自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Candywong61 發表於 20-3-13 23:52
其實香港應該都要實名制每人限買一盒一個月、
贊成👍

伯爵府

maggie92 發表於 20-3-12 09:43
如果疫苗真係要到年尾先可能有,仲有9個月,咁每人有幾多盒口罩先算係囤積呢?遲d如果復課規定戴口罩又要搶 ...

係...

伯爵府

kw_kung 發表於 20-3-9 10:13
非常同意!我年 29 至第一次去買口罩, 當然買唔到, 當日夜晚老公話見到深水埗炒價賣 $85 一盒,我叫佢唔好 ...

我都係,年29揾口罩揾唔到(我買口罩原因其實唔係防疫,只係要出出入入老人院。)。幸好夜晚差不多7點,見到一個家長,傾計時佢話比我知邊度有機會買到。即刻去,見到有十多盒,$85/50個台灣造,買左一盒。點之到後來口罩買唔到之餘,仲要貴到痴左。

開始心知又妙,我又上網睇邊度有得賣。見到有買開代購店,有批日本既,$65/50個,二月到貨,我即刻 send 短訊問,希望有回覆,幸好有回覆,即刻訂多盒,第二月即係去過數。我想再多訂一盒,佢哋已回覆要看到時有無。跟住之後就爆,店亦話冇貨。

別墅

Candywong61 發表於 20-3-13 23:52
其實香港應該都要實名制每人限買一盒一個月、

一盒一個月? 叫政府每月買 3億幾個口罩? 美國做唔做到呢? 仲有醫護要大量口罩, 數目唔係一人一個嫁。

重覆, 台灣一日生產1千萬個口罩, 每人只能分配一星期三個。

韓國都生產口罩, 每人一星期兩個。

個個話政府唔做嘢, 睇吓第一大國美國政府做到d乜先? 咪叫人唔好戴口罩囉。

侯爵府

lawbaby 發表於 20-3-14 11:46

一盒一個月? 叫政府每月買 3億幾個口罩? 美國做唔做到呢 ...

我係講香港、而家每人都有口罩係身,可以分流有貨嘅暫吾好買住,冇貨買先,相信一定好過大家挨貴貨

男爵府

Candywong61 發表於 20-3-14 11:59
我係講香港、而家每人都有口罩係身,可以分流有貨嘅暫吾好買住,冇貨買先,相信一定好過大家挨貴貨
...

依家人人都唔知疫情去到幾時,就算真係實名買口罩,如何做出分流? 點樣叫有口罩嘅唔好去買,冇貨先去買? 要靠人自律? 淨係居家隔離14天叫人唔好出街都咁多人偷雞啦,所以根本行唔通

水晶宮

回覆樓主:

冇呀,我一盒都冇買過

大宅

太平公主 發表於 20-3-14 12:19
依家人人都唔知疫情去到幾時,就算真係實名買口罩,如何做出分流? 點樣叫有口罩嘅唔好去買,冇貨先去買? ...

正確,同埋最主要問題係,邊個敢出黎講貨源會保持,今日夠的人,到差唔多無一定有得比你買?

我有朋友就係因為一直唔想食炒價,又唔想排隊,結果最後佢同我講有得排要通知佢,一齊排。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

shita0107 發表於 20-3-14 14:16
正確,同埋最主要問題係,邊個敢出黎講貨源會保持,今日夠的人,到差唔多無一定有得比你買?

我有朋友就 ...

我過年前就係唔想囤貨(屋企有一盒半3個人用)到半盒時先再買,點知過年後周圍都買唔到,又要返工,要求去日本旅行嘅購友幫我買一盒,我自己日日周圍排、上網都唔夠人快手,一盒都買唔到,結果要買3個裝花粉口罩用預住先,依家明知貴都要買定每人一盒存貨,唔想再咁狼狽啦。

大宅

kaheiboy 發表於 20-3-14 16:46
我過年前就係唔想囤貨(屋企有一盒半3個人用)到半盒時先再買,點知過年後周圍都買唔到,又要返工,要求去 ...

我講真,唔留存貨真係好徬徨。
我屋企當初都係有兩盒,一大一中童,覺得先用到得返10個再去買,結果當開始處處碰壁,排又排唔到,我真係想喊(果種徬徨係妳個刻唔知可以點)。
好彩我都係托上托,請朋友幫買左兩盒越南貨,先可以支持到2月底第一次成功排隊買到,所以我真係認真講一句:真係唔好打算留到最後一刻先再去補口罩,除非知道之後唔駛再帶。

撲過口罩就知唔係炒價口罩有幾難買。
食炒價當然多多款都有得比妳買。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

shita0107 發表於 20-3-14 21:17
我屋企當初都係有兩盒,一大一中童,覺得先用到得返10個再去買,結果當開始 ...

完全同意。

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我住個區係老人區… 我由過年前到依家每2,3日就問附近藥房有冇口罩… 係完全冇貨…

呢段時間,排隊又唔夠人消息靈通,結果又係排唔到口罩…

無可奈何之下,仲要跨區食炒價先買到口罩!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我屋企當初都係有兩盒,一大一中童,覺得先用到得返10個再去買,結果當開始 ...

完全同意 x 2

當排隊排唔到, 一係冇貨, 一係貨少, 而且有排隊黨, 佢地日日3-4點開始排

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Candywong61 發表於 20-3-14 11:59
...

點分流?用乜嘢標準做分流指標?而家全球缺口罩,個個都想留多小小口罩做後備,政府點做分流先?除醫護同政府前綫之後到邊個階層派?到時香港一定又有人反對 沒完沒了

大宅

dw0501 發表於 20-3-15 21:16
完全同意 x 2

當排隊排唔到, 一係冇貨, 一係貨少, 而且有排隊黨, 佢地日日3-4點開始排

我都我佩服呢班人,日日排。

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

好認同你,我年三十買唔到口罩,屋企4個人,得20隻口罩 好徬徨 初四至初十日日都去萬寧排,因為之後要返工排唔到,放年假果幾日去排,只有2次排到口罩,最耐果次排咗6個鐘,我老公都叫我唔好再排咁辛苦,所以返工後我見D炒價日本口罩價錢自己接受到都買了,我買囗罩都用咗7仟幾蚊 ,但個心真係安定咗好多囉

侯爵府

cherrie_q 發表於 20-3-15 21:50
點分流?用乜嘢標準做分流指標?而家全球缺口罩,個個都想留多小小口罩做後備,政府點做分流先?除醫護同 ...

每個人都係顧住自己、咁一定係乜野都做吾到,如果自己有一個月嘅口罩就吾好買住,讓俾得一星期口罩用嘅人買先,大家輪流買,相信應該好過而家,成日喺度嘈話自己做,人哋吾做一樣買唔到,咁就無話可說啦,我唔理人哋點樣我自己夠用就算數,我一家大細keep住一個月貨,有多就讓比人或者送俾人,幫到人幫到自己問心無愧就算啦。

水晶宮

cherrie_q 發表於 20-3-15 22:09
好認同你,我年三十買唔到口罩,屋企4個人,得20隻口罩 好徬徨 初四至初十日日都去萬寧 ...

我未計過買左幾錢

侯爵府

2024年龍年勳章

我唔敢計買左幾多錢..

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁

尾頁

跳至