬人感染唧!
如果何冇講過,就請不要断章取義及亂加日期誇大言論!

當然,如何有講過”兩星期”,就真係佢有問題。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

畀面勳章

JO_100 發表於 20-3-7 16:28
我係真係揾吾到兩星期內香港有百幾二百萬人會感染喎! 幾時有屈你?

你quote 出黎都係話根據 ...

已經解釋過,立場篇報道係quote 佢商台個節目訪問,你聽咗商台嗰節目未?

有值得糾纏的地方嗎? 即係你覺得幾耐會有三成人口即二百幾萬人感染 ?以幾多年計?一個醫生咁樣講有意義嗎?

子爵府

回覆樓主:

真係冇聽到兩星期喎. 所以先問你。

至於百幾萬推論,袁國勇医生都有提到有可能會發生,我覺得佢地係由一些經驗同data推断出黎,希望政府同市民不要掉以輕心,都係好正路。

男爵府

Lindytiger 發表於 20-3-7 10:05

星洲剛剛又多13宗,總數已經到130宗。

我同你討論新架坡,你個龍門搬黎hk?? 咁我信特首多過信d閒人人云亦云。美國先係叫人唔好戴口罩呀話口罩防唔到病毒呀。特首係話如果冇病既可以選擇唔戴,up to u...唔通你當美國佬先係你國既首領

別墅

tester5 發表於 20-3-7 08:05
你讀多點書,就可以做到井底之蛙了,可惜你現在連做井底之蛙既資格都沒有。

支持何醫生、袁教授等專家, ...
Tester, 你忍吾到口又出黎啦! 大黃絲何大醫生教人防疫錄音叫大家做各位' 手足' ,好正呀

別墅

其實何大醫生在這疫症中不斷刷存在感, 加上明顯政治立場, 觀點偏頗, 參考價值低。為了打擊政府, 只挑骨頭, 貫徹黃絲精神

大宅

banbanmm 發表於 20-3-7 16:32
已經解釋過,立場篇報道係quote 佢商台個節目訪問,你聽咗商台嗰節目未?

有值得糾纏的地方 ...

我以為今年疫情完結時有兩至三成人中,應該唔會以年計因為會研發疫苗

首頁

尾頁

跳至