懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

8 Mar 2020

7點10分左右到仁安醫院 係reception做登記
會要身分證做copy 如果老公在場 老公身分證都會需要
會同你對資料 房型 基本收費 仲會話你知你個房no
然後會有個短片睇番仁安醫院既大概服務
成個登記過程大概係15分鐘左右

提一提 記得同屋企人講聲自己房號碼 如果唔知的話 屋企人黎探你就會需要reception打上黎同你確認左 先可以上黎 就比較麻煩了

登記左之後就叫左去沙發坐左5分鐘左右 好快就有人帶我哋去3樓 婦產科 大概係7點30到40分
去到3樓後 老公就被安排去左電梯口等候區坐
我就去同護士對個人資料 磅重
跟住就入左護士房

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-9 08:07
8 Mar 2020

7點10分左右到仁安醫院 係reception做登記

護士會問你想要邊個兒科醫生 我選擇左陳樹仁醫生 之前上網有人話佢好好 friendly又有耐性 (指定醫生唔會額外收費)
如果無心水醫生 就會醫院按時間安排番兒科醫生

護士亦會問bb出世後 想飲邊隻奶粉 就算打算餵人奶 都要選擇一隻先 因為剛生完唔會有咁多奶夠bb飲 所以都需要奶粉 大概有7到8個牌子選擇

護士會比手帶你 係有自己個名同QR CODE 一掃就會顯示你既所有資料
佢仲會問你有無對咩野食or藥物敏感 如果有就會比條紅色手環你 方便其他人知道
仲會條手環連你房既locker key 比你係房放貴重物品的

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-9 08:09
護士會問你想要邊個兒科醫生 我選擇左陳樹仁醫生 之前上網有人話佢好好 friendly又有耐性 (指定醫生唔會額 ...

跟住就會有護士同你量血壓 抽血
最後就比護士叫左上床 做內檢 檢查宮頸個鬆緊程度
其實我星期五去馬鞍山仁安檢查個陣 醫生已做左1次內檢 所以今次做就無咁驚 但都係好緊張
上床 除褲 護士會倒d消毒藥水係你下體消毒 消毒水倒落黎只會感覺有d冰涼 唔會痛
跟住護士會戴住手套加d潤油劑 就會伸手入你下體 會伸到好入去檢查你宮頸
我見好多媽媽分享話好痛 但我感覺就係可接受
個感覺對我黎講係唔舒服大過痛好多 有隻手係你下面郁黎郁去 當然會有d痛感 但係係不適感大於痛 痛只係小小 同埋真係放鬆 打開d對腳會無咁痛
同埋都係忍10到15秒就完

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-9 08:10
跟住就會有護士同你量血壓 抽血
最後就比護士叫左上床 做內檢 檢查宮頸個鬆緊程度
其實我星期五去馬鞍山仁 ...

我本身係超怕痛既人 平時黎m都要吃2粒止痛藥 亦試過2次m痛到係街暈底 打針都超驚 但內檢我真心覺得係不適感多過痛 痛只係小小 放鬆d就ok
檢查完後護士話我開左1指多dd

做完內檢大概係8點10分
護士就帶左我去待產室 要聽1個鐘胎心
連接完儀器 護士就會叫老公入黎陪你聽胎心
1個鐘後護士會番入黎拆機 睇下胎心正唔正常
正常的話就會帶你入房

我係book半私家房 套餐價24500 半私家會比標準房套餐貴2500 標準房係4人房 半私家係2人房 私家房係38000
另外有d雜費都會按房型比例收費 標準房係基本價錢 半私家會貴20到30% 私家貴75% (我記得好似係75%) 雜費係包括化驗個d 護士無仔細說明

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-9 08:10
我本身係超怕痛既人 平時黎m都要吃2粒止痛藥 亦試過2次m痛到係街暈底 打針都超驚 但內檢我真心覺得係不適 ...

房入面有2張床 分別有拉簾包住床 做成2個空間 令各自有私人空間 每張床隔離都有上下櫃 上櫃有個夾萬仔 下櫃係用你手環上既鎖匙打開 放貴重物品 仲有幾個衣架可掛衫 亦有暖水壺同普通水壺在桌上比媽媽用

有西餐同中餐menu可以room service 價錢貴d 但可以接受 私人醫院 room service係差唔多 早餐50左右 晚餐的話80到100

房入面仲有個洗手間 會提供施巴既淋浴露 洗頭水 護髮素 洗手液同紙巾都有 風筒問護士借 用完要當日歸還
仲有送洗漱袋 入面有牙齒 牙膏 細杯 細毛巾 另外醫院仲會送4條一次性內褲 2包產後衛生巾同尿墊 仲有對拖鞋同一盒紙巾

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-9 08:13
房入面有2張床 分別有拉簾包住床 做成2個空間 令各自有私人空間 每張床隔離都有上下櫃 上櫃有個夾萬仔 下 ...

媽媽記得自備沖涼毛巾同睡衣 我帶左2套睡衣 怕生完惡露多會整污糟
我為左令自己感覺無咁緊張 就帶左自己枕頭套同被套 仲帶左個攬左好耐既益力多咕(emoji)(emoji)怕夜晚肚餓帶左d零食 朱古力 面包同一個杯面
護士係我汁野其間入嚟話我地知房設施點用
因為我係催生 所以護士10點入黎幫我用手塞粒藥係子宮 無錯 係同內檢一樣 但感覺痛d 可能因為要放粒藥入去 同埋今次護士無用潤滑油 所以痛過頭先少少 大概30秒左右就搞掂 等粒藥融
提醒 塞完後2個鐘只可以訓係床 唔可以落床 唔可以去洗手間
護士話2個鐘後 凌晨12點會有人黎

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-9 08:14
媽媽記得自備沖涼毛巾同睡衣 我帶左2套睡衣 怕生完惡露多會整污糟
我為左令自己感覺無咁緊張 就帶左自己枕 ...

塞完後過15分鐘 我感覺到有d唔舒服 似就快黎m咁
塞完過左75分鐘左右 個感覺似m痛 都幾唔舒服

凌晨12點 護士入黎叫我去待產室聽胎心同子宮陣痛一個鐘到凌晨1點
檢查結果一切正常 我有輕微宮縮 姐係對粒藥有反應 可以安心番房訓教

大宅

2021可愛聖誕B勳章

大宅

唔可以塞藥之前打無痛?我見有媽媽可以既

複式洋房

cherylloveu 發表於 20-3-11 16:22

唔可以塞藥之前打無痛?我見有媽媽可以既

可以
但因為仁安打無痛係頭5個鐘收6000
後面每個鐘收600 另外麻醉科醫生10000蚊(半私家房,標準房係8000,私家房唔記得左)
塞藥會係入院個晚10點先塞
催生鹽水大概係第2日9點到10先會吊
咁樣計姐係未催生前已經要比20200無痛 未計你催生後要等既時間

大宅

回覆 waynedada 的帖子

我係第一次聽無痛分段收費而唔係一次過!!!! 唔通因為我地係由固定既睇既醫生安排所以只收一個價!?我聽私家好多都係阿!!!!

複式洋房

cherylloveu 發表於 20-3-11 17:05
回覆 waynedada 的帖子

我係第一次聽無痛分段收費而唔係一次過!!!! 唔通因為我地係由固定既睇既醫生安 ...

唔清楚其他醫院 但仁安一定係咁計
我都係固定醫生 所以無痛好多媽媽都會等開到2,3指先打

大宅

我兩個月前都喺仁安半催生(!?)加無痛,自費半私家
成個過程都好舒服好放心
你嘅分享令我諗返起當時嘅情況
有無安排一兩日BB入房呀?

複式洋房

yanina 發表於 20-3-11 17:33
我兩個月前都喺仁安半催生(!?)加無痛,自費半私家
成個過程都好舒服好放心
你嘅分享令我諗返起當時嘅情況

無錯!!我都好推薦仁安,成個過程好好,入面個個人都好nice 好friendly 日日都面帶笑容

無啊依家無得加 因為肺炎 管得好嚴格
每日探訪時間係下午6點到8點
只限2人 而且唔可以轉人

餵奶時間由6段變4段

好多親子時間都cut左

大宅

waynedada 發表於 20-3-11 17:37
無錯!!我都好推薦仁安,成個過程好好,入面個個人都好nice 好friendly 日日都面帶笑容

無啊依家無得加 ...

唔緊要啦
喺醫院好好休息,返到屋企好多親子時間
親手媽媽,加油(emoji)(emoji)

民房

最後埋單Total幾錢?

別墅

waynedada 發表於 20-3-11 17:37

無啊依家無得加 ...

Hello我下個月都會係仁安生,想問下爸爸係未無左親子時間?thanks

複式洋房

Heldachan 發表於 20-3-18 01:31
Hello我下個月都會係仁安生,想問下爸爸係未無左親子時間?thanks

係啊 爸爸無左親子時間

因為肺炎
一日只可以2個人黎探訪媽咪 而且唔可以換人
同只限2小時 (18:00-20:00)

生個日 爸爸除左探訪時間外
只可以係媽咪入左待產室先可以陪伴媽咪

親子時間取消 爸爸只可以生個日見到bb一面
下次見面會係接媽媽同bb出院個陣

媽咪係醫院只有餵奶時間可以見bb
包括7:30,10:30,14:30,18:30

除左餵奶 其他親子活動一概取消
唔肯定下個月仲係咪咁安排 應該會因疫情作變更

希望幫到你啊^_^

複式洋房

MarcoLi_FB 發表於 20-3-13 23:46
最後埋單Total幾錢?

78000左右

複式洋房

yanina 發表於 20-3-13 16:19
唔緊要啦
喺醫院好好休息,返到屋企好多親子時間
親手媽媽,加油(emoji)(emoji)

多謝你啊哈哈
第一次做媽媽 真係會比好大壓力自己

首頁

尾頁

跳至