0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新手媽媽,剛剛睇咗醫生,搽緊類固醇藥膏,好擔心濕疹醫唔斷尾,請教各位媽媽同bb 護理要注意嘅地方及藥膏推介(emoji)

男爵府

MamaChang 發表於 20-3-7 17:33
新手媽媽,剛剛睇咗醫生,搽緊類固醇藥膏,好擔心濕疹醫唔斷尾,請教各位媽媽同bb 護理要注意嘅地方及藥膏 ...

類固醇藥膏好快見效但亦都好易復發,最緊要注意保濕,如果皮膚覺得乾,勤力啲搽cream 兩至三個鐘要補搽一次, 大約一個星期會見效之後就唔使搽得咁密

別墅

新手媽媽,剛剛睇咗醫生,搽緊類固醇藥膏,好擔心濕疹醫唔斷尾,請教各位媽媽同bb 護理要注意嘅地方及藥膏 ...

physiogel.ai cream 我仔又係3個半月大 前幾日濕疹 我都擦緊類固醇加physiogel ai.cream 覺得好似幾唔錯 摸bb塊面唔算笠

別墅

kissapplegirl 發表於 20-3-7 18:10
類固醇藥膏好快見效但亦都好易復發,最緊要注意保濕,如果皮膚覺得乾,勤力啲搽cream 兩至三個鐘要補搽一 ...

ler隻cream 我b未發濕疹時擦好似ok 但佢濕疹個日同佢擦超紅 可能都唔關cream事ge 純粹發炎

複式洋房

arsi_1002 發表於 20-3-7 18:44
physiogel.ai cream 我仔又係3個半月大 前幾日濕疹 我都擦緊類固醇加physiogel ai.cream 覺得好似幾唔錯 ...

感謝分享.等我聽日去買來試試先

複式洋房

arsi_1002 發表於 20-3-7 18:44
physiogel.ai cream 我仔又係3個半月大 前幾日濕疹 我都擦緊類固醇加physiogel ai.cream 覺得好似幾唔錯 ...

感謝分享.等我聽日買來試試先

複式洋房

kissapplegirl 發表於 20-3-7 18:10
類固醇藥膏好快見效但亦都好易復發,最緊要注意保濕,如果皮膚覺得乾,勤力啲搽cream 兩至三個鐘要補搽一 ...

好的,原來要注意保濕先唔會咁容易復發,收到

男爵府

MamaChang 發表於 20-3-7 19:29
好的,原來要注意保濕先唔會咁容易復發,收到

濕疹係長期戰,類固醇係治標,好返都唔可以鬆懈,長期搽cream... 不斷試唔同牌子試到啱BB 為止,加固食物都要小心。

禁止訪問

複式洋房

arsi_1002 發表於 20-3-7 18:49
ler隻cream 我b未發濕疹時擦好似ok 但佢濕疹個日同佢擦超紅 可能都唔關cream事ge 純粹發炎
...

同你一樣!我幫b搽完好似仲紅左同多左幾粒
後尾無比b搽, 我自己都有濕疹,前排諗住唔好浪費,我拎黎搽, 勁乸!乸到d濕疹位係紅卜卜咁... 但搽左幾日真係好返, 但真係好乸...唔敢比bb搽
我諗依d都係要夾人

別墅

濕疹斷尾可以唔洗諗噤濟,唯有可以幫佢舒緩,舒服d噤過渡過今次發作https://youtu.be/Q0BoMrM1rLg 我係跟佢share嘅情況嚟搽cream嘅,希望都可以幫到你

複式洋房

honeybid2 發表於 20-3-7 20:49
濕疹係長期戰,類固醇係治標,好返都唔可以鬆懈,長期搽cream... 不斷試唔同牌子試到啱BB 為止,加固食物 ...

請問濕疹BB加固有咩心得?我BB食咩都敏感,如果跟傳統方法就咩都唔食得

男爵府

Yoyochana 發表於 20-3-14 08:25
請問濕疹BB加固有咩心得?我BB食咩都敏感,如果跟傳統方法就咩都唔食得
...

唔知JM有冇聽過「無麩質飲食」。我朋友囝囝係靠呢樣控制住濕疹(唔敢話斷尾)。要細心研究BB 到底對邊樣特定食物敏感,又或者好多濕疹體質其實對糖同麩質敏感。

禁止訪問

洋房

好想分享 前兩日見阿女塊面紅腫同粗糙 夜晚訓覺扭計抓自己塊面 好心痛 一起身即刻去萬寧買左隻面霜同沖涼 derma 365 for babies濕疹個種 搽左一日 第二朝退曬 開始甩皮 而家皮光肉滑 好似無發生過咁 可以試下 絕對無利益架我 純粹分享!阿女好返 比左我媽咪用 佢搽左手上一達試下 真係無咁紅 對我地係有效既

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至