自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

疫症之下,成日見到D人推BB車帶BB出街,然後BB無口罩,但大人戴晒口罩。

其實呢...可以幫BB車用雨擋,
咁未唔駛怕BB用唔到口罩但又可以保護到BB。

我表明,我唔係想聲討他們。
只是提供一個方法。可能有d媽媽無想到這個方法。現在又未到雨季。
我都明叫BB帶口罩有幾難,先提一下意見。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

mcdullyiu 發表於 20-3-9 10:12
疫症之下,成日見到D人推BB車帶BB出街,然後BB無口罩,但大人戴晒口罩。

其實正常最好就唔好帶佢地出街,一定要出都最好做好防疫措施

wcpcelia    發表於 20-3-9 19:53

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

cpycpyhelen 發表於 20-3-9 10:18
其實正常最好就唔好帶佢地出街,一定要出都最好做好防疫措施

正常緊係啦, 我那天在超市見到2公婆推住架BB車,
好像拍拖咁,個BB就咩都無保護。
我地正常人一定係留一個在屋企看BB, 一個去買野。

不過有D人一個人湊BB, 係真係要出門買野的。

男爵府

我都見過,爸爸媽媽帶口罩,但係手抱嘅就唔帶,真係唔明點解

水晶宮

我仔6個月有帶BB 口罩,
因為要坐巴士落地鐵站,
上地鐵全程坐BB 車, 蓋實, 只得一條隙仔
我買左雨檔,用過,覺得好局,

我覺得BB車, 全蓋都夠,

象牙宮

見好多,就升揹住出街都係無戴口罩。

大宅

BB車蓋要cup得好好先得吧, 今次疫症主要係飛沫傳染, 飛沫係向下飛落地, 所以要小心BB車附近有無人無帶口罩

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bb 唔肯帶卦

珍珠宮

good_pig 發表於 20-3-9 11:45
bb 唔肯帶卦

所以我先提議用雨擋, 雖然係局D,
但點都好過無遮無掩呀, 人地咳幾下, BB的高度剛好食晒。

男爵府

mcdullyiu 發表於 20-3-9 10:21
正常緊係啦, 我那天在超市見到2公婆推住架BB車,
好像拍拖咁,個BB就咩都無保護。
我地正常人一定係留一個 ...

我之前都見過,個阿媽自己就帶曬口罩,推住架bb車,而個bb大約三四個月,零保護下出街,有時有需要出街真係無可避免,但係冇口罩都起碼用個下雨罩甘罩住佢啦呢家講真,我女一星期先可以落街一次,不過有帶口罩,我都唔敢日日帶

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我都見好多,大人帶但 BB 冇帶,Touch wood BB 中左千萬唔好怨
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

有啲BB 唔肯戴口罩,又會踢開雨擋塊膠。

男爵府

經常發生既事,兩公婆推住BB車出發,兩公婆都有帶口罩,係得BB無
BB唔肯帶可以理解,但連個車罩都無整,唉
無言,不過我地唔係佢,所以都無得講
佢地OK就得

珍珠宮

大把呢D父母

子爵府

醫生好似話 半歲以下唔戴得口罩
會窒息

男爵府

Pepero 發表於 20-3-9 12:29
有啲BB 唔肯戴口罩,又會踢開雨擋塊膠。

我個女都係。一歲。口罩唔肯帶
坐bb車如果用雨擋會踢,再唔係就要扭出黎
由2月開始已經冇出過街
下個禮拜打一歲針,都唔知點搞
預計出街過程會好艱辛
人地眼中睇可能會諗做乜唔幫bb帶口罩

男爵府

mrscatcat 發表於 20-3-9 12:43
由2月開始已經冇出過 ...

完全明白,同我小朋友一樣,只好盡量唔比佢出街。旁人眼中覺得我哋做父母有問題,我們難道唔想幫小朋友戴口罩嗎,佢哋肯戴先得㗎

男爵府

我都好唔明, 成日睇到大人戴晒口罩, 但手抱手拖的小BB就咩都無;
有時真係懷疑係咪親生的!

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

mrscatcat 發表於 20-3-9 12:43
由2月開始已經冇出過 ...

咁平時落雨點算?

首頁

尾頁

跳至