懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問大家係點清胎毒㗎?有朋友話要預產期前一個月開始清!

洋房

ting61722 發表於 20-3-7 14:52

我之前睇開中醫,嗰時我兩胎個體質都唔同,個醫生同我講唔係個個都可以清,有時候會令到BB破氣,所以你去睇睇中醫穩陣啲

大宅

30周後搵中醫跟進,個個媽媽體質唔同,同期五個媽媽去,醫師話一個好毒,一個要進補,一個普通清(綠豆沙/西瓜)/兩個唔駛清(包括我)。37周覆診補氣,醫師再三強調我唔食得寒涼野,如果唔係,子宮收縮會超痛,我第一胎就係超痛

複式洋房

kakakalam 發表於 20-3-7 15:33
我之前睇開中醫,嗰時我兩胎個體質都唔同,個醫生同我講唔係個個都可以清,有時候會令到BB破氣,所以你去 ...

謝謝你分享,因為第一胎好多野都唔太識。見好多人話一定要清胎毒,之後BB的皮膚會好D同無咁容易有嚴重濕疹。

複式洋房

yan1008 發表於 20-3-7 16:11
30周後搵中醫跟進,個個媽媽體質唔同,同期五個媽媽去,醫師話一個好毒,一個要進補,一個普通清(綠豆沙/ ...

謝謝你分享,可以知道你睇個中醫的資料嗎?

大宅

yan1008 發表於 20-3-7 16:11
30周後搵中醫跟進,個個媽媽體質唔同,同期五個媽媽去,醫師話一個好毒,一個要進補,一個普通清(綠豆沙/ ...

可以pm中醫師資料嗎?唔該jm

複式洋房

可以pm中醫資料嗎?謝謝

伯爵府

我第二胎時34週後每天午飯後飲一杯胎菊水,間中飲下椰青,成日食西瓜,38週先食過一次龜苓膏。
第一胎完全無清過。

複式洋房

我產科西醫叫我唔好食白蓮鬚清胎毒,生完會大出血,佢話無需食太多涼野

水晶宮

ting61722 發表於 20-3-7 16:12

謝謝你分享,因為第一胎好多野都唔太識。見好多人話一定要 ...

咩叫一定要?當然唔係啦。我兩胎都冇做呢樣嘢,兩個小朋友而家皮膚都幾好,並冇濕疹。濕疹多數係遺傳問題。

複式洋房

我35週,前幾日去睇中醫,問佢洗唔洗清,佢求其話汁兩包白連蘇煲雞蛋就得,但要月尾先好食喎

大宅

我睇開的醫師建議33週去睇中醫,清胎毒,主要係便秘問題

同埋睇媽咪的體質,人人不同唔好跟住人亂食,請教返醫師

洋房

回覆樓主:

我36W去睇中醫,中醫叫我唔好飲椰青水、食綠豆、薏米,寒涼食物不可,怕BB提早出世。
可多食黑芝麻。
腐竹雞蛋糖水、豆腐花等可間中食。
開了個湯水食譜給我,是安胎、滋陰、去濕。
個個人身體狀況不同,清胎毒方面,有疑問,要請教中醫

大宅

ChingChing19 發表於 20-3-8 07:14
我睇開的醫師建議33週去睇中醫,清胎毒,主要係便秘問題

同埋睇媽咪的體質,人人不同唔好跟住人亂食,請教 ...

複式洋房

綠豆乳鴿湯加蜜棗同陳皮

伯爵府

回覆樓主:

我嗰時唔敢太早清,怕早產,大約36,37周開始先飲下椰子水

男爵府

我都係輕輕清因爲怕太早清會早生,我都係飲下椰青水、腐竹蛋、芝麻糊

大宅

回覆樓主:

椰青水
2日一支,我B皮膚又白又滑,沒頭泥沒起粒

首頁

尾頁

跳至