論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想聽多點呀,你地用緊有咩分享下,同揀人,生活習慣係點,想聽多少少呀

別墅

我用了几个月。唔錯。溝通冇問題。做事認真,勤力。唔玩电話。我都想知有冇其他的用家,大家分享下

大宅

666999bbtong 發表於 20-3-11 11:29
我用了几个月。唔錯。溝通冇問題。做事認真,勤力。唔玩电話。我都想知有冇其他的用家,大家分享下 ...

可唔可以分享下點同佢地相處,同你揀人的條件呢?

別墅

我揀肯亞工人係因為喜歡她們高度些,打掃高處容易,英文又唔錯溝通。唔洗用身體語言。個肯亞工人係過年前到。細細粒。不過手長腳長,做事勤快。可能因為英文好,佢又勤力,所以係過年時,佢巳經可以自動波。我呢个工人唔多嘢講,做事清楚,下下都問得好清楚先做,真的唔錯。我對佢的工作表現,都好滿意。希望佢唔會變菲菲。

大宅

666999bbtong 發表於 20-3-12 13:57
我揀肯亞工人係因為喜歡她們高度些,打掃高處容易,英文又唔錯溝通。唔洗用身體語言。個肯亞工人係過年前到 ...

你果個幾多歲,之前有咩經驗,同埋咩學歷呀?

別墅

我嗰个26歲,係伊拉克做左2年。

別墅

中學生

大宅

2020勳章

666999bbtong 發表於 20-3-13 14:24
我嗰个26歲,係伊拉克做左2年。

求指教,點請肯亞工人?

別墅

回覆 anperbaby 的帖子

都冇什麼可以請教,肯亞工人係新種工人。我只是用菲,印用到心灰意冷。所以才試。
不過so Far , 我覺得都可以。工人聽話,肯做,巳經可以接受。其餘的條件,我覺得每個家庭都唔同,所以要求亦唔到样。你可以自己打去問下个agent. 香港得佢一間做,上網就查到。我都係咁上網揾佢地。你試下啦~

大宅

2020勳章

666999bbtong 發表於 20-3-20 14:12
回覆 anperbaby 的帖子

都冇什麼可以請教,肯亞工人係新種工人。我只是用菲,印用到心灰意冷。所以才試。

好的,謝謝你

男爵府

2020勳章

Chocoyy 發表於 20-3-10 20:26
想聽多點呀,你地用緊有咩分享下,同揀人,生活習慣係點,想聽多少少呀
...

我朋友用過,開頭幾好,之後冇啦啦掉底小孩自己落街,嚇死我朋友,之後又怕病死,走左

大宅

sassyqueen 發表於 20-3-26 02:22
我朋友用過,開頭幾好,之後冇啦啦掉底小孩自己落街,嚇死我朋友,之後又怕病死,走左
...

咁大獲???

別墅

回覆 sassyqueen 的帖子

咁係係你朋友炒佢,定係佢自己走?

男爵府

2020勳章

666999bbtong 發表於 20-3-26 12:04

本來炒,好彩條友怕死自己走,咁樣仲好

男爵府

2020勳章

666999bbtong 發表於 20-3-26 12:04

亞肯小朋友通街走,佢唔明我地concept, 小朋友仲得兩歲,嚇到我朋友飛的返屋企

別墅

咁你个朋友有冇同佢溝通好?佢地做事要講得好好清楚,所以每次我都講几次要求佢做的事。唔係佢地真係唔明,就用左中東同肯亞的習慣做嘢。我真覺得佢地的concept 同我地唔同。但係講明左就ok.

男爵府

2020勳章

666999bbtong 發表於 20-3-26 12:31

咁你个朋友有冇同佢溝通好?佢地做事要講得好好清楚,所以每次我都講几次要求佢做 ...

緊係有講明!

講真我自己用菲傭講明,寫低做過好多次,突然間都會好多嘢唔記得晒,跟住佢就會話我自己以為咁咁咁

大宅

sassyqueen 發表於 20-3-26 12:39
緊係有講明!

講真我自己用菲傭講明,寫低做過好多次,突然間都會好多嘢唔記得晒,跟住佢就會話我自己以 ...

咁你朋友有無換過另一個肯亞姐姐?

男爵府

2020勳章

nat2009 發表於 20-3-27 00:07
咁你朋友有無換過另一個肯亞姐姐?

好彩佢之前個菲肯返來

別墅

咁係咪因為佢嫁舊工人肯返黎,所以先想炒个肯亞工人。講真,如果,舊工人好,又肯返黎做,緊係唔要新工人,要用好多心機去train 去。舊嗰個自動波。唔洗教。咁佢个舊工人幫她做了多少年先走?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊