0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb有心漏,有同路人可以傾訴下嗎?謝謝!

別墅

嚴重嗎?

大宅

ClauClaub 發表於 20-3-9 21:49
嚴重嗎?

BB初生,岩岩私家專科照左VSD5mm, 瑪麗專科就話VSD7mm, 大機會要做手術,現階段先吃藥觀察,bb食奶差又少容易濁,氣有啲促,好擔心!

別墅

1882 發表於 20-3-9 18:10
bb有心漏,有同路人可以傾訴下嗎?謝謝!

我個女都有心漏,一個星期大嘅時候聽到心臟有雜聲,滿月嘅時候喺政府醫院確定左係有VSD, 5mm大,後來睇專科醫生話有4mm大, 算係中型size,未嚴重到需要做手術,但心肺功能都有壓力,開咗去水藥俾佢keep住食,減輕心肺負擔。
醫生話最緊要佢食奶食得正常,增重OK,日常照顧上面冇乜大問題。至於會唔會康復真係講唔定,醫生話有七成嘅BB都會係一歲之前自然康復,但係而家係未知之數。
自己由最初超級擔心,到而家收拾心情一步一步同佢一齊努力,依家BB差唔多兩個月大,希望佢一路康復落去。
媽媽你都要加油呀!BB會感受到我哋嘅愛架!

大宅

hppencil 發表於 20-3-10 13:02
我個女都有心漏,一個星期大嘅時候聽到心臟有雜聲,滿月嘅時候喺政府醫院確定左係有VSD, 5mm大,後來睇專 ...

多謝你嘅回覆同鼓勵(emoji)(emoji) 我bb係出院後返兒科覆診先發現有雜聲,佢最近開始吃奶差又少又好易濁,奶量大跌,又氣促,餵奶好艱難,見到佢好辛苦睇左兩個專科+瑪麗,都話大機會要做手術希望快啲幫到bb !

複式洋房

回覆 1882 的帖子

我個B岩岩滿月,見完醫生,醫生話無乜野,之前一出世返到屋企又氣促又嘔奶...我都驚左成個月.....所以做父母真係由出世驚到佢大.....

別墅

我個女出世兩個半月,佢有AVSD,啱啱上星期喺瑪麗醫院做咗修補手術,如想了解更多,可PM我

大宅

ClauClaub 發表於 20-3-11 09:21
我個女出世兩個半月,佢有AVSD,啱啱上星期喺瑪麗醫院做咗修補手術,如想了解更多,可PM我
...

已pm! 謝謝你!

別墅

我都想了解多d

大宅

係咪心有洞就叫心漏?
我囡係醫院時聽到心有雜音,心臟科照過超聲波話有個洞,不過佢地話好多bb都有,話唔使做手術,叫我半年後覆診。
我唔係好了解呢樣係乜野?點樣先需要做手術?

男爵府

回覆樓主:

我仔快4歲了,啱啱照完超聲波話埋左口,初生時,照左2.5mm,之後一直keep住覆診都話仲有雜聲,大家都要加油

首頁

尾頁

跳至