夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

結婚十幾年,孩子都十歲了。你們還會覺得自己愛佢嗎?係點樣嘅呢?
每日放工返到屋企, 我只會將呢個“人”解讀為“一個今天返工很攰,只會打機睇電視,謝絕湊仔”的人形物件。之後就會當佢唔存在咁,自己處理小朋友大小事務。呢個情況其實週末放假都一樣,分別只係我 要安排埋小朋友活動(但儘量唔好勞煩佢)/出外吃飯。
流水作業咁啦。我好想知如果仲有"愛情",即使可能只比較單向果啲,係會有咩唔同

大宅

SpongeBoBo 發表於 20-3-9 17:49
結婚十幾年,孩子都十歲了。你們還會覺得自己愛佢嗎?係點樣嘅呢?
每日放工返到屋企, 我只會將呢個“人” ...

我覺得你哋夫妻之間係缺乏咗加調味料!所以一切都比水中更為淡!
如果夫妻間缺乏溝通再加上夫妻無任何身體上嘅接觸,呢段婚姻關係就已經係唔健康了!
我覺得係愛呢個人嘅,就算去到邊都會唸到佢,就算好簡單只係去街市買送,都會自然去買佢鐘意食嘅野!或者去到麵包店又會自然想買個包比佢食!
會「心中有愛」!

kksushi    發表於 20-3-10 17:08
rainbowchuuu3    發表於 20-3-10 12:58

大宅

回覆 SpongeBoBo 的帖子

會呀,一齊30年,仔都廿幾,但仍然有種熱戀感覺,每天都嗲爆佢,佢又當我女咁寵

大宅

Tyasnm 發表於 20-3-9 18:35
回覆 SpongeBoBo 的帖子

會呀,一齊30年,仔都廿幾,但仍然有種熱戀感覺,每天都嗲爆佢,佢又當我女咁寵:i ...

你們真幸福呢!

男爵府

2020勳章

識了廿年, 結婚18年, 我都唔知對太太有多少愛? 好似走埋就勾住左咁...... 相信佢都係咁諗, 但無論出差或得閑的時候, 都會諗起佢, 怕佢攪唔掂又怕佢比人呃, 又唔放心佢論論盡盡, 慢吞吞, 回港或放工都快快回家, 又會諗放假同佢去邊到拍拖, 食咩野... 在家又會主動做多D 家務等佢休息多D, 慢慢真係變左湊女多D...., 覺得好似前世整定咁, 其實我覺得太太好被動, 唔會主動做D 情趣野, 好似只有我單方面.... 不過無咩投訴既, 人無完美, 生命亦好短暫, 珍惜今日擁有的.

大宅

情況同你差唔多,較早前已經失去愛多年,現在重新愛,要花功夫,要雙方配合,不容易,但也值得一試如果不打算離婚,現在有些好轉!

大宅

PTMCYS 發表於 20-3-9 18:57
識了廿年, 結婚18年, 我都唔知對太太有多少愛? 好似走埋就勾住左咁...... 相信佢都係咁諗, 但無論出差或得 ...

睇完覺得你係一個「暖男」

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

有無將你想嘅講比佢知? 等佢幫手分擔下? 試下多d溝通, 但唔好一開口就鬧...
可能佢了解你後會改變呢

男爵府

2020勳章

我都係結婚十幾年,孩子和你的差不多大。我也思考緊我的婚姻是否還有愛存在。c6話愛我,但不懂怎去愛我,所以只可説他是錫我;心靈上的支持,溝通都沒有;很多深層次問題還未解決。

男爵府

感覺唔到愛,室友一樣
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

男爵府

PTMCYS 發表於 20-3-9 18:57
識了廿年, 結婚18年, 我都唔知對太太有多少愛? 好似走埋就勾住左咁...... 相信佢都係咁諗, 但無論出差或得 ...

你好似我老公,我老公又係咁對我,所以覺得自己好幸福

子爵府

回覆樓主:

.

珍珠宮

2020勳章 王國教室勳章

gilgil39 發表於 20-3-9 22:21
我都係結婚十幾年,孩子和你的差不多大。我也思考緊我的婚姻是否還有愛存在。c6話愛我,但不懂 ...

我呢排同個好朋友討論婚姻,佢係男,佢話好多時,男人冇變過,一直都愛,但女人會變會求進步,要求多過男人,男人的愛就好似點都表達唔到咁。
佢係被離婚,前妻話佢唔識愛佢。

複式洋房

花花b 發表於 20-3-10 02:31
結婚10年,大果個小朋友9歲,暫時大家關係都好既。
老公返工時我地會whatsapp下,例如叫佢收工幫我去拎貨, ...

So sweet

大宅

我結婚十年,小朋友9歲,但我地仍然停留响熱戀期。我覺得男人確實比較被動,我C6放工返到屋企就成條肥海獅咁撻向梳化⋯但我會成日放底手頭上嘅家務然後衝去咀佢,或許攬下佢⋯點都要撒嬌下、我C6起初會唔理我但而家佢慣咗我撒嬌,好享受。所以你應該可以試下多少少身體接觸,感情真係會有多冇少

男爵府

2020勳章

Ashleycorina 發表於 20-3-10 03:49
我呢排同個好朋友討論婚姻,佢係男,佢話好多時,男人冇變過,一直都愛,但女人會變會求進步,要求多過男 ...

冇錯!女人經歷了懷孕,生產,照顧小孩.....後,思想,價值觀各方面真的會改變;如果另一方缺乏同理心,參與少更加會停留在初結婚時。

好似我c6喜歡吃朱古力,佢會分享一啲好貴好味嘅朱古力給我,佢會覺得係愛我嘅表現,但其實我係唔鍾意食朱古力嘅.....

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-10 12:29
冇錯!女人經歷了懷孕,生產,照顧小孩.....後,思想,價值觀各方面真的會改變;如果另一方缺乏同理心,參 ...

冇錯!所以成日話要溝通,但係每個人都唔同呢。

男爵府

2020勳章

愛,我哋日日都互相嗲對方。
但其實我心裡仲有另一人(暗戀幾年,已無實際聯絡)。
有時都會諗,老公心裡會否都有另一人。
我兩個都愛。

男爵府

2020勳章

Ashleycorina 發表於 20-3-10 13:29
冇錯!所以成日話要溝通,但係每個人都唔同呢。

我成日都表達,佢就比較少。可能佢左耳入,右耳出?又或吾上心?又可能理解別人的能力出咗問題?......所以溝通唔倒

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-10 22:52
我成日都表達,佢就比較少。可能佢左耳入,右耳出?又或吾上心?又可能理解別人的能力出咗問題?......所 ...

可能要不斷試,直到click到。
我之前同老公好似好好溝通冇問題咁,但試過發生左事,大家都好多誤會,都係要再試吓有乜更好溝通方法,加油呀!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊