自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

爛賭港龍女地勤唔熟唔食. 付訂金逾300萬港元現金

名國泰港龍女地勤,上月突然透過手機短訊聯絡一名舊同學,聲稱有大量口罩出售。舊同學將消息告知親戚朋友,最後連同她共有7人訂購7萬盒口罩,並按對方要求先繳付訂金逾300萬港元現金。詎料付款後,對方卻遲遲未交貨,其後更失去聯絡,受害人於是報警,警方調查後,今日(7日)在青衣將涉案女地勤拘捕,不排除有人因爛賭輸錢欠債而犯案。

被捕女子姓薛(32歲),據悉在國泰港龍航空公司任職地勤。消息稱,有人在上月傳手機短訊聯絡熟識的一名舊女同學,噓寒問暖後,聲稱自己有門路取得大量口罩,可供出售,問她有沒有興趣購買。舊女同學見新冠肺炎疫情仍嚴峻,巿面口罩供不應求,購買合宜口罩仍有困難,價錢亦昂貴,因而對可以輕易購入口罩大感興趣,表示要購買。

與此同時,舊女同學亦將有關消息轉發多名親戚朋友,其後有6名親戚朋友回應表示要購買。舊女同學於是作為聯絡人,連同她及6名親戚朋友共7人,向賣家購買共7萬盒口罩,賣家要求他們以現金支付訂金,7名受害人均答允,最終按要求將逾300萬港元的訂金支付。

但7名受害人其後遲遲未有收到有關口罩,而賣家不久亦失去聯絡,懷疑受騙,於前日(5日)及昨日(6日)先後報警。警方葵青警區重案組接手調查,根據受害人提供的資料經深入追查後,今日(7日)下午約2時採取行動,掩至青衣長宏邨,以涉嫌「以欺騙手段取得財產」將涉案女子拘捕,其後再押她往機場的辦公室搜查儲物櫃,拘捕行動中探員檢獲現金及手機等證物,相信與案有關,警方不排除有人因爛賭輸錢,欠下債務,進而藉出售口罩向朋友行騙,將進一步調查。

自新冠肺炎爆發以來,口罩需求大增,供應緊張,過去曾有一罩難求的情況,排長龍購買口罩成為常事,相關口罩的騙案或盜竊案亦驟增。根據警方數字,截至3月4日,警方共接獲1053宗有關網上社交平台購買口罩的騙案,涉及金額約3,600萬港元。

珍珠宮

好媽媽勳章

7個人買買7萬盒口罩?買甘多唔係諗著羅來炒啊嘛

伯爵府

寵壞了 發表於 20-3-8 16:37
幾肯定啦,貪字得個貧

conniesze1212    發表於 20-3-8 18:14

水晶宮

回覆樓主:

300萬元,幫手賣口罩可以呃到咁多,個老千都估唔到。

水晶宮

一次過比3球,勁!

伯爵府

.

男爵府

BK Milk勳章

普通人怎會可以攞到7萬盒口罩?
信佢嘅人智慧都好有問題!

侯爵府

受害人也是買來炒吧!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

係咯、我都以為睇錯……7萬盒唔係炒拎咁多做乜

公爵府

chingyeewong 發表於 20-3-8 16:46
普通人怎會可以攞到7萬盒口罩?
信佢嘅人智慧都好有問題!

x2 竟然咁都信

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

受害人買好多呀

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

你話攞70盒分比親朋戚友就話啫,要咁多貨好明顯想炒賣,黑心講真係抵架,好彩拉到人

男爵府

.

水晶宮

annlee 發表於 20-3-8 17:11
你話攞70盒分比親朋戚友就話啫,要咁多貨好明顯想炒賣,黑心講真係抵架,好彩拉到人
...

子爵府

2018復活節勳章

300萬有7萬盒口罩,除返開43蚊到一盒呢個價今時今日又真係好吸引既

子爵府

7萬盒....一個人1萬盒

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

似係呱

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

一個唔熟唔食,另一班貪字得個貧。

大宅

平均一人訂一萬盒...
貪字得個貧.....

男爵府

7個人$300萬,每人40幾萬,雖然係現今社會唔算多,但真係可以諗都唔諗比出去

首頁

尾頁

跳至