懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

waynedada 發表於 20-3-18 02:02
係啊 爸爸無左親子時間

因為肺炎

爸爸無左親子時間真係好可惜(emoji)我生第一胎既時候,老公親子時間第一次抱到仔仔勁開心(emoji)係畢生難忘嘅回憶(emoji)

多謝你既分享(emoji)

複式洋房

Heldachan 發表於 20-3-20 02:17
爸爸無左親子時間真係好可惜(emoji)我生第一胎既時候,老公親子時間第一次抱到仔仔勁開心(emoji)係畢生難 ...

無辦法啦依家疫情比較嚴重
安全啲都好嘅
不過老公係真係慘d 捱4日先有得再見個女

別墅

多謝你嘅分享,之後都會係仁安生,見到你咁詳細分享,人都淡定啲。
想請問你走佬袋準備左啲咩去?
同埋有冇要到仁安佢個膳食套餐?
另外如果打無痛洗唔洗一開始就同姑娘講定?我仲十五十六,好驚到時痛到想打先叫姑娘安排嘅話會太遲。
最後想問問你係作動痛先去仁安定係出血就去?

複式洋房

summeryuii 發表於 20-3-21 11:47
多謝你嘅分享,之後都會係仁安生,見到你咁詳細分享,人都淡定啲。
同埋有冇 ...

1. 走佬袋你可以汁以下既

媽媽會用到:
- 開鈕既睡衣(因為開鈕方便你到時餵人奶,帶2套,有機會生完,如果惡露太多漏了,也可以替換)
- 冷帽(因為怕頭入風,建議去餵奶個陣戴)
- 暖杯 飲水用
- 叉電線
- 沖涼大毛巾
- 護膚品
- 一卷tempo (順產有機會有傷口 咁之後一個月小便完需用清洗傷口的水瓶為傷口清洗 用暖水 水瓶醫院會送 再用tempo印乾 因為得tempo唔會有紙碎 避免發炎 第一次清洗 護士會教你 佢地會用孕婦m巾印乾 醫生話用tempo都得 有傷口的話醫生之後會比藥水你浸 )
- 一次性廁所墊
- 可帶d零食,餅乾,肚餓食
- 淋浴露,洗頭水,牙刷,牙膏,拖鞋醫院會提供 (風筒可問護士借,但我自己帶)

別墅

回覆 waynedada 的帖子

你生完有冇沖涼啊?定係淨係用佢俾啲薑水抹身?

複式洋房

同埋有冇 ...

2.
走佬袋 bb

一套出完既衫 同包被 手套 襪仔
出院前比護士 咁護士係你出院去接佢個陣就會幫bb著好
( bb出世會有個腳帶辨認佢係你個bb 你可以出院個陣叫護士幫你剪落黎比你 做留念)

3. 饍食
我無食仁安既饍食 早餐我叫外賣(仁安樓下canteen有得叫外賣 會有本Menu係床邊 or 早餐建議自己去canteen買 快好多)
午餐同晚餐我都係叫屋企人送比我 因為仁安饍食未必係我鐘意 屋企人煮可以鐘意食乜就乜

3. 無痛
建議同定醫生同護士講聲 等佢地有個印象 就算講定左 最後唔叫都無所謂 無痛你request就可以打 但未必即刻就打到 因為要睇麻醉醫生係咪得閒 好似我就等左成個鐘 所以唔到等到痛到忍唔到 先request

複式洋房

同埋有冇 ...

幾時去仁安

我其實係3月6號去檢查 醫生話我bb個肚偏細3星期
建議我催生 怕自然作動的話 bb會營養不良
所以我就book左3月8號晚7點入院 3月9催生

複式洋房

summeryuii 發表於 20-3-21 12:34

你生完有冇沖涼啊?定係淨係用佢俾啲薑水抹身?

我生完個日無沖 下面傷口護士幫忙清洗左
生完第二日有沖涼 醫生話可以 所以我就有沖
薑水無用過哈哈

別墅

好多謝你咁詳細解答啊

複式洋房

summeryuii 發表於 20-3-21 12:46

好多謝你咁詳細解答啊

洋房

多謝分享

大宅

多謝分享,想知仁安依家係咪連家人隔玻璃望bb都冇埋呀?

複式洋房

xanexane 發表於 20-3-25 11:01
多謝分享,想知仁安依家係咪連家人隔玻璃望bb都冇埋呀?

係啊 因為疫情取消左

別墅

咁爸爸係咪陪產之後,直到出院先見到bb?

複式洋房

Minimint1219 發表於 20-3-25 15:16
咁爸爸係咪陪產之後,直到出院先見到bb?

無錯啊

大宅

waynedada 發表於 20-3-25 17:29
無錯啊
我6月去仁安生, 第1胎又係諗住用無痛.
睇到你個post真係安心好多.

想問生果時可唔可以帶電話入去.
因為除左我/老公見, 公公婆婆果d都想要張相.

餵奶時間應該唔方便帶電話? 影相好似唔係咁好

複式洋房

mscathybbb 發表於 20-4-26 00:58
我6月去仁安生, 第1胎又係諗住用無痛.
睇到你個post真係安心好多.

用無痛雖然都會經歷痛
但真係會減輕十分多
所以你唔洗太擔心
可以放心 哈哈

可以帶電話!
呢個係超級好 我都以為唔得
但事實上係anytime你都可以電話唔黎手
甚至乎護士會提醒我可以帶電話玩
生個陣都可以帶 只係你會無心情好玩
帶相機都得 醫生同護士會比時間你影的

餵奶時間可以帶電話 但唔比影相
但餵完後 護士會抱番bb去床度 推出嚟比幾分鐘你影相的
所以可以放心喔

複式洋房

waynedada 發表於 20-3-11 16:59
可以
但因為仁安打無痛係頭5個鐘收6000
後面每個鐘收600 另外麻醉科醫生10000蚊(半私家房,標準房係8000, ...

嘩....甘應該幾時打無痛最抵(emoji)

複式洋房

yanina 發表於 20-3-11 17:33
我兩個月前都喺仁安半催生(!?)加無痛,自費半私家
成個過程都好舒服好放心
你嘅分享令我諗返起當時嘅情況

咩叫半催生?

複式洋房

ng_hy 發表於 20-3-18 19:18
我琴日出左院啦
我早上8:00入院,9:00塞藥
第二日08:30吊催生藥,16:00人工穿水,20:00剖腹產

要塞藥催生係因為已過40週?

首頁

尾頁

跳至