自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請問口罩歐盟標準EN14683 typeI,II, IIR有冇PFE指數呀?睇左好多資料都係唔明。

子爵府

歐盟標準不要求做PFE測試

大宅

chai 發表於 20-3-8 20:55
想請問口罩歐盟標準EN14683 typeI,II, IIR有冇PFE指數呀?睇左好多資料都係唔明。
...

好似唔需要列pfe, type I 同事II 得bfe。

男爵府

cnicky 發表於 20-3-8 21:10
好似唔需要列pfe, type I 同事II 得bfe。

即係可以同市面上只有BFE指數嘅口罩睇齊?

大宅

回覆樓主:

我覺得可以,但有人話bfe指標對新冠肺炎係無意義的,要有pfe,vfe。但之前WHO 話 medical worker 都可以用歐盟Type 2,我都唔知,我就照用。其實台灣坊間醫療口罩都無咁多指標。

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/dcp--ncov.pdf?sfvrsn=f5fe6234_6&download=true

男爵府

cnicky 發表於 20-3-8 22:26
我覺得可以,但有人話bfe指標對新冠肺炎係無意義的,要有pfe,vfe。但之前WHO 話 medical worker 都可以用歐 ...

唔該晒,手頭上嘅口罩,無論係年前買嘅平價口罩還是之後買嘅貴價印尼口罩,都只有BFE指標,有啲用已經好知足。

大宅

回覆樓主:

其實我都唔係好識,大家交流下only。
不過點都好,3層加面層防水係必須,紙口罩同得2層就唔好用啦。

首頁

尾頁

跳至