自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ivycwl 發表於 20-3-9 13:23
結婚近十年,對老公感覺愈來愈陌生,常常在想是不是應該離婚?

背景:結婚十年,有兩個幼稚園小朋友。兩公 ...

我寧願要呢啲老公

大宅

ivycwl 發表於 20-3-10 18:59
唔同好既比,唔通用差既比咩。

你又知唔知好多人只係報喜不報憂? 樓主你實在太鍾意同人比較

除咗冇性生活,我唔覺得有乜問題

樓主你都要減少一下開支,心理會平衡點

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ivycwl 發表於 20-3-10 18:59
唔同好既比,唔通用差既比咩。

咁你不如將自己同其他好既比
就知自己有好多野都唔夠人好

人比人比死人
為呢啲野影響自己、影響另一半

大宅

大C 發表於 20-3-10 01:29
我覺得你有D Mean。
特別第二點。可能佢需要的不是冷嘲熱諷,只係一杯咖啡為佢提神。
...
我都系咁諗
我老公放工或者放假仲要做公司野,我唔會怪佢,反而會心痛佢要咁辛苦做野

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 20-3-10 15:25
好自私~
諗野又淨係從自己角度出發
又要同人比較, 只係比較好果D, 差果D就唔比

民房

樓主比左好多好丈夫的例子,供樓、比家用、睇細路,其實試圖在說服自己,丈夫是個好男人。佢顧家庭,愛仔女,無不良嗜好,係屋企多過係出面。

但似乎樓主無交代或問自己,情感生活呢?夫妻生活呢?親密關係感覺呢?

如果以上皆無,而覺得生活平平淡淡,我只可以話,樓主將感情生活與日常生活混合了。作為男人,我可以好肯定咁講,越好的男人,越少會注意比女人的情感生活。在男人立場,佢已經將精力及時間都放曬係屋企,佢會覺得自己付出所有來維繫家庭。如果真要比較家庭需要與你的個人需要係佢心中地位,我相信佢好大可能選擇家庭需要。

所以太太一係就將佢呢方面優點放大,讚賞,甚至對親戚朋友講佢顧家庭所以你好驕傲。一係,你想有親密關係的感覺,你就要先付出培養親密的時間及機會,要求拍拖,要求浪漫晚餐,要求不同刺激。佢開始時或許拒絕,但你多想辦法及堅持製造這些機會,早晚會打動佢。

祝幸福。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

ivycwl 發表於 20-3-9 13:23
結婚近十年,對老公感覺愈來愈陌生,常常在想是不是應該離婚?

背景:結婚十年,有兩個幼稚園小朋友。兩公 ...

咁似我既

首頁

尾頁

跳至