自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔好埋怨香港教育幾咁辛苦,其實係有呢啲家長,日日要求快啲復課,怕跟唔上,點追考試,學校教好過屋企自己教,網授等等,原來一切都係自己催逼自己小朋友,學海無涯,一生人流流長,上少幾個月課,又如何?
一班學生唔止20-30人,係20-30個家庭,家庭裏又有公司同事,親友,講緊幾百人,全校咁多班,共有幾多人,你自己計,你自己好注意安全,咁個堆人呢,你確保全部都咁注重安全?
如果染到,係,死亡率低,但你小朋友要入院最少14天隔離醫治,你感受如何?

alicecmc2003    發表於 20-3-11 22:26
mcdullyiu    發表於 20-3-11 16:39
厚多士    發表於 20-3-11 15:33
crazypaper    發表於 20-3-11 14:58
蛋皇哥0127    發表於 20-3-11 14:50

大宅

回覆樓主:

成日話個班家長外出bbq,行山.....可能個班家長同你哋一樣,想快啲復課,一日8-9小時戴住口罩都冇問題,但不代表我。
係屋企好悶?係架,但我只想小朋友健康便夠,自己諗下方法令佢哋唔悶!
無意冒犯,謝謝收看

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我同我啲仔女 ,自從年初五之後,一路都冇出過街 , 如果仲有確診個案 ,我都唔想復課住

子爵府

回覆樓主:

如果連揍自己小朋友都話辛苦,就真係點做父母呢?健康比任何嘅都重要

tester5    發表於 20-3-11 15:24

象牙宮

回覆樓主:

我贊成復課唔係谷成績,係明白到呢隻菌同流感菌差唔多,而家係要同細菌共存,無可能斬腳趾避沙蟲,等有藥同疫苗先返學!

大宅

無話可說 發表於 20-3-11 15:09
我贊成復課唔係谷成績,係明白到呢隻菌同流感菌差唔多,而家係要同細菌共存,無可能斬腳趾避沙蟲,等有藥同 ...

而家講要同佢共存仲言之尚早喎⋯⋯外國先岩岩開始爆,睇埋人地防疫有冇效先啦!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

stars8888 發表於 20-3-11 14:40
唔好埋怨香港教育幾咁辛苦,其實係有呢啲家長,日日要求快啲復課,怕跟唔上,點追考試,學校教好過屋企自己 ...

現在距離4月中仲有一段時間,或者到時會零感染,又可能大爆發。現在都係言之尚早。

到時,政府必定會聽取專家及學校意見,一定唔係「幾個家長既意見」就可以決定復課還是停課。

另,台灣復課後冇大爆發,香港也可以參考台灣做法。

子爵府

2018復活節勳章

兩條線 發表於 20-3-11 15:18
而家講要同佢共存仲言之尚早喎⋯⋯外國先岩岩開始爆,睇埋人地防疫有冇效先啦!
...
同意.因為而家仲未清楚呢隻病毒.唔似流感醫生有資料應對同埋有疫曲.covid係仲未知佢嘅後遺症,用咩葯都仲係要試.又未知會唔會變種.所以共存真係言之尚早.同埋唔好輕心

男爵府

V_VPONG 發表於 20-3-11 14:57
如果連揍自己小朋友都話辛苦,就真係點做父母呢?健康比任何嘅都重要

大把呢d家長好變態,寧願快快推仔女番學,話揍得辛苦

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

見到有d家長話冇可能一直無了期咁停課,復課唔得都要得,我心諗唔係呀化....

大宅

侯爵府

唔好埋怨香港教育幾咁辛苦,其實係有呢啲家長,日日要求快啲復課,怕跟唔上,點追考試,學校教好過屋企自己 ...

係架,我不嬲覺得學生辛苦係家長嘅問題大過教育制度⋯⋯
越嚟越催谷嘅教育制度,某程度都係應運而生,唔係啲家長越嚟越鍾意學校教得快教得深,學校點會自己攞苦嚟辛⋯⋯

伯爵府

其實專家話復課咪復課囉!唔想復課個D咪自己唔好返

幸福花    發表於 20-3-11 18:44

公爵府

candyreeve 發表於 20-3-11 16:12
回覆 tester5 的帖子

台灣復課】台灣中小學首日復課578名學生發燒 教育部長: 發燒學生已安排隔離就醫htt ...

個5百幾個學生係番學係門口探到發燒
唔理咩病做法要請病假隔離,台灣甘做係好安全
唔係5百幾個爆發肺炎
全台過千學校,有學生病唔出奇

公爵府

PacoMum 發表於 20-3-11 16:26
其實專家話復課咪復課囉!唔想復課個D咪自己唔好返

係唔須要互相指責
想復課唔等於唔錫自己小朋友
個個睇法唔同

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我唔反對復課也唔支持復課。只要專家話復課係安全的, 咁就復課,
專家話唔安全我亦唔介意一直停,大不了未留級一年。
我覺得健康先係最重要的。

絕對唔會因為好累呀, 就想快D開課啦。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

回覆樓主:

公務員復工都10日8日啦,而且有很多公司沒有停工和home office, 我c6初五就番工了,工種做唔到home office, 番工既人應該多過學生, 而家都沒有因為復工有爆發, 咁點解認為一復課就會爆發呢?

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

大人適應帶口罩上班的生活,在加強防疫下生活下去
學生不能一直停課下去,大部份家長也教子女勤洗手,帶口罩,注意個人衞生,為復課作準備。
如唔好彩中了肺炎,也不能怪人,現1xx幾宗個案,又話人坐遊輪,返大陸,旅行,聚餐......人總需要勇敢生存,生死有命,有冇行完山中了肺炎??
大家等睇去完旅行有事食花生的人,不如增強自己抵抗力,做個中了肺炎有抗體的人。

子爵府

成日話個班家長外出bbq,行山.....可能個班家長同你哋一樣,想快啲復課,一日8-9小時戴住口罩都冇問題,但不 ...

唔好講到自己咁偉大。係家長自己唔想對著孩子而已。FTM 沒有了和C9 八卦high tea和自己去玩的 時間。

象牙宮

兩條線 發表於 20-3-11 15:18
...

睇點諗啦,而家外國都係學大陸封成,又研究下藥咁,未必咁快搞得掂,除非真係熱會死晒d菌

首頁

尾頁

跳至