跳至

首頁

尾頁

公爵府

好唔開心, 因為自己唔小心冇留意囝囝, 佢自己轉轉下身就跌左落地, 雖然表面好似冇事, 又玩得訓得係咁ungugu, 不過我就好唔開心, 我太大意喇~

各位mami, 你都要小心自己既bb, 唔好好似我咁呀~

別墅

原帖由 幸福黃太太 於 09-5-25 11:10 發表
好唔開心, 因為自己唔小心冇留意囝囝, 佢自己轉轉下身就跌左落地, 雖然表面好似冇事, 又玩得訓得係咁ungugu, 不過我就好唔開心, 我太大意喇~

各位mami, 你都要小心自己既bb, 唔好好似我咁呀~ ...

你要留意住bb 24小時內有無嘔, 如果有, 立即睇急症。

大宅

宜家我哋嘅BB開始識轉身, 所以真係要打醒十二分精神, 你試吓比d水佢飲, 如果無嘔應該無事, take care!

複式洋房

真係要好小心呀﹗你有無o個o的play mat 呀?放佢係地下玩就最安全啦﹗

大宅

都聽過唔少呢d case,所以好心急想快d買地墊比bb喺地到玩...因唔知幾時阿b會識翻身...take care arh!!!

公爵府

我宜家住99屋企, 叔仔食煙我好少比bb出廳玩, 我間房又唔係大, 所以bb日頭係我張床玩多~ 宜家每次行開 (即使轉身拎野) 都放bb返bb床~

大宅

原帖由 幸福黃太太 於 09-5-25 22:56 發表
我宜家住99屋企, 叔仔食煙我好少比bb出廳玩, 我間房又唔係大, 所以bb日頭係我張床玩多~ 宜家每次行開 (即使轉身拎野) 都放bb返bb床~

如果真係放唔到地墊,不如買個床欄响你張床,噤bb就唔會碌落床.
我小b女一個半月左右,我就買咗地墊,因為安全d同地墊無床噤軟,佢地學反身同趴低練頸力都容易d!

大宅

好羨慕你咁快就有地墊,我c6成日話等阿b識爬先至買...因為要執過晒個廳先放得落...好明顯佢唔想執野lor...

公爵府

多謝你既提議 因為之後我返工, bb會同我一齊去婆婆屋企住, 方便照顧~ 到時床欄係必需品~

原帖由 miumiu3 於 09-5-26 09:05 發表

如果真係放唔到地墊,不如買個床欄响你張床,噤bb就唔會碌落床.
我小b女一個半月左右,我就買咗地墊,因為安全d同地墊無床噤軟,佢地學反身同趴低練頸力都容易d! ...

公爵府

我呢度人太多, 又多雜物, 肯執都冇用, 唯有望快d買到樓搬屋先有地方玩~

原帖由 juneykl930 於 09-5-26 11:07 發表
好羨慕你咁快就有地墊,我c6成日話等阿b識爬先至買...因為要執過晒個廳先放得落...好明顯佢唔想執野lor...

大宅

我個仔兩個幾月試過轉身碌左落地, 嚇死我

大宅

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原帖由 幸福黃太太 於 09-5-25 11:10 發表

各位mami, 你都要小心自己既bb, 唔好好似我咁呀~ ...

沒事沒事, BB 躂一次, 會聰明D , 唔好唔開心啦 。

寶寶如果摔下後,能夠馬上大哭,一般腦部受傷的可能性較小。小寶寶最怕摔到後腦,如果面朝下摔,一般危險性較小,只進行外傷處理即可。

1、摔床也許是一件難免的事。一旦發生,不要過于驚慌。不要心急火燎地將寶寶從地上抱起,動作不要過猛,以免導致其他不必要的傷害。

2、對于現在的一般家庭來說,寶寶多從床上摔下,高度最多五六十厘米,寶寶一般不會受到太嚴重的損傷。尤其一歲內的小兒,前鹵門尚未完全閉合,顱內有緩衝,引起腦出血等情況的幾率會非常低。

3、寶寶如果摔下後,能夠馬上大哭,一般腦部受傷的可能性較小。小寶寶最怕摔到後腦,如果面朝下摔,一般危險性較小,只進行外傷處理即可。

4、寶寶摔到頭部時,以下幾種情況應立即去醫院:

1)頭部有出血性外傷;

2)寶寶摔後沒有哭,出現意識不夠清醒、半昏迷嗜睡的情況;

3)在摔後兩日內,又出現了反復性嘔吐、睡眠多、精神差或劇烈哭鬧;

4)摔後兩日內,出現了鼻部或耳內流血、流水、瞳孔不一等情況。

一般如果摔到頭部後引起重度腦震蕩或顱內出血,會很快發作,最晚也在24小時內就會發作,所以有症狀要盡快去醫院。

5、寶寶摔到頭部後,沒有出血,有小腫包時,應立即用冷敷處理。如果腫包較大或較紅,可先應急抹點香油,或用濕潤的土豆片貼上,有止痛化淤的輔助作用。

6、寶寶摔後一段時間,盡量與寶寶說話、逗逗他,轉移其興奮點,不要抱著他睡覺。如果摔後哭完很快就睡著了,也要在一小時內將其叫醒。如果醒後大哭,就是沒有什麼問題了。

7、即使摔到頭部,也不要總懷疑是腦震蕩。腦震蕩的特徵是會有一定時段的意識和知覺喪失。如果寶寶一直意識正常,就不會有問題。寶寶如果有嘔吐,可能是受驚嚇所致的嘔吐,也可能是暫時性腦部受到震蕩,一般嘔吐兩三次後就好了,不同于腦震蕩。即使是腦震蕩,如果是輕度,也不會有任何後遺症。

8、寶寶摔到頭部後,應觀察兩天。這兩日內盡量讓其多休息,少活動。如果兩日內精神一直很好、食欲正常,就可以完全放心。

9、寶寶摔床後,媽媽的悔恨自是無以復加的,但後悔埋怨是無用的,重要的是馬上對症處理寶寶的情況,並且,自此引以為戒。

10、時刻注意寶寶的安全。這一點許多媽媽已經感同身受,不必多言。尤其在父母早上睡眠不足的情況下,不可掉以輕心。暫離時一定要在床周圍壘上東西(不能完全保證安全),或放在安全的護欄床內。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3970558&extra=page%3D1         Please vote for my flower ! Many Thanks!      

大宅

thanks

大宅

Hello,幸福黄太太, 希望你囝囝無事啦。
我有個朋友,佢細時媽咪唔小心,抱佢時跌咗佢落地 ( 大概1.5米左右) 。可能因為個腦受創, 依家大個有羊癇症(Epilepsy), 仲要食好多藥控制個病。所以大家千萬要小心睇住BB。

大宅

希望你囝囝無事啦。

複式洋房

咁細個跌落床,最好都係入急症見一見醫生及照X-RAY會好D!

另外要留意首12小時BB會唔會出現昏睡,嘔吐,厭食等情況。

公爵府

多謝各位mami既安慰呀~
囝囝呢幾日都好精神, 好似平時咁, 咁都安心d~~ 不過個心就好內疚 (重成日俾老公串我 )

大宅

幸福黃太太,唔好咁內疚啦,bb應該無事既,以來小心d啦!

別墅

唉! 我個BB都試過係梳化跌落地 , 我正在開水給他洗澡, 剛開完水, 便聽到有些聲音, 一看原來BB番身轉了出來, 好在我有張椅頂一頂, 才無事, 但係都驚到心都離! 真係要好小心至得!

大宅

畀面勳章

無事就好lu, ee錫返

首頁

尾頁

跳至