自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大家好........我早時出過PO說由於家父用樓宇抵押比銀行,不過過了世,而家搞到我要幫佢每月供款$8000~ 不過我好少收入,想銀行重組還的數目,不過他們說要我搞了承辦才可幫我搞~ 我已問了律師,他說無平安紙要28000費用呀...........嘩,救命呀~ 而家唯有想自己申請承辦, 請問是否好複雜? 如果找義務律師,又不知那裡去找? 謝謝各位解答~

伯爵府

牛年勳章

pansy888hk 發表於 20-3-9 21:11
大家好........我早時出過PO說由於家父用樓宇抵押比銀行,不過過了世,而家搞到我要幫佢每月供款$8000 ...

乜金鐘唔係有個遺產承辦處咩?
去排期自己搞咪得囉!

珍珠宮

virgokaren 發表於 20-3-9 21:15
乜金鐘唔係有個遺產承辦處咩?
去排期自己搞咪得囉!

哦,知道, THANKS~不過上去之前有咩準備? 咁點解有人要請律師搞呢??

伯爵府

牛年勳章

pansy888hk 發表於 20-3-9 21:20
哦,知道, THANKS~不過上去之前有咩準備? 咁點解有人要請律師搞呢??

我唔知點解喎?有D人可能怕煩!有D人可能不是合格承繼者,咪要找律師。
你先去查詢下你是否合資格,佢會教你所需的文件和步驟。

珍珠宮

pansy888hk 發表於 20-3-9 21:20

遺產太多,又多後人,當然要搵律師。

金鐘遺產承辦,唔難攪,你可以先致電,睇吓要準備什麼文件。到時親身去攪就可以。

伯爵府

回覆樓主:

吾難,只係煩!可以去金鐘遺產承辦處了解一下,在衡量自己處唔處理到!

wcpcelia    發表於 20-3-11 11:23
pansy888hk    發表於 20-3-9 21:52

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

樓宇基本上要搵律師,就算你有違屬,之後都唔係轉左你名,只係做執行人。轉名都係要搵律師,約5-7千。你可以取死亡證去金鐘違產辦事處問,佢會教你點做,其實都係叫你搵律師,你唔知去邊度搵,佢有一張list 比你,但其實同出邊都差不多錢。

珍珠宮

virgokaren 發表於 20-3-9 21:23

我唔知點解喎?有D人可能怕煩!有D人可能不是合格承繼者 ...

原來咁啊,明白~THX

珍珠宮

0q.cathy 發表於 20-3-9 21:44
樓宇基本上要搵律師,就算你有違屬,之後都唔係轉左你名,只係做執行人。轉名都係要搵律師,約5-7千。你可 ...

呀?原來咁架?大概明白,我而家承辦只是執行人??我而家最急,是想銀行快D肯改我供小D款咋.......我就來食哂D穀種架啦,救命呀~~~轉我名就一定要找律師,對不對? 唔該哂你

公爵府

pansy888hk 發表於 20-3-9 21:56
呀?原來咁架?大概明白,我而家承辦只是執行人??我而家最急,是想銀行快D肯改我供小D款咋.......我就來食哂D ...

我唔知銀行個邊是否可以由執行人改少d供款,但要做業主就要去律師行攪轉名。但我知有些樓自住或放租,因為唔想比個幾千,而無去律師行改名,但一般都唔建議,因為層樓未改名都仲未係你。

無遺屬,遺產分配係有說明的。好似帶死者死亡證,身份證,佢會有份表比你填死者資產,份表一定要填晒所有資產,有樓要去填土廳做查冊,唔好填漏,之後再發現,再攪就麻煩。

珍珠宮

0q.cathy 發表於 20-3-9 23:10
我唔知銀行個邊是否可以由執行人改少d供款,但要做業主就要去律師行攪轉名。但我知有些樓自住或放租,因為 ...
原來咁........THX ~咁搞完田土廳先上去填表??要去邊查的??THX~~

唉,我而家一頭煙~~已經就來無錢還,仲搞咁多野~~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

大家好........我早時出過PO說由於家父用樓宇抵押比銀行,不過過了世,而家搞到我要幫佢每月供款$8000 ...

唔知我既概念有冇錯...

俾左2萬8之後係咪包保可以重組到你負擔得到既數目? 會唔會仲有其他收費? 如果你負擔到而律師/銀行真係搞得掂條盤的話, 呢 28000 就抵俾, 你自己搞又同時每月供款 8k, 搞4個月已經唔止2萬8.

大宅

你試下打去遺產承辦署要準備咩文件, 同埋要先預約架。

公爵府

pansy888hk 發表於 20-3-10 03:16
原來咁........THX ~咁搞完田土廳先上去填表??要去邊查的??THX~~

唉,我而家一頭煙~~已經就來無錢 ...

唔駛,你先去取表,佢會教你點做,填土廳係間野隔離座,你交form先去查就得,查$20個隻就夠。但自己可以攪,就平d, 你去遺產辦問左是否可以自己攪先,因我無睇你之前post, 你去問左先。

pansy888hk    發表於 20-3-10 22:08

子爵府

0q.cathy 發表於 20-3-10 10:45
唔駛,你先去取表,佢會教你點做,填土廳係間野隔離座,你交form先去查就得,查$20個隻就夠。但自己可以攪 ...

田土廳可以網上查冊, 佢會比你DOWNLOAD, 你再自己PRINT出來, 唔記得10元定20元. 遺產辦都可以先上佢既網睇下属於簡易定复雜

pansy888hk    發表於 20-3-10 22:08

子爵府

你一定要搞左遺產承辦書才可以搵律師做樓宇轉名/銀行貸款。要快啲去。親友最近去申請,要排到5月底才可以領遺產承辦書。好彩吾等錢用。

你上網查下要帶咩文件及辦公時間,因為衣家仲係有限度服務。

珍珠宮

Helllokitty 發表於 20-3-10 10:57
你一定要搞左遺產承辦書才可以搵律師做樓宇轉名/銀行貸款。要快啲去。親友最近去申請,要排到5月底才可以領 ...

哦.......原來咁,我一直以為承辦等於轉埋名添~ 我快唔到呀~~搞呢d,又要請假,公司又好q煩~part time都唔係咁易請假的~仲之而家一頭煙啦~~

我會CHECK下佢地辦公時間,THX SO MUCH~

珍珠宮

bosch 發表於 20-3-10 07:41
唔知我既概念有冇錯...

28000,是純粹搞承辦的野咋...............唉~~真係好貴呢~~謝謝你~~

伯爵府

去遺產承辦處有counter可以問,
職員會教你點做,
我都上咗去幾次才搞掂。

首頁

尾頁

跳至